Opera 10'un 'Alpha' sürümü görücüye çıktı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Opera, en son Opera web tarayıcı sürümü olan Opera 10'un bir alpha sürümünü yaparak, bu sürümü kullanıcılarına online olarak sunmaya başladı.

Opera 10 AlphaOpera 10, oluşturma motoru (rendering engine) olarak Opera Presto 2.2'yi kullanıyor. Opera, bu motorun web sayfalarında gezinmeyi % 30 daha hızlı hale getirdiğini iddia ediyor. Bu motor, mobil internet tarayıcısı olan Opera Mini'de de kullanılıyor.

Yeni web tarayıcısını yükleyen kullanıcılar, otomatik güncelleme, yazım denetimi ve Opera Mail'in HTML formatı uyumluluğundan yararlanacaklar.

Yeni Opera aynı zamanda, web geliştiricilerinin yerel yazı tiplerinin yerine, internette bulunan herhangi bir yazı tipini seçmelerine olanak tanıyan Web Font teknolojisini de destekliyor.

Opera Yazılımı'nın Tüketici Mühendisliği Yardımcı Başkanı Johan Borg, bu sürümdeki en beğendiği geliştirmenin, insanların internetin yeni yönlerini keşfetmelerine olanak tanıyan, yeni web teknolojileri desteği olduğunu söyledi.

Opera ayrıca Opera 10'un Acid3 100/100 test notlarını aldığını açıkladı. Bu Web Standartları Projesi testi, bir web tarayıcının Javascript, DMO (Document Object Model) ve CSS (Cascading Style Sheets) gibi standartlara ne kadar uyumlu olduğunu belirtiyor.

Opera şirketi, 2009 yılında Opera 10'un bir beta sürümünü ve yılın ortalarında da Opera 10'un tam sürümünü çıkarmayı planlıyor.