Microsoft Office 14, Web uygulamaları içerecek



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Yazılım devi Microsoft henüz bir çıkış tarihi belirlemedi ancak sektörü yakından takip edenler çevrimiçi paketin gelecek yıl hazır olacağını düşünüyorlar.

Office logoSalı günü açıklama yapan bir Microsoft yöneticisine göre Microsoft'un Office verimlilik paketinin İnternet tabanlı bir sürümünü çıkarma planı Microsoft Office 2007'nin varisi Office 14'ün piyasaya sunuluşu ile gerçekleşecek.

Microsoft Office'in genel müdürü Takeshi Numoto, Los Angeles'da düzenlenen şirketin Profesyonel Program Geliştiricileri Konferansı'nda Salı günü yaptığı konuşmada çevrimiçi sürüm olduğu için Office Web olarak adlandırılan yeni ofis yazılımının Microsoft'un kişisel bilgisayar, telefon ve İnternet aracılığıyla üst düzey bir kullanıcı deneyimi sağlama görüşünün bir parçası olduğunu söyledi.

Numoto konuşmasında Office 14 için herhangi bir kesin çıkış tarihi belirtmedi. Ancak bazı blog'larda ofis paketinin 2009 yılında çıkacağı tahminleri yer aldı. Office 2007, 2007 yılının Ocak ayında piyasaya çıkmıştı.

Numoto; Word, Excel, PowerPoint ve OneNote gibi Office uygulamalarının İnternet tabanlı sürümlerinin kullanıcıların diğer kullanıcılar ile farklı aygıtlar üzerinden işbirliği yapmasına olanak vereceğini belirtti ve "Bu durum Office'in kişisel bilgisayar, telefon ve İnternet üzerinden dinamik bir işbirliğini mümkün kılmasının en büyük örneğidir" dedi.

Numoto tıpkı çıkış tarihi gibi Office 14'ün ücretlendirmesi ve paketin kutu sürümünü satın alanların ücretsiz bir şekilde İnternet sürümüne erişip erişemeyeceği gibi detayları da açıklamadı.

Microsoft, bu yenilikçi paketi piyasaya sunarak geçen yıl Google Apps markası altında düşük maliyetli ofis verimliliği uygulamaları barındıran sunucusunu kullanıcılarına sunan Google'ın atağına karşılık vermek istiyor. Her kullanıcı için küçük bir aylık ücret karşılığında firmalar Google Apps uygulamalarını istedikleri kadar çalışanlarının kullanımına sunabiliyorlar.Officeweb

Google Apps ve Microsoft'un yakında çıkacak olan Office Web'i gibi sunucu tabanlı çözümler kullanıcılara daha az karmaşa ve daha kolay bakım imkânları sunuyor. Sunucu tabanlı uygulamaların kötü yanı ise; İnternet bağlantısının kesilmesi durumunda kullanıcılar bu uygulamaları kullanamıyorlar.

Microsoft, "İnternet Çağı"nda, tamamlayıcı ve sunucu tabanlı ürünleri görücüye çıkarmasına rağmen geleneksel masaüstü uygulamalarını ve istemci işletim sistemlerini dayatmaya devam ediyor. Şirket bunun "yazılım artı hizmetler" olarak adlandırılan bir strateji olduğunu belirtiyor. Microsoft aynı şekilde Pazartesi gerçekleştirdiği tanıtım ile Windows Azure adı verilen Windows işletim sisteminin sunucu tabanlı sürümünü duyurdu. Kıdemli VP Chris Capossela Windows'un bu yeni ürünleri hakkında, "Bütün teknolojimizi 'yazılım artı hizmetler' modeli ile sunmaya devam edeceğiz" diyerek Windows'un lisans modelini koruyacağının altını çizdi.

Microsoft, Web Office'i doğrudan satmanın yanı sıra "reseller" olarak adlandırılan yetkili satıcılar ve ortaklar aracılığı ile satmayı da planladığını açıkladı.