Kullanım miktarına göre ücretlendirilecek yazılımlar dönemi başlıyor...



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Sanallaştırma (virtualisation), ücretli ve lisanslı anlaşmaların devrini sona erdirecek gibi gözüküyor.

Symantec'e göre, sanallaştırma (virtualization), uzun dönemli, pahalı yazılım lisans sözleşmelerini, kullanım başına ödeme modeliyle sona erdirecek.

Şirket yöneticileri, çoklu bilgisayarlarda, yıllarca ya da aylarca süren, uzun lisans sözleşmelerinin ödemelerini, sanallaştırılmış uygulamalar kullanılmasını sağlayarak; günlük, saatlik ya da hatta saniyelik ücret ödemelerine dönüşebilir.

Symantec VirtualizationProgramın merkezi bir bilgisayarda çalıştığı ve İnternet ağına bağlanan diğer bilgisayarla paylaşıldığı, sanallaştırılmış ya da İnternet üzerinde kullanım sağlayan uygulamalar, her programın ne kadar süre kullanıldığını tam olarak izlemeye olanak tanıyor.

Symantec'in sanallaştırma bölümü başkan yardımcısı Ken Berryman; sanallaştırmanın geleceği hakkında konuşurken "Uygulamanın ne kadar kullanıldığını tespit edebiliyorsunuz ve bu lisans sözleşmelerinin sayısını kullanım oranlarına göre azaltabiliyorsunuz. Programa sadece kullandığı kadarıyla para ödemek isteyen birçok kullanıcı var fakat program satıcıları, bu lisans modelini değiştirmemek için direniyorlar. Şu anda, kullanım başına ücretlendirme modelini uygulaması pek mümkün görünmüyor. Fakat lisans dönemleri gittikçe kısalıyor ve bir gün bu sözleşmeler, bireysel kullanıma göre yapılacak ve tüketici kullanım oranınca para ödeyecek." diyor.

Symantec, sanallaştırma kullanarak, bilgisayarlara hiçbir güvenlik programı kurmadan güvenlik koruması sağlayacak bir güvenlik hizmeti prototipi geliştiriyor.

Berryman, yerleşik bir hipervizör (diğer işletim sistemlerini çalıştırabilen işletim sistemi türü) kullanmanın, Symantec'e bir kullanıcı bilgisayarındaki sanal makinede kodun çalıştırılmadan önce, kodu izleme ve engelleme olanağı tanıyacağını söylüyor.

Berryman üstünde çalıştıkları sanallaştırılmış güvenlik programı prototipini "Bir makine ne zaman bir kod isterse, o makineye bu kodu vermeden önce bize vermiş oluyorsunuz. Biz de 47,000'in üstündeki virüs tanımlarına uygun olup olmadığını ve bir virüse benzeyip benzemediğini anlamak için taramadan geçiriyoruz. Ajanımızı o makinenin içine gönderip, işlemisonlandırabiliyor ve bunla ilgili dosyaları silebiliyoruz." diye tanımlıyor.

CTO stratejisi biriminin seçkin mühendisi Bruce McCorkendale ise Symantec'in, bu sanallaştırılmış güvenlik modelinin nasıl dağıtılacağına ve bu yazılım için nerede bir pazar olacağına karar verme aşamasında olduklarını söylüyor ve bu uygulamaya geçiş için hazırlıkların yapılmakta olduğunun altını çiziyor.