İnternet kullanımı beyin gücünü arttırıyor



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, İnternet'te arama yapmayla aktif hale geçen ve beynin karar alma ve karmaşık düşünme yetilerini denetleyen bölgeleri buldular.

Araştırmacılar, bu buluşun beyin işlevlerinin yavaşlamasına neden olan, yaşlanmaya bağlı fizyolojik değişiklikleri ortadan kaldırmaya bile yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Kitap Okurken Beyin aktivitesiinternet kullanımında beyin aktivitesi

Kitap okurken beyin aktivitesi İnternet kullanımında beyin aktivitesi

Beyin yaşlandıkça, çok sayıda değişiklik meydana geliyor. Bu değişikliklerin arasında büzüşme (küçülme) ve beynin performansını olumsuz yönde etkileyebilecek beyin hücreleri aktivitesinde azalma gibi fizyolojik değişiklikler bulunuyor.

Uzun zamandır beyni aktif tutan çapraz bulmaca gibi aktivitelerin bu etkiyi en aza indireceği düşünülüyordu ve son çalışmalarda elde edilen veriler ışığında, beyni aktif tutan aktiviteler listesine İnternet'te arama yapmanın da eklenebileceği ortaya çıktı.

Araştırmanın öncülüğünü yapan Profesör Gary Small sonuçları şu şekilde değerlendirdi: "Çalışma sonuçları, heyecan verici. Yeni geliştirilen bu bilgisayar teknolojileri, orta yaşlılar ve diğer yetişkinler için fizyolojik etkiler ve potansiyel yararlar sağlayabilir. İnternet'te arama yapmak, karmaşık beyin aktiviteleriyle ilgili ki bu da İnternet'te arama yapmanın beyin fonksiyonlarının çalıştırılmasına ve geliştirilmesine yardımcı olabileceği anlamına geliyor."

Deneyimsiz internet kullanıcılarının beyin aktivitesi

Çalışma, yaşları 55 ile 76 arasında değişen 24 gönüllü üzerinde yapılan deneylere dayanıyor. Bu gönüllülerin yarısı deneyimli İnternet kullanıcılarıydı diğerlerinin ise internetle ilgili deneyimleri yoktu.

İnternet'le yeni tanışanların beyin aktivitesi

Okumayla Kıyaslama

Her gönüllü, İnternet'te arama yaparken ve kitap okuma görevlerini yerine getirirken bir beyin taramasından geçirildi.

Her iki görev de beynin lisan, okuma, bellek ve görsel becerilerini kontrol eden bölgelerinde önemli aktiviteler meydana geldiğini ortaya koydu.

Ancak, İnternet'te arama yapma görevi, ek olarak beynin karar alma ve karmaşık düşünme mekanizmalarını denetleyen farklı beyin bölgelerinde de belirgin aktivite artışları meydana gelmesine neden oldu - ama bu sadece deneyimli İnternet kullanıcıları arasında oldu.

Araştırmacılar, basit okumaya göre, İnternet'in zengin seçeneklerinin, insanların ilgili bilgiye ulaşmaları için neyi tıklamaları gerektiği konusunda karar vermelerini gerektirdiğini söylüyor, ancak İnternet'le yeni tanışan gönüllülerin, bir İnternet aramasını başarıyla yapmanın stratejilerini tam olarak kavrayamadıklarını düşünüyorlar.

Profesör Smith, "İnternet'te arama yapmak gibi günlük bir işin, yaşları ilerlemiş yetişkinlerin beyin devrelerini geliştirmesi, beyinlerimizin çok hassas organlar olduğunu ve yaşlandığında bile öğrenmeye devam edebildiğini gösteriyor." diyor.

Alzheimer Araştırma Vakfı başkanı Rebecca Wood ise, "Bu büyüleyici buluşlar, orta yaşlı ve yaşlı kişilerin, düzenli olarak zihni çalıştıran aktivitelerde yer alarak bunama riskini azalttıkları yönünde önceden yapılan araştırmalara önemli bir kanıt ve katkı niteliğinde. Yaşlı İnternet kullanıcıları da tam olarak bunu yapmaktalar. Sık sosyal etkileşim, düzenli egzersiz ve dengeli bir diyet yapmak da bunama riskini azaltabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Alzheimer Toplumu araştırma sorumlusu Doktor Susanne Sorensen ise yaptığı değerlendirmede: "Kullanın ya da kaybedin mesajı, insanları aktif tutmak için pozitif bir mesaj olabilir fakat yapbozlarla, oyunlarla ya da diğer aktivitelerle beyin egzersizleriyapmanın düşünsel sağlığa katkıda bulunduğu ve bunama riskini düşürdüğü yönünde elimizde çok az gerçek kanıt bulunuyor." diyerek araştırma sonuçlarının pratikteki etkilerine şüpheyle yaklaştıklarını açıkladı.