Google Flash'ı Chrome'un bir parçası haline getiriyor



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
31.03.2010

Adobe Apple'la olan savaşında güçlü bir müttefik kazandı.

Bildiğiniz gibi Apple merakla piyasaya çıkması beklenen yeni ürünü iPad'de Flash desteğini sunmayacağını duyurmuş, sonrasında ise isim vermeden Adobe'un Flash eklentisini OS X'teki çökmelerin büyük kısmına sebep olmakla suçlamıştı. Hatta Steve Jobs bir sohbette Adobe'u tembel Flash'ı ise kötü bir teknoloji olarak tanımlamıştı.

Google Flash\ ı Chrome\ un bir parçası haline getiriyorBütün bu gelişmelere piyasalarda Apple'ın Flash'a savaş açması olarak yorumlandı. Apple Flash desteğine tam olarak kapıyı kapatmadığını söylese de, bu daha çok video için HTML5'e şans sağlama denemesi olarak görülebilir. Birçok içerik sağlayıcı -Wall Street Journal, NPR, CBS...- şimdiden iPad için HTML5 destekli video yayınına hazırlanıyorlar. Bütün bu belirsizliğin ortasında, Adobe beklemediği bir müttefik buldu. Google, Flash eklentisini Chrome internet tarayıcısına dahil ettiklerini duyurdu.

Google yaptığı açıklamada bu girişimin sebepleri olarak; kullanıcıların Chrome tarayıcısı ile her zaman son Flash sürümüne sahip olacaklarını, Flash için Chrome'un otomatik yükseltme özelliğinden yararlanabilecek olmalarını ve Chrome'un güvenlik anlayışının Flash uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletilebilir olmasını gösteriyor.

Bir süredir araları kötü olan Google ve Apple böylece Flash üzerinden bir kez daha karşı karşıya gelecekler gibi gözüküyor. Google bu hareketiyle Flash desteğini ileride yayınlayacağı Chrome OS ve bu sistemin kullanılacağı tabletler için de garanti etmiş oluyor.