Gerçek zamanlı (Real-Time ) BitTorrent arama motorları genişliyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Gerçek Zamanlı (Real-Time) BitTorrent arama motorları, 2008 yılının yeni modası oldular ve her geçen hafta, birçok yeni internet sitesi açılmaya devam ediyor. Bu olayların hepsi, Ocak ayında 'YouTorrent' sitesinin ortaya çıkmasıyla başladı. Fakat bu site, yasal bir site haline geldikten hemen sonra, diğer siteler liderliği ellerine geçirdiler. 'YouTorrent' sitesinin kurucu üyelerinden biri olan Godius ile yapılan bir söyleşi sayesinde, bu konu hakkında daha çok bilgi ediniyoruz.

Gerçek Zamanlı (Real-Time) arama motoru yaklaşımı 'YouTorrent', bu kavramı birçok kullanıcıyla tanıştıran internet sitesidir. NowtorrentsBundan dolayı, bu siteden esinlenerek oluşturulan birçok yeni meta-arama motorlarının, kendinden emin adımlarla yavaş yavaş gelişiyor olması, hiçte şaşırtıcı bir gerçek olmuyor. 'PizzaTorrent' ve 'NowTorrents' gibi yeni internet siteleri, sadece bir gün içinde yüz binlerce arama işlemine hizmet ediyor. Ayrıca, 'TorrentFly' ve daha basit bir görünüme sahip olan 'Gpirate' (Gerçek zamanlı bir arama motoru değildir.) gibi, yavaş yavaş gelişen yeni siteler de, kayda değer şekilde emin adımlarla ilerliyorlar.

Daha önceleri Mart ayında, 'PizzaTorrent' ve 'NowTorrents' gibi sitelerin, 'YouTorrent' (Meta-arama) sitesine alternatif olarak
Pizza Torrentsgösterilen siteler arasında, ilk 10'a girebilecek kadar başarılı siteler olduğu söylenmişti. O zamandan günümüze kadar geçen süre içersinde, hem tasarım konusunda hem de özellik bakımından birçok değişiklikler oldu. Bundan dolayı, bahar aylarından günümüze kadar olan bu dönemde, nasıl değişiklikler olduğunu öğrenmek için, 'NowTorrents' sitesinin kurucularından birisi olan, Godius ile yapılan bu söyleşiyi sizlere sunuyoruz.

Godius, sitelerinin geçirdiği gelişimi, 'Çok yakın bir zaman önce, tüm internet sitesini baştan kodlayarak ve tasarımını tamamen değiştirerek yeniledik. Siteminizin yeni hali, çok daha kullanıcı dostu bir yerleşim düzeni ve birçok harika yeni özellik sunuyor. Örneğin artık kullanıcılar arama sonuçlarını, sitelere göre gruplandırabilir, anahtar kelimelere veya kategorilere göre filtrelendirebiliyor ve bu işlemlerin tümü, gerçek zamanlı olarak yapılıyor. Ayrıca sitemize artık, popüler aramalarla ilgili bir önbellek sistemi yerleştirdik. Bu da, yükleme sürelerinin inanılmaz derecede geliştirilmesini sağladı. Ve sitemize, daha fazla kişisel arama tercihleri ayarlarını ekledik.' sözleriyle anlatıyor.



'NowTorrents' (ve 'Gpirate') arama motorlarında bulunan yeni özelliklerden birisi de, BoxOffice listeleme sistemidir. MPAA muhtemelen, böyle bir özellikten pek hoşnut olmayacaktır. Fakat Godius'a göre, kullanıcılar bu özelliğe bayılıyorlar.

Box Office Torrents



Godius ayrıca, 'Şu anda BoxOffice torrentleri özelliğini, en son çıkan oyunlar ve müzik albümleri listeleri bölümünü ekleyerek, genişletmeyi planlıyoruz. Şimdiye kadar kullanıcıların, BoxOffice bölümünü kullanmaktan gerçekten minnettar olduklarını fark ettik. Bundan dolayı, bu bölüme en son oyunlar ve müzik albümleri ile ilgili listeler ekleyerek, onların bu ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmiş olacağımızı düşündük. İnsanların birçoğu, neyi arayacaklarını bilmiyorlar. Bu insanlar sadece, daha yeni piyasaya çıkmış olan en son ürünleri, bilgisayarlarına indirmek istiyorlar.' diyor.

Godius; MPAA'nın bir gün kendi kapısına dayanmasından, o kadar çok endişelenmiyor. Bunu da 'Basitçe tanımlamak gerekirse, şu anda bizim yaptığımız işin mantık olarak, 'Google' arama motorun yaptığı işten hiçbir farkı bulunmuyor. Fakat biz 'Google' arama motorundan farklı olarak, torrentlerle ilgili olmayan hiçbir sonucu, arama sonuçları listesinde görüntülemiyoruz. Bize göre, eğer 'Google' yaptığı bu işlemden dolayı hiçbir şeyden etkilenmiyor ve torrent siteleri de hiçbir sorun yaşamadan faaliyetlerine devam edebiliyorsa, bizim de endişe etmemiz gereken hiçbir şey olmadığı manasına geliyor.' sözleriyle açıklıyor.

Yeni ortaya çıkan tüm bu meta-torrent arama motorlarının tek kötü yönleri, bu arama motorlarının hepsinin de, bir avuç dolusu 'BitTorrent' takipçisine ve torrent dosyalarını sunan belirli sitelere, bel bağlıyor olmalarıdır. Bir meta-arama motoru çalıştırmak, çok daha kolay, daha az maliyetli ve hukuksal açıdan bakıldığında, çok daha güvenli bir faaliyettir. Fakat bunun yanında tüm bu arama motorları, eğer listelenecek hiçbir torrent dosyası ya da takip edilecek hiçbir torrent yoksa, tamamen yararsız bir hale dönüşüyorlar.