Facebook, giriş problemi nedeniyle özür diledi



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
24.09.2010

Dün pek çok Facebook kullanıcısı siteye giremeyince Facebook, yaşanan problem hakkında açıklama yaptı ve kullanıcılardan özür diledi.

Facebook, giriş problemi nedeniyle özür dilediDün (23.09.2010 Perşembe) iki buçuk saat boyunca pek çok kullanıcı Facebook'a erişemedi. Facebook'tan gelen açıklamaya göre bu durum geçtiğimiz dört yıl içinde Facebook yaşadığı en büyük teknik problem.

Facebook, yaşanan sıkıntının kendi sistemlerindeki bir değişiklikten kaynaklandığını belirtiyor. Soruna neden olan değişiklik, Facebook sisteminde hata tarama yapılırken geçersiz bir veriye denk gelme durumunda çağrılan veri üzerinde yapılmış. Bu verinin kendisi de geçersiz olarak tanımlanmış ki bu da sistemin aynı veriyi arayıp değiştirmeye çalışmasına neden olmuş; bu yüzden de geri bildirim sonsuz bir döngüye girmiş.

Döngü, Facebook'un veritabanına saniyede yüzbinlerce sorgu gönderilmesine neden olmuş ve sistem aşırı yüklenmiş. Sonuçta kullanıcılar siteye girmek istediklerinde "DNS error" hata mesajı ile karşılaştılar.

Problem henüz tam olarak çözülebilmiş değil. Facebook otomasyon sistemini devre dışı bırakarak siteyi açtı ama devre dışı bırakılan sistem sitenin korunması için hayati bir öneme sahip. Geribildirimin döngüye girmemesi için durumu çözecek yeni bir yol aranıyor.

Teknik problemle ilgili yapılan açıklamada son olarak kullanıcılardan özür dileniyor ve Facebook'un performansının, güvenliğinin ciddiye alındığı söyleniyor.