2010 Nobel Barış Ödülü adayı: İnternet



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
05.02.2010

İnternet'in 2010 Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesi için kampanya başlatıldı.

İnternet her birimiz için farklı bir anlam ifade ediyor; bazılarımız için eğlenceye açılan sonsuz bir kapı, bazılarımız için sınırsız bir bilgi kaynağı, bazılarımız için ise sosyalleşmenin en büyük anahtarı. Ancak geçtiğimiz seneler içerisinde internet bir barış aracı olarak ne kadar güçlü olabileceğini kanıtladı. Bu hafta Wired İtalya tarafından başlatılan Internet for Peace (Barış için İnternet) kampanyasının çıkış noktası da bu.

Wired İtalya genel yayın yönetmeni Riccardo Luna yaptığı açıklamada internetin, "nefret ve düşmanlığı yok etmek ve barış ve demokrasiyi yaymak için kullanabileceğimiz ilk 'kitle inşa silahı'" olarak düşünülebileceğini belirtiyor. "İran'da son seçimler sonrasında yaşananlar ve başka bir şekilde sansürlenecek bilgilerin yayılmasında webin taşıdığı rol, internetin nasıl bir 'küresel umut silahı' haline gelebileceğinin en yeni örneği sadece."

Kampanya katılmak isteyenler yeni açıklan Internet for Peace sayfasından bunu gerçekleştirebilirler. Kampanyayı ilk destekleyenler arasında 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Shirin Ebadi, İtalyan bilim insanı Prof. Umberto Veronesi ve ünlü İtalyan Modacı Giorgio Armani'de bulunuyor. Ayrıca aralarında Microsoft, Google, MTV, Vodafone, Citroen, Sony Ericsson ve Telecom Italia gibi bir çok teknoloji ve medya grubu da kampanyayı desteklediklerini açıkladı.

Kampanya manifestosunun Türkçe çevirisini ve tanıtım videosunu aşağıda bulabilirsiniz:

"İnternetin birbirine bağlı bir bilgisayar ağından çok daha fazlası olduğunu en sonunda anladık. İnternet insanlardan oluşan sonsuz bir ağ. İnsanlık tarihinin bilinen en büyük sosyal aracı sayesinde, dünyanın her köşesinden insanlar birbirlerine bağlanıyorlar.
Dijital kültür, yeni bir toplumun temellerini attı.
Ve bu toplum iletişim aracılığıyla diyalog, münazara ve görüş birliğini geliştiriyor. Çünkü demokrasi her zaman açıklığın, kabulün, tartışmanın ve katılımın olduğu yerlerde serpilmiştir. Ve başkalarıyla temas her zaman nefret ve ihtilafın panzehiri olmuştur.
Bu yüzden İnternet bir barış aracı.
Bu yüzden kullanan herkes şiddete yer olmayan bir geleceğin tohumlarını ekebilir.
Ve bu yüzden bir sonraki Nobel Barış Ödülü İnternet'e verilmelidir.
Her birimiz için verilecek bir Nobel."