Yeni Linux sürümü yayımlanmaya hazır...



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Yeni Ubuntu'nun masaüstü sürümünde, 3G kablosuz desteği ve misafir kullanıcı özellikleri gibi geliştirmeler yer alırken, sunucu bilgisayar ise tam Java yığını desteği içeriyor.

Ubuntu 8.10Ubuntu Linux'un masaüstü bilgisayarlar ve sunucu bilgisayarlar için ayrı olan en son geliştirilen sürümü, Perşembe gününden itibaren ücretsiz olarak indirilebilecek.

Güncellenmiş 8.10 masaüstü işletim sistemi sürümü, kablosuz İnternet ağlarını daha kolay tespit etmek ve bu ağlara daha kolay bir şekilde bağlanmak için, gelişmiş 3G kablosuz İnternet bağlantısı desteği gibi, kullanıcılar için birçok yararlı özellik sunulacak.

Ayrıca, kullanıcıya var olan programları ya da ayarları olumsuz yönde etkilemeden e-posta kontrol etme ve diğer bazı görevleri yapması için bilgisayarını başka bir kullanıcıya ödünç vermesini sağlayan yeni bir "misafir" özelliği de bu yeni sürümde kullanıcıların hizmetine sunuluyor.

Kullanıcılar ayrıca Ubuntu Linux'u taşınabilir bir USB sürücüsüne kurabileceklerinden, işletim sistemlerini yanlarında taşıyarak istedikleri bilgisayarda kullanabilecekler. Bu özelliğin büyük bir avantajı ise kullanıcıların, işletim sistemini içeren aynı USB flash sürücüsünde yeni veriyi de kaydedebilecek olmaları.

Diğer bir yararlı özellik ise, daha önce sadece Microsoft Windows Media Player programına sahip olan bilgisayarlarda bulunan BBC çoklu ortam içeriğinin artık bu sürümle birlikte elde edilebilecek olması. İşletim sisteminin 8.10 sürümünde, seçilen, yüksek kaliteli BBC yayınları, Ubuntu kullanıcılarının sahip olacağı yerleşik Totem Movie Player ve Rhythmbox uygulamalarıyla kullanıcılara ücretsiz olarak sunulacak.

İşletim sisteminin sunucu (server) sürümünde aşağıdaki özellikler bulunuyor:

Sanal bilgisayarların komut satırından hızlı bir şekilde yaratılmasını sağlayan Virtual Machine Builder (Sanal Makine Yaratıcısı). Ubuntu'ya göre bu yeni araç, "sanallaştırma (virtualization) ortamları kullanan işletmelerin dinamik bir ön tedarik hazırlığı işlemine zemin hazırlayan anahtar bir bileşen sağlıyor."
Java uygulamalarını geliştirmek ve yaymak için Apache Tomcat 6.0 ve OpenJDK ile bütün bir Java paketi desteği sağlanıyor.
SATA yazılımı RAID denetleyicileri için "dmraid" ile gelişmiş RAID desteği.
Sistem çalınsa bile önemli ve gizli verileri güvenli bir şekilde saklayan şifreli, özel dosya konumları.

Ubuntu Linux'un ticari sponsoru olan Londra'daki Canonical Ltd'nin işletme müdürü ve çevrimiçi hizmetler başkanı Jane Silber, her iki sürüm için geliştirilen Ubuntu 8.10yeniliklerin masaüstü ve şirket kullanıcılarına kullanılabilirlik ve esneklik sağlayacağını söylüyor.

"BBC'nin edinilebilen içerik özelliği gerçekten çok önemli." diyor masaüstü sürümü için Jane Silber. "BBC, Ubuntu ve Linux'un ne kadar rağbet gördüğünü ve kendilerini ne kadar kanıtladıklarını biliyor."

BBC yayın içeriklerine erişmek isteyen Ubuntu kullanıcıları, bu içeriklere bir Web tarayıcı yardımıyla BBC Web sayfasından izlemek yerine, Totem Player kullanarak ulaşabilecekler.

Jane Silber sözlerine şöyle devam ediyor "Bu bence, İnternet tarayıcıları yoluyla içerik ya da hizmet sağlama olgusunu değiştirebilecek bir işaret niteliğinde. Eğer kullanıcılar, kullanmaya alışkın oldukları uygulamalar ve araçlarla böyle bir içeriğe erişebiliyorlarsa, bizce bu harika bir şey."

Ubuntu Linux'un ticari sponsoru olan Londra'daki Canonical Ltd'nin işletme müdürü ve çevrimiçi hizmetler başkanı Jane Silber, sunucu bilgisayarları sürümüne kazandırılan tam Java paketi desteğinin ise birçok şirket kullanıcısı için çok büyük bir lütuf olduğunu söylüyor:

"Daha önceki sürümlerimizde Java parçalarını destekliyorduk fakat bu tüm Java paketi değildi. Bu seferki fark ise hem OpenJDK ve Tomcat'i bu sürüme eklemiş olmamız. Artık tüm Java paketi 8.10 sürümüyle şirket kullanıcılarının kullanımına hazır_ Ubuntu 8.10 Server (sunucu bilgisayar) Sürümü, ikili piyasaya sürüm stratejisinin değerini vurgulayan muhteşem bir mihenk taşı."

Server (sunucu bilgisayar) sürümü, bulut işlem (cloud computing), sanallaştırma, posta sunucu geliştirmeleri, Java geliştirmeleri ve yayılımı ile sistem kullanıcılarına ve geliştiricilerine yardımcı olacak bir hizmet yelpazesi içeriyor.

Her iki sürüm de Ubuntu'nun Web sayfasından ücretsiz olarak indirilebiliyor.