Mozilla Google'a sırtını mı çeviriyor?



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
11.12.2009

Google'ın CEO'su Eric Schmidt'in kullanıcı bilgilerinin gizliliği ile ilgili yaptığı açıklamalar Mozilla cephesinde hoş karşılanmadı.

Mozilla'nın topluluk geliştirme yöneticisi Asa Dotzler, blogunda yaptığı açıklamada, Firefox kullanıcılarını Microsoft'un arama motoru Bing'i kullanmaya çağırdı. Bir süre önce Google CEO'su Erci Schmidt'in yaptığı açıklamalara dikkat çeken Dotzler, kullanıcı gizliliği ile ilgili sorunlara dikkat çekti.


Eric Schmidt, kısa bir süre önce yaptığı açıklamasında "eğer hiç kimsenin bilmesini istemediğiniz bir şey yapıyorsanız belkide hiç yapmamalısınız" demişti. Google ve diğer arama motorlarının taradıkları bilgiyi bir süre sakladıklarına değinen Schmidt, Amerika'da geçerli olan vatansever yasası sebebiyle otoritelerin bu bilgilere erişmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.


Schmidt Amerikan yasalarından bahsetse de, söyledikleri Aralarında Dotzler'ında bulunduğu gizlilik ilkesinin savunucularını oldukça rahatsız etti. Dotzler blogunda yayınladığı yazısında, gizlilik ilkesine önem veriyorsanız Microsoft'un arama motoru Bing'in, aynı yasalara tabii olsa da en azından bu konuda Google'dan daha iyi olduğunu belirtiyor.


Google hala Mozilla'nın en büyük gelir kaynağı (bütün gelirlerin yaklaşık %97'si) olsa da, Google'ın Chorme'u yayınlamasından beri iki firmanın arasının eskisi olmayacağı hakkında birçok söylenti çıkıyor. Bunlara rağmen Google kısa bir süre önce Mozilla'yla olan anlaşmalarını 2011'e kadar uzatmayı planladığını açıkladı.