Linux'un 8 harika masaüstü yöneticisi alternatifi

Çoğu Linux kullanıcısı, birçok Linux işletim sisteminde yaygın olarak kullanılan masaüstü yöneticileri olan Gnome ve KDE'yi yakından tanıyacaklardır. Eğer, düşük donanım özelliklerine sahip, eski bir bilgisayar kullanıyorsanız, yukarıda bahsedilen iki masaüstü ortamının, bilgisayarınızın kaldıramayacağı kadar ağır olduğunu anlayacaksınız.

Bu durumda, Linux'unuz için daha hafif ve bilgisayarınızı yavaşlatmayan masaüstü yöneticileri alternatiflerini kullanmayı düşünebilirsiniz. İşte, şahsen kullandığım ve önerdiğim 8 hafif masaüstü yöneticisi alternatifleri listesi:

1. XFCE

Xfce, unix-benzeri işletim sistemleri için hafif bir masaüstü ortamıdır. Bu masaüstü yöneticisi, hızlı ve hafif olurken, görsel anlamda da çekici olmayı ve kullanım kolaylığı sağlamayı amaçlıyor. Gnome'la aynı olan GTK2+ araç kitine dayanıyor bu yüzden, eğer hep bir Gnome kullanıcısı olduysanız, Xfce'deki bazı tasarımların ve simgelerin size çok tanıdık geldiğini göreceksiniz.

XFCE

Xfce'in hem Gnome hem de KDE olarak tamamıyla özelleştirilebilmesi gibi harika bir özelliği bulunuyor. Tüm XFCE paketi, birçok projeye ayrılıyor ve her biri masaüstünün farklı bölümleri için kullanılıyor. Tüm özelliklerden yararlanmak amacıyla isterseniz tam paketi yükleyebiliyor, isterseniz de donanımda bulunan yükü azaltmanız için gerekli olan bileşenleri yükleyebilirsiniz. Buna ek olarak, günlük kullanım için en iyi görünümlü masaüstünü yaratmak için, Xfce paketinin her bir bölümünü özelleştirebilirsiniz.

2. Enlightenment

Enlightenment,hafif masaüstü yöneticileri arasında en çok beğendiğim uygulama. Bu masaüstü yöneticisi, yenilikçi, görsel olarak çekici ve kullanımı inanılmaz derecede kolaydır. Çoğu hafifmasaüstü yöneticisinin, donanım gereksinimlerini azaltmak için birçok grafiksel efektten arındırılmasına rağmen, Enlightment'ta bu durumun tam tersi söz konusudur. Herşeyi nasıl bu kadar kusursuz ve sorunsuz çalıştırdığını görünce gerçekten çok mutlu olacaksınız. Düşük seviyede bir bilgisayarda bile Enlightment, kusursuzluğundan ve sorunsuzluğundan ödünler vermiyor.

Enlightenment

Enlightment'ta ilk olarak oturum açtığınızda, herhangi bir menü çubuğunun, panelin ya da simgenin olmaması sizi şaşırtabilir. Tek gördüğünüz, siyah bir arka plan ve ekranın altında bulunan bir sayfalayıcıdır. Farenizi etrafta gezdirdiğinizde ya da fare tekerini kaydırdığınızda, pencerenin sayfalayıcının olduğu yere simge boyutuna küçüldüğünü gösteren, görsel efekti görmeye başlayacaksınız. İlk anda ara birime alışmak zor olabilir fakat bir kez alıştığınızda, başka bir masaüstü yöneticisi kullanmak istemeyeceksiniz.

3. FVWM-Crystal

Göze hoş gelen bir masaüstü yöneticisi arzuluyorsanız, eminim FVWM-Crystal'i seveceksiniz. FVWM-Crystal, FVWM tabanlıdır. FVMW'nin esnek ve ileri derecede uyarlanabilir özellikleri korunarak, ara birimine birçok geliştirme eklenmiştir. Bu da, yarı transparan pencereler ve göze hoş gelen birçok görsel özellik olarak kendini gösteriyor.

Linux un 8 harika masaüstü yöneticisi alternatifi

Tüm hafif masaüstü yöneticilerinin arasında FVWM-Crystal, hem ön yüklemede (ya da yeniden başlatmada) hem de uygulamaları yüklemede en hızlı olanı. FVWM-Crystal, XMMS, XMMS2, MPD, Quod Libet ve cdcd ile iyi bir şekilde bütünleşiyor. Hızlı, hoş görünümlü ve müzik serverınıza kolayca bağlanabilen bir masaüstü yöneticisi arıyorsanız, o zaman FVWM-Crystal, kesinlikle sizin için doğru bir tercih olacaktır.


4. LXDE

Linux un 8 harika masaüstü yöneticisi alternatifi

Gnome ve KDE'de deneyimi olan biri olarak, LXDE'nin kullanımının inanılmaz derecede kolay olduğunu gördüm. Bunun nedeni, LXDE'nin Gnome'un ve KDE'nin birleşiminin hafif ve basit bir sürümü olması. KDE'ye benzer bir alt panel ve Gnome benzeri bir ara birime sahip oluyorsunuz bu yüzden, yeniden öğrenmeniz gereken hiçbir şey yok (eğer daha önce Gnome ve KDE kullandıysanız tabi). Düşük kaliteli bir bilgisayara sahipseniz ve Gnome'dan ve KDE'den çok fazla uzaklaşmak istemiyorsanız, o zaman LXDE iyi bir alternatif olacaktır.

5. IceWM

IceWM basit ve ileri derecede uyarlanabilirdir. Tüm ayarlar, düz metin dosyaları olarak kullanıcının ana konumuna kaydedilir, böylece tüm ayarların özelleştirilmesi ve uyarlanması daha kolay hale gelir.

Linux un 8 harika masaüstü yöneticisi alternatifi

Windows 95 benzeri temalarla ilgili endişeleriniz varsa, IceWm'in temaları tamamıyla değiştirilebiliyor. Kendi favori temanızı uygulayarak, uygulamanın Windows Vista, Mac OS X ya da istediğiniz diğer tasarımlar gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

6. Fluxbox

Linux un 8 harika masaüstü yöneticisi alternatifi

Fluxbox, tüm masaüstünde sadece bir görev çubuğu bulundurarak, minimal grafikleri desteklediğinden, minimal bir masaüstü yöneticisi olarak görülür. Etrafta herhangi bir menü çubuğu görmezsiniz fakat farenizin sağ tuşuna tıklayarak, kolaylıkla menüye ulaşabilirsiniz. Ara birimin teması tamamıyla değiştirilebiliyor ve birçok ayar, kolaylıkla düzenlenebilen metin dosyaları tarafından kontrol ediliyor.

7. Window Maker

Window Maker, sistem ayarlarını uyarlamak için grafiksel bir araç sunan, birkaç masaüstü yöneticisinden biri. Wprefs'in (grafiksel aracın adı) kullanımı kolaydır. Düz metin dosyalarının kullanımını ortadan kaldırır ve herhangi bir kullanıcının, ister acemi olsun ister senelerdir Linux kullanıcısı olsun, ayarları kolaylıkla ayarlayabilmesini ve özelleştirebilmesini sağlar.

Fluxbox gibi Window Maker da, sadelikten yana bir masaüstü yöneticisidir. Tüm masaüstünde sadece dört simge bulunur. Bu simgelerden biri, terminale ulaşmak içinken, diğeri Wprefs'i açmak içindir. Ana menüye ulaşmak için, sadece farenizin sağ tuşuna tıklamanız gerekiyor, bu sayede menüyü görebileceksiniz.

8. AfterStep

Linux un 8 harika masaüstü yöneticisi alternatifi

Aslında NeXTStep ara biriminin görünümüne ve hissine dayanan AfterStep, kullanıcılarına sadece düşük teknolojili bilgisayarlarda çalışabilen, tutarlı, kusursuz ve zarif bir masaüstü yöneticisi sunar. Diğer hafif masaüstü yöneticileri gibi AfterStep, hızlıdır ve aynı zamanda kullanımı ve uyarlanması kolaydır.























Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
25.09.2009