Web 2.0 imkânları sunan yeni bir Firefox eklentisi çıktı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Yeni Firefox eklentisi ile Web'deki tüm arkadaşlarınızın iletişim bilgilerini Web 2.0 özellikli bir Adres Defteri'nde saklayabiliyorsunuz...

Sxip, uygulamayı Sxipper 3.0 eklentisinin bir parçası olarak yarattı ve CEO Dick Hardt, uygulamanın demosunu Defrag 2008'deki bir tanıtımda gelen izleyicilere gururla gösterdi.

SxipperSxip'in "adres defteri 2.0" özelliği bir Web sayfasındaki veriyle, yerel adres defterlerinde ve Facebook, LinkedIn gibi sosyal ağ bağlantılarında yayılabilecek, kullanıcı e-posta iletişim bilgilerini birbirine bağlıyor. Hardt'ın tanıttığı adres defteri özelliği gibi uygulamalar, sosyal ağlarda akıcı uygulamalar olarak bilinmeye başladı. Bu akıcı uygulamalar, birçok akıcı bilgiyi tek bir görüntüde sunan uygulama modelini tanımlıyor.

Adres defteri yazılımı, bir kullanıcı İnternet'te arama yaptığında aktif hale geçiyor. Örneğin, kullanıcı bir satıcı sitesini ziyaret ederse Sxipper özelliği kullanıcının bu şirketle bağlantılı olan kişilerinin bir listesini derleyerek ekranın sol yan tarafı boyunca listeliyor. Kullanıcı, bu şirkette tanıdıkları kişileri ve kişilerinin tanıyabileceği insanları görebiliyor. Veri, bir kullanıcının adres defterinden ve sosyal ağ sitelerine bağlı kişilerin kişisel verilerinden toplanarak elde ediliyor. Bir şirket perspektifinden bakıldığında, Hardt bu aracın satış bölümünde çalışan kişiler, müşteri hizmetleri ve işletme geliştirme çalışanları için önemli bir değerinin olduğunu söylüyor.

Uygulama şu anda sadece Web tarayıcılar için çıkarılmış durumda fakat ileride e-posta istemcileriyle çalışacak şekilde genişletilecek.

Xobni adlı bir şirket, kullanıcıların gelen kutusunu (in-box) düzenlemelerine ve kullanıcıların, ne kadar sıklıkla e-posta değiştirdikleri, ne zaman değiştirdikleri ve kullanıcılarla ilgili diğer veriler gibi bağlantı bilgilerine hâkim olmalarına yardımcı olan bir Outlook eklentisine sahip.

Hardt, burada önemli olanın konunun, belli bir sürede bir veriye ulaşmakla ilgili olduğunu belirtiyor. "Sxipper ile, ziyaret etmekte olduğunuz sayfaya olan ilginizi gösteriyorsunuz biz de başka nelerin bu hususla ilgili olduğunu soruyoruz." diyor Hardt; "Kullanıcılar, arkadaşlarının ve arkadaşlarının arkadaşlarının tüm bu bilgilerine sahiptirler bu yüzden burada sorulması gereken soru, 'Bu bilgileri nasıl filtreleyebiliriz ve nasıl kullanıcının hizmetine sunabiliriz?' noktasında ortaya çıkıyor ."

Hardt, uygulamanın ne zaman piyasaya çıkacağını söylemedi fakat gösterdiği prototipin %60'ının tamamlandığını belirtti.