Visual Studio yenileniyor



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
12.04.2010

Microsoft bu hafta yazılım geliştirme platformu Visual Studio'nun yeni sürümünü yayınlıyor.

Microsoft, yazılım geliştirme platformu Visual Studio'nun 2010 sürümünü çıkarmaya hazırlanıyor. .Net Framework'ün 4. sürümüyle birlikte gelecek olan güncellemeye bir hafta sonra Silverlight 4 zengin internet içeriği eklentisi de katılacak.

Microsoft'un yaptığı açıklamada yeni sürümün geliştiriciler için birçok üretkenlik güncellemesi içerdiği belirtiliyor. Geliştiricilerin bir monitörde kodlama başka bir monitörde dizayn yapmasını sağlayan çoklu monitör desteği bu geliştirmelerin başında geliyor. Platformun arayüzü de WPF (Windows Presentation Foundation) temel alınarak baştan aşağı yenilenmiş.

Visual Studio yeni sürümünde Windows 7 için kullanılan çoklu dokunmatik ve şerit (ribbon) kullanıcı arayüzleri için destekle geliyor. Ayrıca Microsoft Bulut sistemleri içinde destek eklenmiş.

Geliştiricilerin test ve hata düzeltme sürecini çok daha hızlı tamamlayabilmeleri için geliştirilen IntelliTrace sistemi yeni özelliklerden başka bir tanesi. Sistem test aşamasında ortaya çıkan hataların videosunu çekebiliyor. Bu sayede bir hatayı tekrar oluşturmak basitleştirilmiş.

Yeni yazılım geliştirme platformunda Microsoft'un önümüzdeki aylarda piyasaya süreceği yeni mobil işletim sistemi Windows Phone 7 Serisi için destek de unutulmamış.

Platformla beraber gelecek olan .Net Framework 4 paralel işlemlere API seviyesinde destek ile birlikte geliyor. Microsoft geliştiricileri, çok çekirdekli işlemciler için .Net uygulamaları yazmak isteyen geliştiricilerin işini kolaylaştırmak için çok çalıştıklarını belirtiyorlar.

.Net Framework 4 geliştiriciler için zengin bir dil seçeneği de sunuyor. Geliştiriciler C#, VB.Net, F# gibi işlevsel dillerin yanı sıra, IronPython ve IronRuby'ninde aralarında olduğu dinamik dilleri de kullanabilecekler.

Silverlight 4 ise zengin tarayıcı dışı işlevler, webcam, print desteği ile donatılmış. Zengin ve interaktif uygulamalar geliştirmek için 60'tan fazla değiştirilebilir özellik içeriyor.

Silverlight 4 bu haftanın ilerleyen günlerinde yayınlanacak. Visual Studio 2010 ise bu yazıyı okuduğunuz saatlerde yayınlanıyor olacak.