Mozilla, Firefox'a coğrafi etiketleme özelliğini ekledi



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Mozilla'nın çıkardığı yeni Firefox eklentisi sayesinde tarayıcı, kullanıcıların bulundukları konumu Kablosuz sinyalleri ile otomatik olarak saptayarak internet sitelerinin kullanıcılara özel içerikler sunmasına olanak veriyor.

Discover The WebMozilla'dan yapılan açıklamaya göre Mozilla Labs tarafından geliştirilen Geode projesi çerçevesinde geliştirilen eklentinin kullanıma hazır olduğu açıklandı.

Mozilla'nın Firefox geliştirme direktörü olan Mike Beltzner yaptığı açıklamada Geode'nin, coğrafi bilgi değişimi yapabilmeleri için internet sitelerinin ve internet tarayıcılarının aralarında anlaşabilecekleri bir dizi metin ve komut sağlayan Geolocation API denen bir W3C tanımını temel alıyor.

Geode yüklendiğinde kullanıcılar Geolocation API ile iletişim kurabilen bir internet sitesinde gezinirken, bulundukları konum hakkında bilgi vermek isteyip istemedikleri ile ilgili bir uyarı alırlar. Kullanıcılar bulundukları noktayı, mahalleyi, şehri paylaşmayı ya da konum bilgisini vermemeyi seçebilirler.

Konum bilgisinin paylaşılması durumunda internet siteleri kullanıcıların bu bilgi çerçevesinde yakın restoranlar gibi çeşitli bilgiler sağlayabilirler. Mozilla bu özellik yardımı ile RSS yayınlarının kişinin evde ya da ofiste olduğuna karar vermesine ve buna uygun içerik sağlamasına olanak vermesini umuyor.

Geode, Mozilla'nın Firefox 3.1'de yerleşik olarak desteklemeyi planladığı Geolocation API desteğinin ilk adımı. Şirket Firefox 3.1'i gelecek hafta çıkaracağı beta sürümü ile gözlemleyecek. Firefox 3.1'in son halinin 2009'un başlarında görücüye çıkması bekleniyor.

Beltzner, Geode'nin çalışma prensibinde ve coğrafi etiketleme uygulamasının Firefox 3.1'deki çalışma şeklinde bazı değişiklikler olacağını açıkladı.

Geode, şuan yalnızca Skyhook Wireless isimli bir şirketten aldığı konum bilgisini kullanıyor. Skyhook, Wi-Fi, GPS ya da hücresel radyo sinyalleri kullanan mobil aygıtların konumlarını belirleyebilecek bir sistem kullanıyor.

Bu durumda Firefox, Skyhook ile kablosuz sinyaller aracılığıyla iletişimi geçiyor ve Skyhook da daha sonra kullanıcının konumunu belirliyor. Bu da kullanıcıların hizmetten yararlanabilmeleri için kablosuz bir aygıttan ya da bir dizüstü bilgisayardan bir kablosuz ağına bağlı olması gerektiği anlamına geliyor.

Ancak Beltzner Firefox 3.1'in konum bilgisini çeşitli kaynaklardan alacağını açıkladı. Bu kaynaklar arasında Skyhook ve GPS sinyallerinin olup olmadığı henüz kesin değil. Beltzner konum sağlayıcılarının kullanması gereken yöntemlerin neler olduğunu anlamaya çalışmak için bu teknolojiyi zamanından önce insanların kullanımına sunduklarını söyledi.

Firefox 3.1 beta sürümünde Mozilla kullanıcıları henüz belirlenmemiş olan farklı konum sağlayıcılarının listesi bulunan bir internet sitesine yönlendirecek ve kullanıcılar bu sağlayıcılardan istediklerini kullanabilecekler ya da isterlerse varsayılan konumları kendileri ayarlayacaklar.