Microsoft Flash'ı Windows Mobile'da Kullanacak



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft ve Adobe; Flash Lite'ı ve Adobe Reader LE'yi Windows Mobile işletim sistemi kullanan cihazlarda çalışacak şekilde lisanslayacak anlaşmayı imzaladılar.

Microsoft Flash ı Windows Mobile da KullanacakFlash Lite sürümü cep bilgisayarlarında kullanılan Internet Explorer'a özel bir eklenti olarak yüklenecek böylece, Flash'la kodlanmış olan sayfalar Windows Mobile İşletim Sistemi kullanan cihazlarda görüntülenebilecek. Adobe, Youtube dahil masaüstü bilgisayarlar için oluşturulmuş Flash sayfalarının %80'inin Flash eklentisine sahip cep bilgisayarı Web tarayıcılarında doğru olarak görüntülenebileceği belirtti. Buna karşın Reader LE yazılımı ise Windows Mobile işletim sistemi kullanan tüm OEM sistemlerde opsiyonel olarak lisanslanabilecek.

Peki buradaki bit yeniği de ne? Bu lisanslamalar için belirlenen bir zaman sınırlaması yok. Microsoft yeni eklentilerin Windows Mobile 7 yazılımından önce piyasaya sürüleceğini belirtti fakat herhangi bir kesin tarih belirtmedi.

Pek çok Web sitesi çoktandır Flash kullansa da, elde taşınabilir cihazlarının çoğunun Flash desteği olmadığı gözle görülür bir gerçek. En son çıkan Nokia Symbian Series 60 telefonları Flash oynatıcıyı Web tarayıcıları içine gömerek sorunu çözdüler. Fakat Blackberry'ler ve Palm OS cihazları Flash desteği vermiyorken Steve Jobs da iPhone'lara Flash desteği eklememişken Microsoft stratejik bir hamle gerçekleştirdi. Windows Mobile işletim sisteminde Flash içerikli web sayfalarını görüntülemek için şimdilik Skyfire Web tarayıcısını kullanmalısınız.