iOS 5 ile gelen yenilikler



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
07.06.2011

Apple'ın mobil işletim sisteminin yeni sürümü iOS 5 hakkında merak ettikleriniz...

iOS 5  teki yenilikler

Apple'ın geliştiriciler için düzenlediği konferans WWDC dün başladı ve Apple iOS 5'i tanıttı. Yeni işletim sistemi iOS 5; iPad, iPhone 3GS, iPhone 4 ve iPod Touch'ın sonbaharda çıkacak yeni jenerasyon cihazlarında boy gösterecek.

Yeni mobil işletim sistemi kullanıcıların memnun olmadığı bazı noktaları çözerken yeni özellikler de sunuyor.

Bildirimler

iOS 5  teki yenilikler

iOS 5'te sosyal ağ bildirimleriniz Notification Center (Bildirim Merkezi) adlı bir çubukta toplanacak. Aşağıdan yukarıya parmağınızla yapacağınız bir kaydırma hareketiyle bildirim merkezini açıp Twitter, Facebook gibi sosyal ağlardaki bildirimlerinizi görebileceksiniz.

Twitter Entegrasyonu

iOS 5  teki yenilikler

iPhonelar artık tek bir giriş hizmeti kullanacak ve harici Twitter istemcileri giriş bilginizi kullanabilecekler. Böylece iPhone'da kullanacağınız Twitter uygulamalarında Twitter'a giriş işlemleriyle uğraşmanıza gerek kalmayacak. Ayrıca Apple'ın "Bağlantılar, kamera, Safari, Youtube, Haritalar ve Fotoğraf" gibi dahili uygulamaları da Twitter ile uyumlu bir şekilde çalışacak.

E-posta
Zengin metin biçimi, paragraf ayarlamaları ve adresleri e-posta bağlantı alanına sürükleme ilk göze çarpan yenilikler olarak görülüyor. Bunun yanında S/MIME desteği sağlanmış ve kullanıcıların yazarken iki baş parmağını da kullanabilmesi için çift klavye sistemi geliştirilmiş.

Safari
Safari'nin mobil sürümünde en büyük yenilik iPad'e geliyor. iPad'deki Safari'de sekmeler kullanılabilecek ki bu da internette gezinmeyi çok daha rahat bir hala getirecek. Ancak sekmeli tarayıcı yapısı iPod ve iPhone'da bulunmayacak.


Safari'ye getirilen diğer iki büyük yenilik ise Okuyucu (Reader) ve Okuma Listesi (Reading List). Okuyucu maclerde olduğu gibi bir RSS hizmeti verecek. Okuma listesi ise sayfaların kısa süreli kullanım amacıyla işaretlenebilmesini sağlayacak yani basitçe web sayfalarını daha sonra okumak için saklayabileceksiniz. Hatta bu içeriğe masaüstü bilgisayarınızdaki Safari'den de erişebileceksiniz.


iOS 5  teki yenilikler

iMessages
iMessages, sunduğu birkaç ekstra özellik dışında Apple'ın şu an ki anlık mesajlaşma uygulamasıyla hemen hemen aynı. Örneğin iMessages'da metinlerin ne zaman alındığını ve okunduğunu, karşı tarafın cevap yazdığını görebiliyorsunuz.


iMessages'ın diğer mobil sohbet programlarından farkı iOS kullanıcılarına özel olması. Yani sadece Apple cihazı kullananlar arasında konuşabilirsiniz.


iOS 5'te tanıtılan ve göze çarpan yenilikler bu şekilde. Bunların haricinde kameranın geliştirildiğini, oyun merkezinin daha sosyal bir alan haline getirileceğini de belirtelim.