Google'dan yeni resim biçimi: WebP



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
01.10.2010

Google, geliştirdiği video biçimi WebM'den sonra yeni resim formatı WebP'yi tanıttı.

Google  dan yeni resim biçimi: WebP

Üstteki resimler aynı gibi gözükebilir ancak sağdaki, Google'ın yeni resim formatı WebP ile kaydedilmiş ve Google'ın iddiasına göre %40 daha az yer kaplıyor.

Google, İnternet'teki datanın %65'ini oluşturan resimlerin daha az yer kaplaması ve böylece internette veri transferinin hızlanması için yeni bir resim formatı geliştirdi. Google, WebP adı verdiği resim biçiminin özellikle internetteki resimlerin çoğunluğunu oluşturan JPEG formatının yerini almasını planlıyor. WEbP'nin teknik detayları şu şekilde açıklanıyor:

"JPEG'in sağladığı sıkıştırmayı geliştirmek için Google'ın Mayıs 2010'da açık kaynak kodlu olarak yayımladığı VP8 'codec'i temel alan bir imaj sıkıştırıcısı kullandık. VP8 video kodlamasında video kareleri için kullanılan tekniği resimler üzerinde de kullandık. Ayrıca RIFF'e dayalı hafif sıklet bir kapsayıcı format adapte ettik. Bu kapsayıcı format, imaj başına sadece 20 byte yük yaratırken genişletilebilir olması da meta-datanın istenildiği gibi depolanmasına olanak sağlıyor."

Google, imaj transferini WebP ile optimize etmek istiyor ancak şu an hiçbir tarayıcının WebP desteği bulunmuyor ve formatın encode edilmesi JPEG'ten 8 kat uzun sürüyor. Yeni bir dosya formatını kabul ettirmek güç bir iştir ancak Google, Chrome'u ve de geniş kaynaklarını kullanarak bu işin altından kalkabilir.