Google Chrome OS- Sık sorulan sorular



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.10.2015

En çok sorulan Chrome OS sorularına cevaplar.

Google Chrome OS

Önümüzdeki sene mini dizüstü bilgisayarlarda görmeye başlayacağımız yeni Google Chrome OS hakkında şimdiye kadar sadece temel düzeyde bilgi edinebildik. Evet; açık kaynak kodlu, az yer kaplayan, özellikle netbook kullanıcılarını hedefleyen ve x86 ve ARM işlemcilerle çalışacak bir işletim sistemiyle karşılaşacağımızı artık hepimiz biliyoruz.

Şimdi şirketin yaptığı açıklamaları ve kendi izlenimlerimizi birleştirerek biraz daha derine inmeye çalışalım:

Chrome'un nesi şu anda kullandığımız işletim sistemlerinden farklı?

Bu tam olarak açık değil. Eğer direkt olarak Google'ın yaptığı açıklamalara doğru kabul edersek; Chrome daha hızlı, daha verimli ve en az düzeyde güvenlik sorunuyla karşılaşılacak bir işletim sistemi olarak karşımızda olacak. Bu, hem bilgisayarlar hem de mobil telefonlar için üretim yapan her işletim sistemi üreticisinin rüyalarını süsleyen bir kombo tabiki.

Google'ın, Linux tabanlı işletim sistemine kendi markasıyla özdeşlemiş kolaylıklar eklemesi ve kullanılabilirliği artırılmış bir sistem sunması ise umulan bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Chrome üzerinde hangi uygulamalar çalıştırılabilecek?

Eğer Google açıkladığı gibi Linux'e yeni bir pencerelendirme sistemieklerveLinux'e ait üvenlik mimarisini geliştirirse Linux uygulamalarının bazı yeniden yapılandırmalarla Chrome OS üzerinde çalışacağını söyleyebiliriz. Bu durumda Windows uygulamaları yeni işletim sistemi üzerinde çalışmayacak.

Google'ın getireceği yenilikler neler olabilir?

Konuyla ilgili bazı teoriler şunlar; "Google sistemi masaüstü uygulaması haline getirip tarayıcı merkezli olarak çalışmasını sağlayabilir." Uzmanlar Google'ın bu çeşit bir sıçrama yapmasını şu an için spekülatif bir tahmin olarak görürken bunun gerçekleşmesi halinde bazı şeylerin gerçekten ilginçleşebileceğini düşünüyorlar.

Pund IT'de uzman olarak çalışan Charles King'e göre Google; "Bilgisayarlardaki bazı gereklilikleri düşürmek için bugün kullanılan bazı cihazlara benzeyen ve ek- işlemci mantığında çalışan harici yardıma başvurabilir. Bu durum, yüksek güvenlikli veya video merkezli gibi kişiselleştirilmiş ayarlara sahip kullanım imkanı sağlayacaktır."

Chrome ve Linux arasındaki ilişki nedir?

Linux topluluğuyla ilgili dikkat çeken ve kimilerince eleştirilen konu Linux'un kendi dağıtımından çok Chrome OS'un dağıtımına odaklandığı şeklinde göze çarparken uzmanlar; Google'ın, Chrome projesi başlamadan önce kendi veri merkezi için Linux tabanlı bir sistem kurduğunu belirterek iki şirket arasındaki işbirliğinin öncelere dayandığını hatırlatıyorlar.

Chrome'dan yapılan açıklamalardan birisinde şu ifade yer verilmiş: "Yapacak çok fazla işimiz var ve projeyi tamamlamak için açık kaynak kodlu uygulamalardan faydalanmayı sürdüreceğiz."

Linux Foundation ise halen destekçisi ve geliştiricisi oldukları çeşitli uygulamalar bulunduğunu belirtirken amaçlarının kullanıcılar ve üreticiler için en fazla fayda sağlayacak alanlara yönelmek olduğunu ifade ediyor.

Chrome'u tamamlayacak uygulamalar mevcut mu?

Windows, Microsoft işletim sistemini iyi bir şekilde pazarladığı için değil Windows'u tamamlayan birçok uygulamanın geliştirilmesine izin verdiği ve bunu kendisi sağladığı için popüler hale geldi. Bir bakıma kullanıcılar işletim sistemini değil uygulamaları satın aldılar. Google'ın, Chrome OS'a uyumlu uygulamalar geliştirecek geniş bir üretici ağı kurması gerekiyor.

Yardımcı uygulamaların ne zaman ve kimler tarafından üretileceğini zaman gösterecek.

Google sistemin çok güvenli olduğunu söylüyor, bu doğru mu?

Google Chrome OS- Sık sorulan sorular

Virüslere diğer kötü niyetli yazılımlara ve güvenlik problemlerine geçit vermeyecek birişletim sistemi kulağa çok hoş geliyor. Tabi Google bunu gerçek hayatta kanıtlamalı. "Conficker" adlı solucanı hatırladığımızda buna olan özlemimiz daha da artıyor.

Google işletim sistemini piyasaya sürmek konusunda çok mu geç kalıyor?

Netbook piyasası çok hızlı değişiyor ve Chrome en erken önümüzdeki yıl piyasada olacak. Google o zamana kadar tıpkı Apple'ın iPhone'la yaptığı gibi piyasayı sarsacak yeni adımlar atmak zorunda kalacakmış gibi gözüküyor.

Elbette, bir yandan Google ile temas halinde olan donanım üreticileri de tıpkı kullanıcılar gibi Chrome OS'un tamamlanmasını dört gözle bekliyorlar.

Yaşanan gelişmelere Microsoft'un tepkisi nedir?

Google ve Microsoft birçok alanda birbirleriyle savaş halindeler ama uzmanlar Google'ın Microsoft'la -Microsoft'un kara sularındaki işletim sistemleri piyasasında- kapışmak niyetinde olmadığı fikrinde birleşiyorlar.

Windows 7'nin önümüzdeki aylarda piyasaya sürülmesinden sonra çok sayıda kurumsal müşterinin Windows 7'ye geçeceği ve önümüzdeki en az 2-3 yıl boyunca Windows kullanmaya devam edecekleri düşünülüyor.

Buradan Microsoft'un yeni ürünü Windows 7'ye çok güvendiği sonucunu da çıkarabiliriz.

Microsoft, Google Chrome OS'un piyasaya çıktığı dönemde, henüz kendisini kanıtlama evresinde bulunan Windows 7'nin netbook sürümüyle kullanıcıların karşısında duruyor olacak.