Fizy de kapatıldı!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
29.12.2010

Müzik dinleme sitesi Grooveshark'ı kapatan Mü-Yap, Fizy'yi de kapattı.

Fizy de kapatıldı!Dünyada müzik dinleme siteleri içinde bir marka haline gelen Fizy, Mü-Yap'ın başvurusu üzerine kapatıldı. Başvuru sebebi de Mü-Yap tarafından korunmakta olan eserlerin telif bedellerinin ödenmeksizin yayınlaması olarak belirtildi. Beyoğlu Basın Savcılığı da sitenin kapatılmasına karar verdi.

Mü-Yap başkanı Bülent Forta Fizy'den verilen müzik hizmetiyle ilgili olarak Fizy'nin telif ücreti ödemeye yanaşmadığını iddia ediyor ancak Fizy'nin kurucusu Ercan Yarış Bülent Forta'yı yalanlıyor ve ellerinde Mü-Yap ile olan yazışmaların belgelerini olduğunu belirtiyor. İşte Ercan Yarış'ın kişisel blogundan yaptığı açıklamadaki Mü-Yap'la ilgili bölüm:

biliyorsun fizy'de ziyaretçi memnuniyetini ön planda tutmaya çalıştık, çok reklam almadık. buna rağmen açıldığımız hafta itibariyle mü-yap yetkilileri ile yasallaşmak için görüşmelere başladık ve sözleşme yaptık. telif hakkımızı her ay ödedik.

geçtiğimiz günlerde sözleşmemizin yenilenme tarihi geldiğinden bülent forta ve ekibiyle birçok kez toplantı yaptık. "ödediğiniz fiyattan artık hizmet veremeyiz, yeni fiyat bu" dediler. tamam dedik. fiyatı katlaya katlaya arttırdılar. buna rağmen tamam dedik. ardından 2 şart daha sundular. tam verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyleyecektik... ki..

telefonlarımıza çıkmadılar. maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler..

sonra bir gün çıktılar. verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyledik. tamam biz size yönetim kuruluyla konuşup dönelim dediler.

ve yine telefonlarımıza çıkmadılar. maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler..

sonra bir gün yine çıktılar. yönetim kurulu verdiğiniz teklifi kabul etmedi dediler. (tüm yazışmalarımız kanıt niteliğinde mahkemeye sunulmak üzere saklanmaktadır. bu yüzden şu an için burada paylaşamıyorum. ama mahkeme sürecinde zaten hepiniz kanıtlardan haberdar olabileceksiniz)

burada dikkat etmenizi rica ettiğim bir husus var. "yapmış olduğunuz son öneri yk (yönetim kurulu) tarafından uygun bulunmadı" cümlesi.

lütfen dikkat! teklifi yapan mü-yap mıydı? biz miydik? biraz kafanız karışmış olmalı değil mi? :)

biz her şarta rağmen "mü-yap'ın yaptığı" teklifi kabul eden tarafız. bunun üzerine avukatlarımızı da yazışmaya dahil ederek 13 ve 14 aralık 2010 tarihli yazışmalarımızda acil anlaşmak istediğimizi, tekliflerini zaten daha önce kabul etmiş olduğumuzu anlatan mailler attık. (bunlar da duruyor)

telefonlarımıza çıkmadılar. maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler. ama bunu zaten yukarıda söylemiştim, biliyorsunuz.

neden sürekli oyaladılar diyorum biliyor musunuz? çünkü ortada 3 gün içerisinde yanıt verilmesi gereken ihtar vardı. biz bu süre zarfında ihtar süresi geçmeden itiraz etmek istedik. ama kendilerine ulaşamadık.

bunun üzerine bülent forta'nın açıklamasını neye dayanarak yaptığını, bir hukuk devleti sınırları içerisinde nasıl doğru olmayan beyanat verdiğini, bu gücü nereden (?) aldığını, ortada bir şey yokken fizy gibi uluslararası bir projeyi nasıl kapattırabildiğini anlamakta güçlük çekiyorum.

avukatlarımız sayın gökhan ahi ve sayın erdem türkekul bahsi geçen durum hakkında biraz önce itiraz dilekçemizi verdiler.

legal olan bir siteyi kapatan, sözleşmesi bulunan ve telif ödemelerini "faturalı bir şekilde" meslek birliklerine yapan, türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde herşeyi kayıt altında olan bir "limited şirkete" ait web sitesinin bu şekilde kapatılmasına sebep olan bazı kişilerin "görevi kötüye kullanması" konusundaki yorumlarını telif ödediğimiz sanatçıların ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.

saygı ve sevgilerimle,

ercan yaris - kurucu

Mahkeme süreci kimin haklı olduğunu gösterecektir ama akla gelen bir soru daha var. Fizy'de sadece Mü-Yap'ın telif haklarını koruduğu eserler bulunmuyor. Mahkeme diğer eserlere erişimi hangi hakla, hangi şikayete istinaden kapatabiliyor?

Örneğin Yotube'da telif hakları nedeniyle kapatılan videolarda bu kararla ilgili bir uyarı gösteriliyor. Sony, Warner Bros. vb. Youtube'ı toptan kapattırarak kendileriyle alakası olmayan videolara erişimi engelleyemiyor. Mü-Yap'ın başvurusu ile Fizy'nin kapatılması hadisesinde ise Mü-Yap'ın temsil ettiği sanatçıları dinlemeyenlerin, Grooveshark ve Fizy'de başka sanatçıların eserlerini takip edenlerin özgürlükleri gasp edilmiş oluyor.