Firefox ve Safari, Internet Explorer'ın pazar payını ele geçiriyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

İnternet ölçümleri yapan Net Applications'a göre Aralık ayında Internet Explorer'ın pazar payında rekor derecede azalma meydana geldi.

Web tarayıcılarıMicrosoft'un web tarayıcısının pazar payı, geçtiğimiz ay yüzde 1.6 düşerek, yüzde 68.2'ye düştü. Bu pay Kasım ayında yüzde 69.8'di. Ekim ayının sonundan itibaren Internet Explorer, pazar payında yüzde 3.1 oranında bir kayıp yaşadı. Bu kayıp, 2008 yılında Internet Explorer'ın yaşadığı toplam kaybın neredeyse yarısı kadardı.

Internet Explorer, bu yılı yüzde 7.9'luk bir kayıpla kapadı. Web tarayıcının Aralık 2007'den bu yana pazar payında yaşadığı toplam kayıp yüzde 10.4 oldu. Internet Explorer'ın pazar payında yaşadığı kaybın büyük bir kısmı Internet Explorer 6'nın popülerliğini kaybetmesinden kaynaklanıyordu. Internet Explorer 6, 2001 yılının Ağustos ayında çıkmıştı ve uzun süredir Internet Explorer'ın en son sürümü Internet Explorer 7 ile birlikte kullanılıyordu. Ancak Internet Explorer 7'de de önemli düşüşler yaşandı. Microsoft'un yeni web tarayıcı sürümü, geçen ay yüzde 0.6'lık bir pazar kaybı yaşadı. Bu oran, Internet Explorer 7'nin piyasaya çıktığı Ekim 2006'dan itibaren web tarayıcının yaşadığı en büyük kayıp oldu.

Microsoft, şu anda Internet Explorer 8 üzerinde çalışıyor ve şirketten yapılan açıklamada, web tarayıcının bir deneme sürümünün çok yakın bir zamanda piyasaya çıkacağı belirtiliyor.

Net Applications'ın, binlerce web sayfasını ziyaret eden ziyaretçilerden topladığı verilere göre, Internet Explorer'ı rakipleri Mozilla-Firefox, Apple-Safari ve Google-Chrome'un pazar payları Internet Explorer'ın payı karşısında artmaya başladı.

Kasım ayında Pazar payını yüzde 20'nin üzerine çıkaran Mozilla, yılın sonunda yüzde 0.6'lık bir artışla, yüzde 21.3'lük bir pazar payına sahip oldu. 2008 yılı boyunca Firefox'un pazar payı, yüzde 4.5 oranında arttı.

Apple Safari, Aralık ayında çok daha önemli bir pazar artışı sağladı. Tüm Mac'lerde bulunan bu web tarayıcı, pazar payını yüzde 0.8 arttırarak, web tarayıcının şu ana kadar bir ay içinde gerçekleştirdiği en büyük pazar artışına imza attı ve ay sonunda Safari'nin toplam web tarayıcı kullanıcıları arasındaki oranı yüzde 7.9 oldu. Safari, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.9'luk bir artış yaşadı.

Safari, 2008 yılının son iki ayında, iki aylık süreçte kendisinin en yüksek pazar payı artışını yaşadı. Kasım ve Aralık aylarında yaşanan yüzde 1.36'lık artış, 2006 yılında Eylül ile Ekim ayları arasında yaşanan 0.72'lik rekor artışın neredeyse iki katı oldu.

Eylül ayında piyasaya çıkan ve Aralık ayında beta testini tamamlayan Google Chrome, web tarayıcıları arasındaki pazar payını ilk kez yüzde 1'in üzerine çıkardı. Geçtiğimiz 2008 yılının Kasım ve Aralık ayında Firefox ve Safari, neredeyse aynı oranlarda, sırasıyla 1.37 ve 1.36'lık oranlarda büyüdüler.

Geçen ay olduğu gibi Net Applications, Internet Explorer'ın yaşadığı bu düşüşün - ve Firefox, Safari ve Chrome'un yaşadığı bu artışın - en azından bir kısmının, içinde bulunulan zaman dilimiyle alakalı olduğunu düşünüyor. Şirket, web sitesinde yayınladığı bir açıklamada "Aralık ayındaki kullanım, yılbaşı ve Noel tatili dönemine denk geldiğinden, bu kullanımların çoğu ev kullanıcıları tarafından gerçekleştirildi. Bu da doğal olarak evde kullanım oranları göreceli olarak daha fazla olan Mac, Firefox, Safari ve diğer ürünlerin kullanım oranlarında artışlara neden oldu. Aralık ayı kullanım verilerinin tümü, bu bağlamda değerlendirilmeli." dendi.

Net Applications'a göre, Microsoft'a ait olmayan web tarayıcılarının kullanımı, çalışma saatlerinin sonrasında, hafta sonlarında ve tatillerde artıyor. Kullanıcıların iş bilgisayarları yerine -iş bilgisayarlarında genelde Internet Explorer kullanılıyor - ev bilgisayarlarından internete bağlanmaları nedeniyle bu artış meydana geliyor.

Aralık ve Kasım ayları, Internet Explorer için genellikle zorlu geçen aylar olmasına rağmen, muhtemelen tatil günlerinin diğer senelerden daha fazla olması nedeniyle 2008 yılı, şu ana kadar Internet Explorer'ın yaşadığı en zorlu yıldı. Kasım ve Aralık 2008'de yaşanan kayıplar, diğer yılların aynı dönemlerinde yaşanan kayıplardan önemli ölçüde daha fazlaydı. Örneğin Kasım-Aralık 2007'de Internet Explorer'ın yaşadığı kayıp yüzde 2.3 iken, 2006 yılının ve 2005 yılının aynı döneminde Microsoft'un web tarayıcısının yaşadığı kaybın oranı yüzde 1.5'tu.

Microsoft'un dışında en fazla kullanılan dört web tarayıcısından sadece Opera, pazar payını büyütemedi ve Aralık ayında Opera'nın kullanım oranı yüzde 0.71 oldu. Bu oran Kasım ayında da aynıydı.