Torrent Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
07.07.2014

İnternet'te en fazla kullanılan dosya paylaşım tekniklerinden biri Torrent. Etrafınızdaki birilerinden mutlaka "Torrent" sözcüğünü duymuşsunuzdur. Peki nedir bu Torrent, neden bu kadar popüler? Kurulumundan kullanımına kadar Torrent ile ilgili bilmek istediğiniz herşey bu yazıda.

Torrent hakkında her şey

Torrent Nasıl çalışır?

Torrent, bir dosya paylaşım teknolojisidir. Normalde İnternet üzerinden bir dosya indirmek istediğinizde bilgisayarınız dosyanın bulunduğu sunucuya bir istek yollar. Dosya sunucuda belirli bir yerdedir ve sunucu bilgisayarınıza o dosyanın adresini gönderir. Daha sonra da dosyayı indirmeye başlarsınız. Torrent'te ise bir dosya indirmek istediğinizde öncelikle indirmek istediğiniz dosya ile ilgili bilgilerin bulunduğu Torrent dosyasını bir sunucudan indirirsiniz. 100 - 300KB civarındaki bu dosyada, o Torrent dosyası ile indirebileceğiniz dosyaların isimleri, boyutları, nereden indirilecekleri gibi bilgiler yer alır. Torrent'te indireceğiniz dosya tek bir yerde değildir. Torrent kullanarak bir dosyayı aynı anda birçok kişiden indirirsiniz.

Torrent ilk olarak Linux sistemler için tasarlandı. Linux platformu için geliştirilen yazılımlar çok büyük ebatlarda olduğu için paylaşılırken hep sorun çıkarıyorlardı. Bu sebeple Torrent sistemi doğdu. Torrent sisteminin çalışma prensibi çok basittir. İlk olarak belirlenen ana sunucu paylaşılacak dosyayı 32KB'tan, 4MB'a kadar olan parçalara ayırır. Bu parçalar daha sonra Tracker dosyasını çeken bütün kullanıcılara dağıtılır. Kullanıcılar dosya parçalarını hem Seed eden makineden hem de indirmekte olan eden makinelerden alabilirler. Torrent'te dosyayı paylaşan kullanıcıaradançekilse bile kullanıcılar eksik kalan dosyaları kendi aralarında paylaşıp indirme işlemlerini bitirerek kendileri de birerSeeder'a dönüşebiliyorlar. Bu paylaşımda kullanıcıların hızı önemli değil bu da hızlı gönderme yapan kullanıcıların üzerine yüklenilmesini önlüyor.

Çalışma sistemi bakımından Torrent; Limewire, Napster, Emule, Ares gibi, kullanıcıdan kullanıcıya (Peer2Peer, P2P) bir dosya aktarım servisidir. Torrent'leri indirebilmek için de bir Torrent İstemcisine (Torrent Client) ihtiyaç vardır. Bu istemci, Torrent dosyalarını tanır, diğer kullanıcılarla şifreli bir bağlantı kurmanızı sağlar ve sizdeki dosyayı da şifreli olarak diğer kullanıcılarla paylaşır.

utorrent bağlantı ayarlarıTorrent sistemi indirme işlemini hatasız gerçekleştirmesiyle ünlü. Çünkü Torrent dosyayı indirirken hata denetleyicisi kullanır ve dosya hatalı indiyse hatalı parçayı hemen başka bir kullanıcıdan talep ederek onarır. Bu işlem arka planda kullanıcı hiç fark etmeden gerçekleştirilir. Torrent sistemi adaletlidir. Torrent'le indirme işleminde diğer kullanıcıların hangi hızda indirip hangi hızla dosya paylaştıklarını görebilirsiniz. Eğer bir kullanıcı 100KB ile indirirken 1KB ile gönderme yapıyorsa bu kullanıcılar "leecher" olarak isimlendirilir. Bu tip bencil kullanıcıların IP'lerini belirli bir süreliğine engelleyebilirsiniz. Hatta birçok Torrent istemcisi bunu otomatikman yapar ve dosya gönderimini limitlemiş kullanıcıları engelleyerek diğer kullanıcılardan indirme işlemini gerçekleştirmenizi sağlar. Torrent'te, tabii ki kaynak sayısına göre, bir dosyası 150, 200 hatta 1000 kişiden aynı anda indirebilirsiniz. Bu da elbette ki indirme hızınızı doğru orantılı olarak etkiliyor.


Torrent'in Özellikleri ve Avantajları

  • Torrent tek bir dosyadır. Örneğin bir Linux sürümü indireceksiniz ve onlarca parçadan oluşuyor. Bu önemli değil. Sadece tek bir dosya indiriyorsunuz, gerisini istemcihallediyor.
  • Torrent ile internet üzerinden hemen hemen herşeyi indirebilmeniz mümkündür. Aradığınız her türlü kaynağa ulaşabilirsiniz.
  • Torrent dosyalarını kullanarak dosya indirebilmeniz için Torrent Client (Torrent İstemcisi)'larına ihtiyacınız vardır.
  • Torrent'te bekleme süresi, indirme sayısı kısıtlaması veya herhangi bir kota yoktur.
  • İndirme işlemini istediğiniz zaman durdurup istediğiniz zaman devam edebilirsiniz.

torrent finder toolbar

Torrent Terminolojisi

Availability

Kullanıcıya (client) dağıtılan programın kaç tane tam kopyası olduğunu gösterir. Her bir "Seeder" bu sayıya 1.0 ekler. O anda o dosyanın bir kısmına sahip olan kullanıcılarda sahip oldukları oran kadar availability'e eklenirler.

Leecher

Sadece indirme işlemi yapan ve gönderme hızını düşük tutan kullanıcılara verilen isimdir. Sömürücüolarak da tanımlayabiliriz.

Seed ve seeder

Dosyanın tamamına sahip olan kullanıcılardır. Ne kadar çok Seeder olursa o dosyanın tamamlanışı o kadar kolay veçabukolur.

Peer ve peerer

Dosyayı indiren ve aynı zamanda bunu paylaşan kişilerdir. Torrent'te asıl hız kazandıran bunların paylaşması ve birbirleriile dosya alışverişi yapmasıdır.

Tracker

Bir tracker, o an o dosya için kaç tane Seeder ve dosyayı indiren kaç kişi olduğunu kaydeder. Torrent programları bu verileri aralıklarla Tracker'a gönderir böylece sisteme girecek yeni kullanıcılar ve sistemdeki kullanıcılar bağlanılacak diğer kullanıcılardan haberdar olur. Tracker indirilen dosyayı içermez ve veri transferi hızıyla bir ilgisi yoktur.

Torrent Nasıl kullanılır?

Torrent ile dosya indirmek oldukça kolaydır. Amatör kullanıcıların bile ekstra bir ayar yapmadan anında aradıkları dosyayı indirmeye başlayabilmelerini sağlayan Torrent bu yüzden oldukça popüler ve tercih edilen bir uygulamadır. Önemli olan tek şey doğru Client (İstemci)'i kullanıyor olmanızdır. Bazı programlar Torrent sistemini sömürdüğünden dolayı kimi siteler tarafından yasaklanmıştır. Bu yüzden o programların kaynaklara erişmesine izin verilmez ve bu da otomatikman performansa yansır.

public torrentsTorrent indirme programınızı kurduktan sonra, İnternet'teki Torrent sitelerinden arama yaparak istediğiniz dosyayı bulun ve indirerek, bilgisayarınıza kaydedin. Daha sonra Torrent programınızdan indirdiğiniz Torrent dosyasını açın ve içerikteki dosyaları hangi klasöre kaydetmek istediğinizi belirleyin. Bu kadar. Bu noktadan sonra size sadece indirme işleminin bitmesini beklemek kalıyor.

Tabii ki bazı spesifik ayarları var. Bunlardan ilkiTorrentprogramının kullandığı Port'a (Bağlantı noktası) Modeminiz ve Firewall'unuz üzerinden izin vermek. Bu işlem sayesinde normalde bağlanamadığınız kullanıcılara da bağlanabilir ve indirme işlemini daha yüksek hızda paylaşabilirsiniz. İkincisi gönderim hızını sınırlamak. Torrent bir paylaşım platformudur. Kullanıcılar dosyayı birbirlerinden çekerler. Eğer gönderme hızınızı düşük tutarsanız hem Torrent ağları, hem kullanıcılar bireysel olarak sizi engelleyebilir ve böylecesadece istemciniz sizinki gibi 1 - 2KB hızda paylaşım yapan kullanıcılardan dosya indirmeye çalışır.

En iyi Torrent Programları

1.uTorrent

uTorrent (micro torrent) ya da diğer telaffuzuyla "u torrent" kısa süredeTorrent hakkında her şey oldukça popülerleşen ve muhtemelen en çok kullanılan Torrent uygulaması. uTorrent, bir Torrent uygulamasının sahip olması gereken her şeye sahip. Sisteminizde 1MB civarında yer kaplayacak olan, kurulum gerektirmeyen bu uygulama, bilgisayarınızın performansını ve hızını neredeyse hiç etkilemeden arka planda sessiz sedasız indirme işleminigerçekleştirir. Diğer bir avantajı da programcılarının yeni teknolojiler ve kullanıcıların istekleri doğrultusunda programı sürekli geliştiriyor olmaları. Programın Türkçe dil desteği de var.

2. BitComet

BitComet ilk Torrent programlarından biri. Bir zamanlar oldukça popüler bir uygulama olan BitComet, özellikle Leech yapmaya yani Torrent sistemini sömürmeye izin verdiğinden dolayı birçok Torrent ağı tarafından yasaklanıyor. Gün geçtikçe popülerliğini yitiren BitComet yine de en çok tercih edilen programlardan biri.

3. ABC

Yeni Torrent uygulamalarından biri olan ABC pratikliği ve sürati dolayısıyla oldukça yaygın olarak kullanılan bir Torrent aracı.

4. BitLord
BitLord özellikle barındırdığı arama özelliğinden dolayı çokça tercih edilen hayli iddialı bir Torrent uygulaması. BitLord ayrıca dosya indirdiğiniz kullanıcılarla sohbet etme imkânı da sunuyor.

5. Azureus (Vuze)

Türkçe destekli ve açık kaynak kodlu bir program olan Azureus Torrent uygulamaları içerisinde en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Java tabanlı olan Azureus, gönderme limiti gerektirmemesi, istatistikleri, hızı dolayısıyla tercih ediyor. Sürekli güncellenen ve geliştirilen Azureus yakın zamanda, program içinden arama ve indirme işlemlerinin de yapılabileceği yeni bir yapıya hazırlanıyor. İsmi ise Vuze olarak değişecek.

En iyi Torrent Siteleri

Torrent siteleri, Torrent ile dosya indirme konusunda, ihtiyacınız olan en önemli ikinci şey. Mesela yeni bir Linux sürümünü veya bir televizyon dizisini Torrent ile indirecekseniz, önce ona ait Torrent dosyasını bulmanız gerekiyor. Bunun için de belirli Torrent sitelerinde arama yapmalısınız. İşte en büyük Torrent siteleri:

1. Mininova http://www.mininova.org

2. Piratebay http://www.thepiratebay.org

3. BoxTorrent http://www.boxtorrents.com

4. NewTorrents http://www.newtorrents.info

5. TorrentReactor http://www.torrentreactor.net

6. TorrentZ http://www.torrentz.com

Tabii birçok Türk Torrent sitesi de var. Üstelik bazıları dünya çapında tanınan ve her geçen gün büyüyen siteler. İşte önde gelen Türk Torrent siteleri. Türk Torrent sitelerinini genellikle davetiye yoluyla üye kabul ettiklerini belirtelim.

1. Torrentturkey http://www.torrenturkey.com

2. Turktorrent http://www.turktorrent.biz

3. Turknova http://turknova.com

4. HDTor http://www.hdtor.com

5. Torrent-Arena http://www.torrent-arena.com

6. BiTTuRK http://www.bitturk.com

İşteTorrent mefhumu bundan ibaret. Torrent ile istediğiniz kaynağa ulaşabilirsiniz. Gün geçtikçe büyüyen Torrent sistemi aracılığıyla oyun firmaları oyunlarının yama dosyalarını veya demolarını kullanıcılarla paylaşıyorlar. Hatta Nasa bile hazırladığı bir programı Torrent ile dağıtabiliyor. Fakat şu da bir gerçek ki Torrent ile yasal olmayan içeriklere ulaşmak da mümkün. Bu içeriğe ulaşmanın, indirmenin, kullanmanın tüm sorumluluğu da size ait. Bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun.