En iyi Strateji Oyunları



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
15.05.2010

Ordulara hükmetmek, uygarlıklar kurmak ya da bir kahraman olmak... Sizin için oyuncuların gönlünde taht kuran gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunları (gerçek zamanlı) listesi hazırladık.

En iyi Strateji Oyunları

Strateji oyunları, farklı şeylerden hoşlanan pek oyuncuya hitap eden özellikleriyle en popüler oyun türlerinden biridir. Her oyuncunun zevkleri farklıdır; kimisi büyük çapta meydan savaşlarını, kimisi küçük taktiksel manevraları, kimisi kurmayı, kimisi deyıkmayı sever...
Gerçek zamanlı (realtime) strateji oyunları pek çok unsuru beraber sunarak oyuncuların çoğuna hitap etmeyi başarır. Yine de dediğimiz gibi her oyuncu farklı şeylerden hoşlanır ve her oyuncunun favori bir strateji oyunu, kendi en iyiler listesi vardır. Biz de ofiste en iyi strateji oyunları listesini oluştururken en sevdiğimiz oyunların en iyi olduğunu savunduk ama tabii bu şekilde bir liste objektif olamayacağı için çeşitli kriterler belirledik. Oyunların strateji türüne yaptığı katkı, çıktıkları dönemdeki kalitesi ve oyuncular üzerinde bıraktığı etki, başka oyunlara ilham kaynağı olması gibi faktörleri dikkate aldık.

10. Supreme Commander
Supreme Commander için zamanında oldukça kaliteli bir oyun olan ama Starcraft'ın göldesinde kalmış Total Annihilation'ın modern bir versiyonu diyebiliriz. Total Annihilation'ın çok sevilmesini sağlayan neredeyse sayısız ünite, uzun oynama süresi, büyük haritalar ve devasa savaşlar özellikleri ile oldukça beğeni toplamış bir strateji oyunuydu.
Şu sıralar ikincisi çıkan Supreme Commander kesinlikle kolay bir oyun değildi. Detaylı yapısı nedeniyle pek çok strateji oyunu Supreme Commander'ın yanında basit birer oyun olarak kalıyordu. Ünitelerinize yaptığınız teknolojik eklentiler oynanışı değiştiriyor, üniteler geliştikçe oyun çok daha zevkli bir hale geliyordu.
Tek eksiği tek kişilik oyunun teknolojiler gelişene kadar biraz sıkıcı olmasıydı ama bunu da çoklu oyuncu modları ve haritaları ile kapatıyordu.

En iyi Strateji Oyunları - Supreme Commander

9. Empire Earth
Age of Empires'ın arkasındaki adam Rick Goodman tarafından yaratılan Empire Earth'te taş devrinden başlayıp robot savaşlarına uzanan bir süreçte rakiplerimizi yenmeye çalışıyorduk. Tarihin çeşitli evreleri 14 bölümde ele alınıyordu ve bu bölümlerin her birinin üniteleri, stratejileri, güç dengeleri birbirinden farklıydı. Bu durum çağ atlamalı oyunların yapısını değiştirdi.
Çağ atlama temalı strateji oyunlarında multiplayer (çoklu oyuncu) oynanırken herkes mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde son çağa atlamaya çalışıyordu. Ancak Empire Earth çağları birbirinden ayırarak bu sistemi değiştirdi. Yani her bölümde olması gerektiği gibi oyuncuların üretim yapıp, savaşıp savunma yapmasını sağladı.
21 adet uygarlık ve çok sayıda ünitesi ile oldukça zengin bir strateji oyunu olan Empire Earth, oyun içi editörü ile de oyuncuların kendi haritalarını, senaryolarını tasarlamalarına olanak veriyordu.

En iyi  Strateji Oyunları - Empire Earth

8. Rise of Nations
Rise Of Nations 2003'te çıktığında standart çağ atlayarak ilerlediğiniz bir strateji oyunu gibi duruyordu. Rise of the Nations çok büyük bir yenilik getirmese de oynanışındaki bazı değişiklikler ve çeşitli strateji oyunların özelliklerini bir araya getirmesi ile oldukça popüler oldu. Bir anlamda Age of Empires ile Civilization'ı birleştiren Rise of the Nations farklı bir savaş mantığı kullandı. Rise of Nations'da pek çok strateji oyunun aksine elinizdeki güçlerle haritada gördüğünüz her şeye saldırmak yerine dikkatli bir şekilde haritayı keşfedip kaynaklara ulaşmak için yollar oluşturmanız ve bu yolları korumanız gerekiyordu. Ayrıca kurduğunuz şehirlerin kültürel gelişmişlik düzeylerine göre bir etki alanı vardı. Bir şehri ele geçirdiğinizde şehir size geçene kadar askerlerinizi şehirde tutmanız gerekiyordu. Kültürel ve askeri gelişim dengesini başarılı bir şekilde kuran Rise of Nations eğlenceli bir oynanış sunuyordu.

En iyi Strateji Oyunları - Rise of Nations

7. Commandos: Behind Enemy Lines
Commandos'tan önce İkinci Dünya Savaşı strateji oyunları birbirlerine benziyorlardı ve en iyileri ufak bazı farklılıklar gösteriyordu. Commandos stratejiden keyif almak için illa binalar kurmak, kaynak toplamak ya da büyük ordular yönetmek gerekmediğini kanıtladı ve oyuncuları keyifli, eğlenceli taktiksel strateji ile tanıştırdı.
Commandos'da görünüş, tavır ve yapabildikleri açısından birbirinden farklı 6 komandoyu yöneterek Nazi güçlerinin cephe arkasına sızıyordunuz. Her görevde altı komandodan birkaç tanesi ya da hepsini yöneterek, sabotaj, suikast vb. gerçekleştiriyordunuz.
Commandos'da gizlilik esastı. Komandolarınız düşman askerleri tarafından görüldüğünde ya da askerler şüpheli bir şey gördüklerinde hemen alarm verip sizi yakalamaya ya da yerinizi tespit etmeye çalışıyorlardı. Oynayanlar Nazilerin o "r" harfine basa basa söyledikleri "Alarm, alarm" nidalarını hatırlayacaklardır.
Komandoların farklı özelliklerini kullanarak her bölümde görevinizi tamamlamak için çeşitli taktikler üretmeniz, kimi zaman bunları gerçekten seri bir şekilde yapmanız gerekiyordu. Commandos başlagıçta oldukça zor gelse de yavaş yavaş alışılan ve oyunun mantığı çözüldükçe çok daha keyif alınan farklı bir strateji oyunuydu.

En iyi Strateji Oyunları- Commandos: Behind Enemy Lines

6. Homeworld
Homeworld çıktığı dönemde çok başarılı olmuştu. Oldukça başarılı hikayesi, harika müziklerinin yanında oyuncuların tümüyle 3D olarak hazırlanmış bir uzayda savaşmalarına olanak sağlıyordu. Homeworld açılış videosuyla sizi direkt olarak içine çekiyor ve tümüyle farklı oynanışı, atmosferi ile bilgisayarın başından kalkmanıza engel oluyordu.
Öncelikle Homoeworld'de klasik stratejilerden alışık olduğumuz savaşlar ve taktilerin çoğunu değiştirmek durumunda kalmıştık çünkü tümüyle üç boyutlu bir uzayda, filolarla çarpışmak tamamen farklı bir deneyimdi. Arazi koşulları yoktu, gemilerin zırhları, hızları ve manevra kabiliyetleri önemliydi.
Homeworld strateji oyuncularını farklı bir ortama sokarak değişik stratejiler üretmelerini sağladı ve küçükken çizgi filmlerde gördüğümüz uzay savaşlarını yönetmemizi sağlayarak kalbimizde farklı bir yer edindi. Ayrıca daha sonra çıkacak olan ve 3D uzayda geçen Sins of a Solar Empire gibi yine oldukça başarılı strateji oyunlarının da öncüsü oldu.

En iyi Strateji Oyunları - Homeworld

5. Medieval Total War (Total War Serisi)
Total War serisi strateji oyunlarına yeni bir soluk getirdi. Özellikle ilk oyun Shogun Total War'dan sonra çıkan ve seriyi oldukça ileri götüren Medieval Total War oyuncuların gerçekçi meydan savaşlarını yönetebilmelerini sağladı. Total War serisinde savaşlar tümüyle 3D (üç boyutlu) arazilerde binlerce asker ile yapılıyordu. Her asker gerçekçi bir moral sistemine göre hareket ediyordu. Örneğin kanatlar destekli ve daha zayıf bir birliğe saldırılıyorsa askerler düşmanı ezmek için sonuna kadar gidiyor ama kanatlardan aldıkları süvari darbesi nedeniyle savaşa alanından kaçabiliyorlardı. Total War serisinde askerlerin morali kadar arazi yapısı, liderlik, silahların etkinliği, askerlerin yorgunluk durumu vb. pek çok şeyi dikkate almanız gerekiyordu. Medieval Total War ilk oyundan sonra serinin en yeni oyunlarda karşımıza çıkan pek çok özelliği oyuna kazandırdı ve oyunculara çok daha iyi bir oyun deneyimi sunarak serinin en çok satan oyunu olmayı başardı.

En iyi Strateji Oyunları- Medieval Total War

4. Age of Empires Serisi
Age of Empires hem oynanış hem de grafiksel olarak stareteji oyunlarının çıtasını yükseltti. Age of Empires'dan önce çoğu oyun Red Alert tarzını taklit etmekten öteye gidemiyordu. Age Of Empires, bir strateji türünün deli gibi tıklamaktan ibaret olmadığını gösterdi. İzometrik kamera açısı ve renkli grafikleri ve animasyon kalitesi ile çıktığı dönemde oldukça üst düzey bir oyundu. Gerçi tabii ki Age of Empires II daha iyi bir oyundu ama Age of Empires çıktığında oyun dünyasında çok daha büyük bir etki yarattı. Age of Empires'ın çağ atlama mantığı sonraki yıllarda pek çok oyuna ilham kaynağı oldu.
Age of Empires oynanış olarak çoğu strateji oyunununa göre daha ağır tempoluydu. Hemen en kuvvetli üniteleri yapıp karşı tarafa saldırmak yerine daha düşünerek, farklı kaynakları akıllıca kullanıp ona göre hareket etmek gerekiyordu. Karşınızdakini yenmek için pek çok farklı strateji geliştirebiliyordunuz. Ayrıca düşman şehiri yıkmak dışında, bir dünya harikası inşa edip onu savunarak ya da haritadaki 12 "relic"i ele geçirip bunları savunarak oyunu kazanabiliyordunuz.

En iyi Strateji Oyunları - Age of Empires

3. Warcraft 3: Reign of Chaos
İlk Warcraft, Westwood'un 1992'de çıkardığı ve gerçek zamanlı strateji oyunlarının temeli Dune'dan pek de farklı değildi. Peki Dune 2'nin fantezi dünyasından geçen versiyonu diyebileceğimiz Warcraft'ın farklı olan yanı neydi? Warcraft serisi gerçek zamanlı strateji oyunlarını hero (kahraman) mantığı ile tanıştırdı.
Warcraft'ta her ırkın çeşitli kahramanları bulunuyordu. Binalar yapıp, asker üretip kaynak toplamanın dışında RPG mantığı ile kahramanınızı geliştiriyordunuz çünkü kahramanınızın özellikleri sayesinde savaşların kaderini değiştirebiliyordu. RPG öğeleri ile gerçek zamanlı stratejiyi birleştiren Warcraft kısa sürede bir klasik oldu.
Uzun bir geliştirme süreci sonunda çıkan Warcraft 3 serinin en başarılı oyunu oldu. Renkli grafikleri ve efektleri ile göz zevkine de hitap eden Warcraft 3, sürükleyici hikayesi ile tüm strateji oyuncularının beğenisini kazandı. Warcraf 3'te birbirinden oldukça farklı 4 ırk bulunuyordu ve bu ırkların güç dengesini ayarlamak zor bir işti ama oyun kalitesine önem veren Blizzard bu işin altından kalkmayı başardı. Irkların, ünitelerin güç dengesinde eklenti paketi ve güncellemelerle iyileştirmeler yapıldı ama ilk çıktığında da zaten çoğu strateji oyununun olmadığı kadar dengeli idi ki bu yüzden Blizzard'ın strateji oyunları hâlâ bu türün en iyileri.

En iyi Strateji Oyunları - Warcraft 3

2. Command & Conquer: Red Alert
Aslında her şey Westwood'un Dune 2 adlı gerçek zamanlı strateji oyunu ile başladı. İlk değildi belki ama Dune 2 oynanış mantığı olarak kendinden sonraki tüm gerçek zamanlı stratejilerin atası oldu. Westwood Dune 2'yi çıkarttığında platform ve arcade oyunları sektörün yıldızlarıydı. Ancak Westwodd Command & Conquer: Red Alert'ı oyuncularla tanıştırdığında, strateji oyunlarının sektörün en önemli parçalarından biri olmasının önünü açtı.
Command & Conquer: Red Alert konu olarak uçuk, düşük bütçeli bir televizyon filmine benziyordu: Einstein zamanda geri giderek savaştan önce Hitler'i öldürür ve Rusya dünyanın en büyük güçlerinden biri haline gelir.
Aslında saçma olan bu konu Red Alert'ı oldukça zevkli hale getiriyordu. Askerler, tanklar, uçaklar, patlamalar, nükleer bombalar, uçuk silahlarla tam bir kıyamet ortamı yaratıyordu. Red Alert'ta üretim çok önemliydi. Çabucak asker ve araç üretmeniz gerekiyordu çünkü savaş bir kere başladı mı bir taraf yok olana kadar bitmiyordu. Kolay üretim mantığı hızlı bir oynanış sağlıyordu. Çabucak bir şeyler üretip ortalığı patlatmaya başlayabiliyordunuz.
Command & Conquer: Red alert zamanının online oynan en popüler oyunlardan biriydi ve turnuvaların favori oyunuydu. Pek çok oyuncunun da oynadığı ilk gerçek zamanlı strateji oyunudur.

En iyi Strateji Oyunları - Command and Conquer: Red Alert

1. StarCraft
Çıkış tarihi olan 1998 senesinden beri hâlâ milyonlarca kişinin oynadığı Starcraft tüm zamanların en iyi strateji oyunu olmayı fazlasıyla hakediyor. Hiçbir strateji oyunu Starcraft'ı tahtından indiremedi. Starcraft'ın yerine geçecek tek oyun da bu sene içinde çıkması beklenen Starcraft 2.
Tam bir fenomen olan Starcraft, bırakın turvuvaları, oyun olimpiyatlarının vazgeçilmez bir parçası; hatta Kore'de ulusal spor olarak kabul ediliyor. Peki nasıl oldu da Starcraft bu kadar popüler oldu?
Starcraft çıktığında grafikleri öyle devrim yaratacak nitelikte değildi ama hemen hemen her makinede gayet iyi çalışıyordu. Yaygın sistem desteği Starcraft'ın daha çok oyuncuya ulaşmasını sağladı ama Starcraft'ın bu kadar başarılı olmasının asıl nedeni bu değildi.
Starcraft sunum ve oynanış ile oyuncuların gönlünde taht kurdu. Blizzard'ın yaratıcı ve etkileyici sanatsal çalışması teknik olarak çok da üst düzey olmayan grafiklerin süper gözükmesini sağladı. Bu çalışmayı her ünite için gerçekleştirerek detaylara önem verdi ve oyuncuların ünitelerle bir bağ kurmasını sağladı. Zamanın en iyi ara demolarına sahip olan Starcraft, sürükleyici hikayesi ile oyunculara büyük bütçeli bir bilimkurgu filminin parçası olma hissini yaşattı.
Starcraft'ın çok sevilmesinin en önemli nedeni oynanışıydı. Starcraft oynanış olarak birbirinden tümüyle ayrı ırklar tasarlayan ilk gerçek zamanlı strateji oyun oldu. Starcraft'tan öncekiler farklı ülkeler, ırklar, vb. sunuyordu ama bunların birbirlerinden farkları oldukça azdı. Temel olarak Zerg hızlı ama dayanıksız; Protos yavaş, pahalı ama güçlü; Terran ise iki kırkın dengelenmiş biçimiydi. Tabii bunların dışında ırkları birbirinden ayıran pek çok detay özellik bulunuyordu.
Starcraft ilk çıktığında ırklar arasındaki denge tabii ki mükemmel değildi ama Broodwar eklenti paketi ile eklenen yeni üniteler ve ayarlar ile Starcraft gelmiş geçmiş en başarılı gerçek zamanlı strateji oyunu oldu. Büyük ihtimalle Starcraft 2 çıktığında gene strateji türünün lideri olacak ve diğer oyun yapımcıları Blizzaard'ı yakalamaya çalışacak.

En iyi Strateji Oyunları - Starcraft