Dijital Çağda Ebeveynlik



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
22.12.2011

Dijital çağda ebeveynlerin dikkate alması gereken 5 konu...

Teknolojiyle büyüyen gençlere ve ebeveynlerine destek verilmesine odaklanan Wisdom 2.0 konferanslarını düzenleyen Soren Gordhamer teknoloji ile çevrili çocukların ebeveynlerinin dikkatini çeşitli konulara çekiyor:

Teknolojinin Sınırları Kalktı
"Önceki jenerasyonlara göre günümüzün çok daha farklı olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Geçmişte cihazlar çeşitli sınırla çevriliydi. Çocuklar ya atari salonlarında oyun oynuyor ya da evdeki cihazlara bağlı kalıyorlardı."

"Günümüzde ailede herhangi birinde bir akıllı telefon varsa ister arabanızı park ediyor ister kasa kuyruğunda bekliyor, ister de sofrada yemek yiyor olun oyunlar, internet vb. her daim yanınızda demektir; ve çocuklar bu gerçeğin farkında. Bu yüzden mobil cihazlarını sürekli yanlarında gezdiriyorlar ya da sıksık cep telefonunuzu kullanmak istiyorlar."

Dijital Çağda Ebeveynlik

"Ayrıca gençler kendilerinden önceki jenerasyonlara kıyasla teknolojiyi daha yoğun kullanıyorlar. Yapılan araştırmalara göre gençler ebeveynlerinden kat be kat daha fazla mesaj gönderiyor ve arama yapıyor"

Ne Zaman Kesmeniz Gerektiğini Bilin
"Bilgisayarlardan oyun konsollarına yeni teknolojiler çocukların strateji yapmayı öğrenmelerini, el - göz koordinasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir ama ebeveynler olarak ne zaman yeter demememiz gerektiğini bilmeliyiz. Briston Üniversitesinin araştırmasına göre günde ekran başında (televizyon, bilgisayar, oyun konsolu vb.) günde iki saatten fazla ekran başında kalan çocukların, ekran karşısında daha az süre geçiren çocuklara göre psikoloji rahatsızlık yaşama riskleri %60 daha fazla."

"Peki uygun olan süre ne kadar? Kaiser Aile Vakfının 2009 raporuna göre 8-18 yaş aralığındaki çocuklar günde ortalama 7,5 saat medyayla haşır neşir oluyorlar. Ancak Amerikan Pediyatri Akademisi çocukların günde 1-2 saatten fazla ekran başında vakit geçirmemelerini tavsiye ediyor."

"Tabii teknolojiyle yeteri kadar meşgul olmayan çocukların gelecekte iş ortamına ayak uyduramayacağını iddia edebilirsiniz ama her şekilde ekran karşısında geçirilen sürenin ne kadarının sağlıksız olduğuna karar verme sorumluluğu ebeveynlerin üzerindedir. Ekranlar kötü olduğu için değil makul ölçüde kullanılması gerektiği için bu kararın verilmesi gerekiyor. Eğer çocuklar egzersiz yapmazlar, başka çocuklarla vakit geçirmez ve başka yaratıcı faaliyetlerde bulunmazlarsa ekran karşısında geçirdikleri süre yararlı olmaktan çıkar."

Tercihle Bağımlılık Arasındaki Fark
"Tercihle bağımlılık arasında büyük bir fark vardır. Çocuk akşamleyin internette gezinerek vakit geçirmeyi tercih edebilir. Çünkü basitçe internette dolaşmayı arkadaşlarıyla dışarı çıkmaktan daha keyifli buluyor olabilir. Böyle bir çocuk elinde bir cihaz olmadığında da gayet iyidir ve imkanı olduğunda vakit geçirmekten hoşlandığı cihazı kullanmayı tercih edebilir."

"Ancak bağımlılık söz konusu olduğunda kişi bağımlı olduğu şey olmadan yaşayamayacak gibi gözükür ve istediği şeye ulaşamadığında boşluğa düşmüş gibi hisseder. Peki günümüzde gençlerin ne kadar bağımlılık belirtileri gösteriyor. ABD'de yapılan bir ankete göre kolej öğrencileri herhangi bir elektronik cihaz açmadan 10 dakika dayanamayacaklarını belirtmiş."

Dijital Çağda Ebeveynlik

"Tabii benzer şekilde yetişkinler de teknoloji bağımlılığı yaşayabiliyor. Yetişkinler arasında yapılan yeni bir araştırmada katılımcıların %53'ünün internete erişemediklerinde sinirlendikleri, %40'ının kendilerini yalnız hissettiği görülmüş. Hatta bir tanesi 24 saat herhangi bir cihaz kullanmayınca eli kesilmiş gibi hissettiğini söylemiş."

"Bağımlılığa rağmen bir diğer çarpıcı araştırma da 10 - 18 yaş aralığındaki gençlerin %38'inin teknoloji karşısında kendilerini ezilmiş hissettikleri ortaya çıkmış. 25 -34 yaş aralığında ise bu oran %34. Yani genç yaşta teknolojiyle olan ilişki daha stresli olabiliyor."

"Yakınınızdaki gençler kendilerini tahmin etmediğiniz kadar baskı altında hissediyor olabilirler. Bağımlılıkla ve tercih arasındaki farkı algılayabilmeleri için de yetişkinlerine ihtiyaçları var."

Sizi Çocuklarınızla Buluşturan Teknolojilere Odaklanın
"Çocuklarınızla ne kadar bağlıyız? Onlara tüm dikkatinizi veriyor musunuz (Hangi aktivite olursa olsun.) ya da ev içinde birbirinizden izole edilmiş bir şekilde mi yaşıyorsunuz?"

Dijital Çağda Ebeveynlik

"Bir alışveriş merkezinde gördüğüm bir anne ve çocuğundan örnek vereyim. Altı yaşlarındaki çocuğun elinde mobil bir oyun cihazı vardı. Çocuk tüm dikkatini oyuna vermişti sadece arada sırada annesine çarpmamak için gözünü oyundan ayırıyordu. Anne ve çocuğu fiziksel olarak yan yana olsalar da zihin olarak tamamen ayrı dünyalardaydılar."

"Diğer yandan oyun konusunda yapılabilecek doğru bir tercih ile aile içindeki mesafeler azaltılabilir. Anne ve çocuğu buluşturacak ve çocuğun oyun zevkine hitap edecek bir tercih yapılabilir."

Uyum
"Son yıllarda Twitter ve Facebook insanlarla bağlantı kurma konusunda dikkate değer bir etki yarattı. Sonraki nesiller her geçen gün gelişen bu iletişim ortamından daha da çok faydalanacaklar. Günümüzdeki sosyal kanallar insanların kendileri gibi düşünenlerle buluşmasına yardımcı oluyor ki önceki nesiller bu fırsatı kolay kolay yakalayamıyordu."

"Ebeveynlerin, gençlerin günümüz teknolojilerine erimini engellemesi pek de mantıklı değil. Tabii çocukların on dakikada bir mesajlarını kontrol etmeleri de üzerine eğilinmesi gereken bir konu. Arkadaşlarıyla aralıksız konuşamadıkları zaman da vakit geçirip rahatlayabilmeliler. Teknolojinin tehlikeleri yararlarını gölgede bırakabilir."

"Bilinçli bir uzlaşma yoluna gitmelisiniz. Çocuklarınızın oyunlarına katılarak teknolojiyle bir bağ kurabilmeli ve de çocukların teknoloji dışında şeylerle de bağ kurabilmelerini sağlamalısınız. Buradaki soru insanların çevrimiçi mi çevrimdışı mı yaşayacağı değil. Bunun yerine çevrimiçi ya da değil yaşantınızın her aşamasında çocuklarınızla olan bağınızı koparmadan nasıl yaşayacağınızı sorgulamalısınız."

"Online olma arzusu ortadan kalkmayacaktır tabii ki_ Ancak birbirinizle bağ kurma yollarını farklı aktivitelerle çeşitlendirmelisiniz. Dijital ortamdaki bağınız, bu yollardan biri olmalı sadece..."