Dünyanın en büyük spam çetesi hapsi boyladı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Eleltronik posta kutularındaki her üç spam'dan birinin sahibi olan dev bir spam çetesi Amerikan Federal Ticaret Komisyonu'nun girişimleri sonucu Yeni Zelanda'da tutuklandı.

Amerikan Federal Ticaret Komisyonu yetkilileri mahkemeye yaptıkları başvuru sonucu dev bir spam ağına hizmet eden birkaç şirketin kapatılması yönünde karar çıkardı. Illinois ve Yeni Zelanda mahkemeleri tarafından tüm banka hesaplarına el koyulan ve mal varlığı dondurulan şebekenin ardındaki iki beyin hakkında ise tutuklama kararı çıkartıldı.SPAM

Yeni Zelanda'dan Lance Atkinson ve ve Texas'dan Jody Smith, Amerikan Federal Ticaret Komisyonu yetkililerine göre, İnternet kullanıcılarına milyarlarca spam mesajı göndermekle ve bir spam çetesini yönetmekle suçlanıyorlar. İnternet'teki siber suç çetelerini, özellikle de spam şebekelerini izleyen Spamhaus adlı kullanıcı dostu oluşum; bu çetenin HerbalKing çetesi olarak da bilinen iki kişi tarafından yönetildiğinin ve 2005 yılından beri milyarlarca yasadışı spam mesajı gönderen şebekenin, 2007 ve 2008 yıllarında İnternet'te en çok spam gönderen yasadışı oluşum olduğunun altını çizdi.

Richard Cox, Spamhaus ve CIO'nun raporuna göre Atkinson ve Smith şu an için profilleri en belirgin olan spam çetesi elebaşları olarak gözüküyor. Çete elebaşları Amerikan Sağlık Bakanlığı onayı olmayan pek çok bitkisel ilacı sağlık bakanı onayı varmış gibi sahte reçetelerle piyasaya sürmekle suçlanıyor. Atkinson ve Smith'in, Amerika ve Yeni Zelanda ayağını oluşturdukları şebekenin dünyanın dört bir yanında benzer ilaçları yasadışı olarak piyasaya sürdükleri ve sahte reçetelerle insanları kandırdıkları konuşuluyor. Piyasaya sürülen sahte ilaçların Hindistan gibi ülkelerde uygunsuz sağlık koşullarında fason olarak üretildiği de soruşturmaya giren iddialardan biri.

Spam şebekesi insanlara yasadışı ilaç almayı öneren e-mailler sayesinde milyonlarca dolar kazanmıştı. Smith ve Atkinson'un günde 10 milyar spam mesajı göndermek için 35 bin adet elektronik posta virüsü bulaştırılmış ve bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmiş bilgisayar kullandığı sanılıyor. İşledikleri siber suçlar ayyuka çıkan spam çetesinin gönderdikleri mesajlar sonucunda İnternet kullanıcılarından güvenlik şirketlerine ve uygun mercilere 3 milyon şikâyet gelmiş. Öte yandan şebekenin yasadışı ilaç pazarlaması ve siber suçlardan elde ettiği kara parayı, Amerikan otoritelerinin takip etmesini zorlaştırmak için Güney Kıbrıs ve Gürcistan'daki bankalarda akladığı yönünde çeşitli deliller var. Örnek vermek gerekirse Smtih'in Amerika merkezli TangoBay adlı şirketinin Eylül 2007'den Mayıs 2008'e kadar Güney Kıbrıs'ta bulunan bir bankadan yaklaşık 3.3 milyon dolar para çektiği kayıtlara geçmiş durumda.

SPAM


Amerikan Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) bağlı müfettişlerin, diğer ülkelerdeki polislerle de işbirliği yaparak ortaya çıkardıkları Yeni Zelandalı Lance Atkinson ile Teksaslı Jody Smith'e ve sahibi oldukları 4 şirkete ait tüm mal varlıkları, Illinois ve Yeni Zelanda mahkemeleri tarafından donduruldu. Şebeke, insanlara yasadışı ilaç satmayı öneren e-mailler sayesinde milyonlarca dolar kazanmıştı. Atkinson ile Smith'in ünlü bir spam grubu olan "HerbalKing" çetesi mensubu oldukları söyleniyor. Smith ve Atkinson'un günde 10 milyar spam göndermek için 35 bin adet hacklenmiş (sistemi ele geçirilmiş) bilgisayar kullandıkları sanılıyor. Gönderdikleri mesajlar hakkında ise 3 milyon şikâyet gelmiş.

Soruşturma derinleştirildikten sonra şebekenin Avustralya, Yeni Zelanda, Çin, Hindistan, Rusya, Kanada ve Amerika Birleşik devletlerinde ayakları olduğu belirlendi. Amerikan Federal Ticaret Komisyonu bu noktada, Yeni Zelanda İç İşleri Bakanlığı ve Avustralya İletişim ve Medya kurulu ile koordineli bir şekilde çalışarak çetenin alt yapısına aynı anda saldırıp siber suçluları etkisiz hale getirmeye çalıştı. Spamhaus oluşumundan Richard Cox spam çetelerine yönelik bu yasal eylemin tüm dünyada ki İnternet kullanıcıların gelen posta kutularını doğrudan etkileyecek ilk gelişme olduğunu belirtti. Yetkililer Lance Atkinson ve Jody Smith'in halen yargılandığını belirttiler.