Diablo 3 İncelemesi (Video)



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
04.05.2012

Merakla beklenen aksiyon RPG oyunu Diablo 3'ün betasından ilk izlenimler...

1996 yılında Diablo piyasaya ilk çıktığında hem oyun yazarlarından hem de oyun severlerden tam not aldı ve aksiyon RPG türünü tanımlayan bir kilometre taşı haline geldi. 2000 yılında çıkan devam oyunu Diablo 2 ise tam bir klasik oldu ve Blizzard'ın diğer oyunları gibi uzun süre oynandı ki hala oynanmaya devam ediyor. Diablo 2'den sonra da benzer yapıda pek çok oyun çıktı ama oyunseverler için hiçbiri Diablo'nun tahtına oturamadı. Bu yüzden Diablo 3'ün duyurulması oyunseverler arasında tam bir deprem etkisi yarattı.

Uzun geliştirme süresi ile eleştirilen Diablo 3 nihayet çıkma aşamasına gelmiş bulunuyor. 15 Mayıs 2012'de çıkacak olan Diablo 3'ün beta testinin bitmesine de oldukça az kaldı. Biz de betaya katılarak sizin için Diablo 3'e dair ilk izlenimlerimizi paylaşacağız.

Atmosfer
Diablo 3'e dair ilk görüntüler yayımlandığında Diablo hayranlarının bir kısmı WOW'u andıran grafik tarzı nedeniyle oyunun havasının bozulacağından şüphe duymuştu. Ancak geliştirme süreci ilerledikçe belki doğal olarak belki hayranların geri bildirimleri doğrultusunda grafikler değişime uğradı ve bugünkü atmosferik halini aldı.

Diablo 3 Ekran Görüntüsü

Diablo 3'ün gelişim sürecini yakından takip eden biri olarak diyebilirm ki ever hala Diablo 2'ye göre kimi tasarımlar çok renkli olsa da oyun kesinlikle WOW'un görünümü ve atmosferinden ayrılmış durumda yani Diablo'nun karanlık atmosferi yakalanmış diyebiliriz. Ancak alan geçişlerindeki abartılı ışıldama atmosfere zarar vermiyor değil.
Atmosfere etki eden diğer bir unsur da seslendirmeler. Gerek NPC'lerin gerekse oynadığınız karakterlerin seslendirmesi oldukça başarılı. Ayrıca sağda solda bulduğunuz ve hikayeye katkıda bulunan çeşitli metinlerin de seslendirilmesi oldukça hoş olmuş. Hikayeyi dinlerken oyuna da devam edebiliyorsunuz.

Bildiğiniz Skill Sistemlerini Unutun!
Hemen hemen her RPG oyununda karakterinizi geliştirmek için çeşitli yeteneklere puan verilir. Bazı yeteneklerinizi geliştirirken diğerlerini zayıf bırakırsınız. Yani karakterinizin nasıl olacağına, oynanış tarzına siz karar verirsiniz. Blizzard bu sefer "seçim" kavramını biraz zorlamışa benziyor. Artık tüm yetenekler elinizin altında ve siz level atladıkça açılıyor. Skilleri geliştirmek için herhangi bir puan kullanımı bulunmuyor. Skillerin etkinliği ve hasarı siz level atladıkça ve daha iyi silahlar kullandıkça gelişiyor. Bu da eşyaların ve silahların önemini daha da artırıyor.

Diablo 3 Ekran Görüntüsü

Sadece skilleri atayabileceğiniz kısayol tuşları sınırlanmış. Fare de dahil olmak üzere altı butona skill atayabiliyorsunuz. Ancak bu atamaları rahatça değiştirebiliyorsunuz. Yani eski oyunlarda olduğu gibi sabit bir karakter yapısı bulunmuyor. Bu sistem büyük özgürlük sağlıyor ve her skili rahatça denemenize olanak sağlıyor. Ancak bu durum oyuncunun karaktere olan bağlılığını ve skill tercihlerinin değerini azaltarak oyuna daha bir arcade havası veriyor. Blizzard bu duruma karşılık oyuna Nephelem Valor adlı bir sistem dahil etti. Bu sistemde skillerinizi değiştirmeden ne kadar devam ederseniz eşya bulma şansınız o kadar artıyor. Betada bu sistem test edilemiyor bu yüzden her ne kadar yetenekler gayet güzel gözükse de skill sistemini pek iyi bulmadım. Şu haliyle skill sistemi oyuncuya belli bir oyun tarzına yönlendiriyor ve tercihleriniz pek de anlamlı gelmiyor. Tabii oyunun level sınırı olan 60'a gelip tüm skilleri aldıktan sonra durumu yeniden değerlendirmek gerekir.

Oynanış

Blizzard'ın en iyi yaptığı şeylerden biri akıcı ve keyifli bir oyun deneyimi sunmaktır ki Diablo 2 bunun en iyi örneklerinden biridir. Nitekim Diablo 3 de kullanıcının kendisi kaptırmasını sağlayan keyifli bir oynanışa sahip. Önceki oyunlarda olduğu gibi daha çok yaratık öldürmek, daha çok eşya bulmak ve zenginleşerek güç kazanmak istiyorsunuz. Oyunun hemen her öğesinin belli kalıplar çerçevesinde rastgele (random) oluşturulması da sıkılmadan tekrar tekrar oynayabilmenizi sağlıyor. Örneğin önceki oyunların aksine dış mekanların haritası sabit olsa da haritadaki bazı öğeler değişebiliyor. Her oynadığınızda aynı görevlere rast gelmiyorsunuz. Haritanın belli bir alanında karşılaştığınız bir durum ya da görev fırsatı bir dahaki oynayışınızda orada olmayabiliyor. Onun yerine başka bir yerde başka yeni bir şeyle karşılaşabiliyorsunuz.

Oyunun crafting yani eşya yapın sistemi sizi daha çok altın ve eşya toplayamaya teşvik ediyor çünkü crafting ile oldukça güçlü silahlar ve zırhlar yapabiliyorsunuz.

Blizzard önceki oyunların aksine oyunun para birimi altını çok daha değerli ve gerekli bir hale getirmiş. Hemen eşya yapımından, eşyalarınızı koyduğunuz alanı genişletmeye kadar pek çok şey için altına ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca yeni müzayede stili (WOW'daki gibi_) eşya satın alma ve satma sistemi de kullanıcıları altın harcamaya yönlendiriyor. Neyseki önceki oyunlara nazaran altın toplamak daha pratik. Artık yaratıklardan düşen altınları toplamak için eşyalar gibi üstlerine tıklamanız gerekmiyor. Düşen altınları üzerlerinde yürüyerek toplamak mümkün.

Diablo 3 Ekran Görüntüsü

Gene önceki oyunlara göre yapılan radikal bir değişikli de iyileşmemizi sağlayan iksirlerin oldukça sınırlandırılmış olması. Artık potion çok az düşüyor ve kullanımı da sınırlı. Potion yerine yaratıklardan healt globe denilen sağlık topları düşüyor. bu topları alarak canınızı doldurabiliyorsunuz. Tabii bu toplar üzerlerine gelindiği anda kullanılıyor. İksirler gibi istediğiniz zaman kullanılamıyor. Bu yüzden yaratıklarla kapışırken yerde duran sağlık toplarını ne zaman alacağınızı iyi bir şekilde ayarlamalısınız.

Diablo oyunlarının ikonik parçaları olan Town Portal (Geri şehre ışınlanma) ve Identify scrolları daha pratik bir oynanış için terk edilmiş durumda. Artık büyü eşyaları n özelliklerini sadece üzerlerine sağ tıklayarak görebiliyorsunuz. Şehre geri ışınlanma da panele yerleştirilen bir düğme ile gerçekleştiriliyor. Bu özellikler eski oyunculara biraz farklı gelebilir ama oyunu oldukça pratikleştiriyor.

Karakterler
İlk Diablo'da sadece üç karakter seçebiliyordunuz ve savaşçı, büyücü ve okçu olarak tanılanabilecek bu üç karakter oldukça temel farklılıklar sunuyordu. Diablo 2'de karakter sayısı 5'e çıktı ve daha sonra eklenti paketi ile 2 karakter daha geldi. Diablo 2'nin karakterleri ve skill sistemi kullanıcılara çok sayıda farklı oynanış fırsatı sundu.

Blizzard Diablo 3'te oyun severler 4 yeni karakter sunuyor. Diablo 2'den bir tek Barbar karakteri yeni oyuna taşınmış duruma ki o da yeni yeteneklere sahip. Diablo 2'deki karakterleri çok sevmiş olsak da yeni oyunun yeni karakterlerle zenginleştirilmesi çok daha iyi olmuş.

Diablo 3'te oynanış olarak gene birbirlerinden farklı beş karakter bulunuyor ve Diablo 2'nin aksine her bir karakterin kadın ve erkek versiyonları bulunuyor. Ayrıca gene önceki oyundan farkl olarak her karakter yetenekleri için farklı bir kaynak kullanıyor.Yani herkes mana kullanmıyor.

Barbarian

Diablo 3 Barbarian

Yaratıkların ortasına korkusuzca dalıp önünüze geleni biçmeyi seviyorsanız Barbarian karakteri tam size göre. Barbarian karakteri hemen her silahı kullanabilir ve kolayca ağır zırhlar giyebilir. Ağırlıklı olarak yakın mesafe silahlar kullanan Barbarian çeşitli özel hareketlerle yaratıkları toplu olarak öldürebilir, yavaşlatabilir ya da barbar atalarını yardıma çağırabilir. Belki de Diablo 2 oyuncularının en çok seveceği özelliklerden biri Diablo 2'de savaştığımız Talic, Korlic ve Madawac'ı yanınızda savaşmaları için çağırabilmeniz. Barbarian yeteneklerini kullanmak için Fury yani hiddetini kullanıyor. Fury yaratıklara vurarak doldurulabiliyor.

Demon Hunter

Diablo 3 Demon Hunter

Diablo 2'de Amazon'u sevdiyseniz Demon Hunter tam size göre_ İki elinde iki tane tatar yayı kullanabilen Demon Hunter yaratıkları uzaktan vurabiliyor ve çeşitli tuzaklar kullanabiliyor. Ağırlıklı uzaktan saldırılar geçekleşse de yakın dövüş için de bazı yetenekleri bulunuyor. Ayrıca hasardan kaçınmak için de özelliklere sahip. Demon Hunter yetenekleri için Disiplin ve nefret olmak üzere iki kaynak kullanıyor. Oyuncuların disiplin ve nefret yeteneklerini dengeli bir şekilde kullanması gerekiyor.

Monk

Diablo 3 Monk

Diablo 2'nin en popüler karakterlerinden biri olan Paladin'in yeni oyunda olmayacağını öğrenen Diablo hayranları oldukça üzülmüş hatta pek çoğu kızmıştı. Ancak yeni oyunda kutsal savaşçı rolünü bu sefer Monk dolduruyor. Monk saldırılardan kaçınırken dengeli silahlarla yaratıklara hızlı saldırılar ve combolar gerçekleştirebiliyor. Diablo 2'deki Paladin'in auraları gibi Monk da mantralara sahip. Mantraları kullanarak hem kendini hem de yakınındaki diğer oyuncuları güçlendirebiliyor. Ayrıca oyunda bir iyileştirme skiline sahip tek karakter.
Monk karakteri kaynak olarak Spirit yani ruhunu kullanıyor. Sprit iki şekilde doldurulabiliyor. Belli saldırı skilleri ile ya da comboları tamamlayarak. Zincirleme saldırılar gerçekleştirebilen Monklar istedikleri kadar spirit kullanabiliyor.

Witch Doctor

Diablo 3 Witch Doctor

Tüm karakterler içinde belki de en farklı olanı vudu büyücüsü Witch Doctor. Diablo 2'deki Necromancer karakterinin karşılığı olarak görülen Witch Doctor yaratıklara karşı olan savaşında yardımına, zombiler, örümcekler, kurbağalar, yılanlar ve diğer farklı yaratıkları çağırabiliyor. Doğrudan hasar veren skilleri genellikle zehir ağırlıklı ve bazı ateş büyüleri de bulunuyor. Tabii bir vudu büyücüsü olarak yaratıklara çeşitli lanetler de uygulayabiliyor. Witch Doctor'ın en ilginç skillerinden biri Diablo 2'de tüm oyuncuların nefret ettiği pigme fetishleri yanında savaşmaları için çağırabilmesi_

Witch Doctor, klasik mana kaynağını kullanan tek karakter. Mana kendi kendine yavaşça doluyor bu yüzden Witch Doctor saldırılarını akıllıca seçmeli ve bir kere çağırdığında ölene kadar onunla savaşan yaratıklarından faydalanmalı.

Wizard

Diablo 3 Wizard

RPG oyunlarının vazgeçilmezi büyücü karaker. Diablo 2'deki Sorcerer'a karşılık bu sefer karşımızda Wizard var ama mantık olarak pek de farklı olduğu söylenemez. Gene güçlü element büyüleri ile yaratıkları yakabilir, dondurabilir ve çarpabilirsiniz. Hatta Wizard belli bir alan içinde zamanı yavaşlatarak gelen saldırılardan kaçabilir ya da bu avantajı kullanarak yaratıklara hızlı ve güvenli bir şekilde saldırabilir.
Wizard alan etkili büyüleri ve uzaktan saldırıları ile güçlü ama kırılgan bir karakter. Wizard'ın kaynağı Arcane Power kendi kendine hızla doluyor ama bazı büyüleri art arda yapmak mümkün değil. Bazı kuvvetli büyüleri bir kez yaptıktan sonra tekrar yapabilmek için belli bir süre beklemeniz gerekiyor.

Diablo 3 özellikle Diablo 2'de ki oynanışı ve atmosferi yeni özelliklerle zenginleştirip modernleşmiş bir şekilde sunuyor. İlk bakışta denilebilir ki Diablo 3 kesinlikle oyunculara çok iyi vakit geçirtecek. Ancak Diablo 3 önceki oyunlar gibi yıllarca oynanabilecek bir oyun mu? Bunu zaman gösterecek.