Kaspersky, Google ve Microsoft'un keylogger'ları ile ilgili hukuki görüş alıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Kaspersky Laboratories CEO'su Eugene Kaspersky'a göre Google ve Microsoft yeni internet tarayıcılarına ekledikleri keylogger yazılımlarıyla bir şekilde kişisel bilgi gizliliğini ihlal ediyorlar. Kaspersky, yaptığı konuşmada Microsoft ve Google'a "gözüm üzerinizde" diyerek gözdağı verdi.

Eugene Kasperskyİnternet güvenliği şirketi Kaspersky Laboratories, Google ve Microsoft'un yeni internet tarayıcılarına eklediği keylogger (klavye ile girilen harfleri kaydetme) yazılımlarını zararlı yazılım veritabanına ekleyip eklememe konusunda hukuki görüş aldı.

Merkezi Moskova'da bulunan firmanın CEO'su Eugene Kaspersky, firmasının zararlı yazılım karşıtı araçlarının keylogger'ları birer zararlı yazılım olarak gördüğünü söyledi. Fakat yasal şirketlerin keylogger'ları kullanmaya başlaması üzerine hukuki görüş alma gereği duyduklarını açıklayan Kaspersky büyük ve meşru şirketleri zararlı yazılım dağıtmak ile suçlamak istemediklerin belirtti.

Siber suçlular keylogger'ları kullanıcıların kimliklerini, parolalarını ve diğer değerli verilerini çalmak üzere klavye ile girdikleri harfleri kaydetmek için kullanıyorlar. Gelen raporlara göre Google ve Microsoft keylogger yazılımlarını sıklıkla aranan kelimeleri ve internet linklerini tahmin eden bir metin motoru olarak kullanmak istiyor.
Ayrıca her iki şirket de kullanıcıların yaptıkları girişleri, aramaları ve diğer verileri kaydederek onların online ilgilerinden oluşan profillerini yaratıyorlar; bu sayede bu şirketler kullanıcılara hitap eden reklamlar ulaştırabiliyorlar.

Kaspersky, kullanıcıların Google ve Microsoft'a tarayıcılarından mahremiyetlerini ihmal eden uygulamaları çıkarmaları konusunda baskı yapmalarını beklediğini söyledi. Bir dergiye verdiği röportajda Kaspersky "Yapmamız gereken pek çok iş var ve kullanıcıların bu baskıyı oluşturması bize farklı işlere yönelme fırsatı sağlayacak" dedi.

Kaspersky, firmasının alacağı tutumu belirlemeden önce Microsoft ve Google'ın keylogger kullanımlarını yakından izleyeceğini belirtti.