En İyi Ücretsiz Video Oynatıcılar



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
16.12.2009

Bilgisayarlar, özellikle internetin yaygınlaşmasıyla ofislerde kullanılmaktan öteye geçerek hemen her yerden ulaşılabilen birer medya kutusu haline geldiler. Bu durum ev kullanıcılarını tüm medya formatlarına uyumlu en iyi medya oynatıcıyı arayıp bulmak zorunda bıraktı.

En iyi ücretsiz ortam yürütücüleriİnternette yapılacak basit bir taramayla (Sadece ses oynatabilenleri dahil etmiyoruz.) 40 civarında ücretsiz medya oynatıcıya ulaşmak mümkündür. CorePlayer, CrystalPlayer, Media Center, RealPlayer, WinDVD, Power DVD gibi ücret gerektiren oynatıcıları bir kenara bırakıp web üzerinden indirilip anında kullanılmaya hazır durumda bulunan bazı oynatıcıları sayacak olursak; FLV Player, AXMEDIS Player, FFPlay, Gom Player, iTunes, KMPlayer, QuickTime, WinAmp ve tabiki lisanslı Microsoft ürünleriyle birlikte gelen Windows Media Player.

Medya oynatıcılar içinde hangisinin en iyisi olduğunu tartışmadan önce şuna dikkat çekmekte fayda var; kullanıcının tüm yapmak istediklerini yapabilmesine olanak sağlayan ve bütün medya formatlarını destekleyen bir video oynatıcı bulmak neredeyse imkansızdır. Codec paketleri bazı uyumsuzluk ve eksiklikleri çözmek için sıkça kullanılan uygulamalar olsalar da her zaman tam memnuniyet sağlamayabilirler.

Hem görüntülü hem de sesli medya formatları teknolojisinin geçirdiği evrim yanında her oynatıcının kendi içinde geçirdiği evrim de dikkat çekicidir.

Önceleri sadeceMP3 çalan WinAmp artık her şeyi oynatabilir oldu. Uyumluluk sağladığı medya formatları konusunda kendisini aşan WinAmp, sistem kaynaklarını kullanmakkonusundaarzuedilenintersinebirdönüşümyaşayarak bu alandaki en müsrif uygulamalardan birisi haline geldi. Kurulum esnasında seçenekleri incelemeden devam eden kullanıcılar, Winamp içinde, televizyonda prime-time saatlerinde yayınlanan reklamlardan bile fazla sayıda reklam görebilirler. Arama fonksiyonunun yavaşlığını da eklersek bu eski dostun yeni hali pek tatmin edici gibi gözükmüyor.

Güzel bir arayüze, çok kullanışlı bir arama opsiyonuna, Cover Flow gibi sofistike bir özelliğe ve hatta disk yaratabilme yeteneğine sahip iTunes'da işlemci potansiyelini sonuna kadar kullanmaya çalışan bir uygulama. Video içerik için iTunes'un yeterli olamadığı durumlarda programla birlikte indirilen QuickTime Player yardıma yetişmeye çalışsa da, eğer Mac kullanmıyor veya sürekli Apple TV formatında videolar izlemiyorsanız iTunes hemen her video izlemek istediğinizde beklenmedik tepkilerle sizden codec isteyecektir. iPhone, iPod vb. bir ürün kullanıyorsanız elbette ki iTunes çok işinize yarayacak ama eğer kullanmıyorsanız iTunes'u varsayılan müzik çalıcı olarak kullanmaya devam edip video içerik için farklı alternatiflere yönelebilirsiniz.

Şimdi, onlarca program içinden ayrıştıra ayrıştıra geldiğim noktada belli başlı bazı kriterleri baz alarak sizlere en iyi alternatif medya oynatıcılardan bahsetmek istiyorum. Programları seçerken dijital müzik, video, CD ve DVD içerikler için olabildiğince çok çeşitte medya formatını destekliyor olmasına dikkat ettim. Programın kurulumunun ne kadar kolay olduğu, sistem kaynaklarını hangi yoğunlukta kullandığı ve tepki süresi ise programları seçme aşamasında önem verdiğim diğer değişkenler.

Media Player Classic Home Cinema

MediaPlayerClassicHomeCinema

Küçük boyutlu bir dev. Üstelik kurulum da gerektirmiyor yani bir USB bellekte bulundurularak da rahatlıkla kullanılabilir.

Media Player Classic, Windows uyumluluğunu en başından beri tam olarak sağlamış en bilinen ve en çok kullanılan üçüncü parti yazılımlardan birisidir. Dış görünüşü Windows Media Player v6.4 ile aynı olan MPC'nin 2008 yılı içinde Media Player Classic Home Cinema (MPCHC) adını aldığını hatırlayalım. Programın yaşadığı değişim sadece isminin uzamasıyla sınırlı kalmadı kuşkusuz, MPCHC artık; dvxa, evr ve x64 desteği de sağlıyor. Hazır teknik üstünlüklerinden bahsetmişken uygulamanın diğer teknik özelliklerine de bakalım:

İşletim sistemi tarafında MPC gibi MPCHC'da sadece Windows XP ve Vista desteği sağlıyor. Türkçe altyazı desteği bulunan ve menüleri de yama aracılığıyla Türkçe hale getirilebilen programda kullanıcıların ses dosyalarını dinlerken görmeyi isteyebildikleri "ritm göstergesi" (visualizer) bulunmuyor. Uygulamada bulunmayan bir diğer özellik ise yine bazı müzikseverlerin olmazsa olmazlarından "karışık çal" (shuffle) özelliği. MPCHC'yi ses oynatıcı yönü ile değil video gösterici yönüyle değerlendirmek ve bu alandaki alternatifleriyle karşılaştırmak daha doğru olacağından müzik dinleyicileri için barındırdığı eksiklikleri rahatlıkla görmezden gelebiliriz.

Programın en güçlü olduğu alan ise tabi ki farklı video formatlarını açabilmekteki başarısı. Tüm MPEG, WMV, DIVX ve XVID formatları için desteğe sahip olan program yinetüm DVD video uygulamalarını çalıştırabiliyor. RealVideo, Theora, Ogg, QuickTime (.mov) gibi dosya formatlarını ise FFDShow, Real Alternative, QuickTime Alternative codeclerinden istediklerinizi indirerek veyaK- Lite Mega CodecPack'i enbaştankurarakaçabilmenizmümkün.

Şu ana kadar daha yarısını bile sayamadığım yüzlerce özelliği ile Media PlayerClassic Home Cinema'ın piyasadaki en iyi medya oynatıcı olduğunu söylemek hiç de zor değil.


The KMPlayer

En iyi ücretsiz ortam yürütücüleriThe KMPlayer

Korece, İngilizce, Japonca ve Çince dillerinde yayın yapanPandoraTVadlı web video uygulamasının geliştiricileri tarafından yaratılmış olan The KMPlayer kendine has özellikleri ile video içerikleri seyretmek için ideal bir program olarak göze çarpıyor.

Daha kurulum aşamasında hangi video formatları ile uyumlu çalışacağını belirleme imkanı vererek kullanıcıları codec yükleme zahmetinden kurtaran (tabi eğer isterseniz kurulum sonrasında da codec paketleriyle destekleyebilirsiniz) The KM Player; "A- Btekrarı", videonun belirli bir kısmını favorilere ekleyebilme, bozuk veya indirmesi yarım kalmış video dosyalarının sağlamkısımlarını gösterebilme ve daha birçok çarpıcı özelliğiyle gelişmiş ve sürekli yenilenen bir oynatıcıdır.

Oldukça kompleks ve kullanıcı dostu bir kullanıcı arayüzüne sahip olan program -bu özelliklerin hakkını verecek şekilde büyük (13MB) bir boyutta olsa da- sağladığı Türkçe dil desteğiyle en iyiler listesinde yer almayı kesinlikle hakediyor.

VLCMediaPlayer

En iyi ücretsiz ortam yürütücüleriVLC Media Player

Bir konuda Media Player Classic Home Cinema'ya karşı daha en başta üstünlük kuran medya oynatıcı.

VLC Media Player'ın hem MPCHC'ya hem de TheKMPlayer'a karşı kurduğu üstünlüğün temelinde sahip olduğu içeriksel özellikler değil Windows XP/Vista yanında Mac OS X veLinuxversiyonlarında da çalışabilmesi yatıyor. VLC aynı zamanda USB bellek gibi taşınabilir bir donanıma yüklenerek de kullanılabiliyor.

VLCMedia Player, MPCHC'nın codecolmadan gösteremediği .FLV uzantılı dosyaları varsayılan haliyle gösterebiliyor. Görüntü kalitesiyle ilgili bir yorum yapacak olursak açıkçası KM Player'daki gösterimlerin VLC'den daha akışkan olduğunu söylemek mümkün. Tabi aradaki fark oynatılan medya türüne en uygun ayarlar yapılarak büyük ölçüde telafi edilebilir. VLC'de tıpkı diğer iki medya oynatıcı gibi Türkçe desteğine sahip.

VLC'yirakiplerinden farklı yapan bir diğer özellik ise farklı bölgelere ait DVD'ler için 5 farklı bölge seçeneği içermesi. Bu sayede uluslararası yolculuğunuz sırasında farklı bölgeye ait bir dvd satın alıp bunu dizüstü bilgisayarınızdan izlemek istediğinizde kötü sürprizlerle karşılaşmıyorsunuz.

Program sayesinde ek olarak, izlediğiniz videonun istediğiniz karesine ait ekran görüntüsünü alabiliyorsunuz.

GOMPlayer

GOM Player

Kendiyerleşikkodlamasistemiyle FLV uzantılı dosyalar da dahil olmak üzere çok sayıda video türünü oynatabilen GOM Player; tanımlayamadığı bir dosya formatı ile karşılaştığında kullanıcıyı codec'e ulaşabileceği açık kaynağa yönlendiriyor.

GOM, indeksi bozulmuş ya da tamamen indirilememiş video dosyalarını da oynatmakgibi sofistike bir özelliğe daha sahiptir. Bu özelliğin bir tamamlayıcısı olarak indirmekte olduğunuz dosyanın o ana kadar indirilmiş kısmını Gom aracılığı ile izleyebilirsiniz.

Ek bir altyazı editörü kurmaya gerek kalmadan sorunsuz şekilde altyazı senkronizasyonu yapmaya imkan veren program ile istenildiğinde ekran görüntüsü de alınabiliyor. GOM'da ses kalitesini ayarlama işlevi gören ekolayzır da bulunmakta.

Tüm bunları topladığımızda programın en güçlü yönünün özellikle zarar görmüş video dosyalarını açmaktaki başarısı olduğunu söyleyebiliriz.

Daha en başta Media Player Classic Home Cinema'dan yana olduğumu gizlemeden sizlere dört farklı medya oynatıcıdan bahsetmeye çalıştım.

Önümüzdeki dönemde ortam yürütücü geliştirmek konusunda yaşanacak rekabet bu dört program arasında geçecekmiş gibi gözüküyor. Tabi söz konusu kavram teknolojiyle ilgili olunca her zaman yeniliklere ve sürprizlere açık olmak ve kendisini geliştirme aşamasındaki diğer medya oynatıcıları da sürekli takip etmek gerekiyor.