DLNA Nedir? (Digital Living Network Alliance)



Güncelleme Zamanı
05.05.2011

Dosya paylaşımı sadece bilgisayarlar arası yapılır diyenler için nur saçıyoruz :) Sizin için DLNA teknolojisini inceledik.

DLNA Nedir? (Digital Living Network Alliance)

Günümüzün gelişen teknolojilerine bakıldığında her geçen gün hayatımızı kolaylaştıracak yeniliklerle karşılaşmak mümkün. Bunları sıralamaya kalktığımızda görüntülü görüşmelerden kolay taşınabilir belleklere kadar internet üzerinden alışverişlerden sanal pos hizmetlerine kadar birçoğunu ardarda sıralayabiliriz. Son zamanlarda teknoloji tutkunlarının gözüne çarpan bir diğer teknoloji ise DLNA.

2003 yılında kurulan Oregon Amerika merkezli bir firma olan DLNA yaşamımızda bize yardımcı olan tüm elektronik cihazların birbiriyle uyum içerisinde çalışmasına yardımcı olmak amaçlı bir yazılım üretti. Bu yazılım sayesinde günlük yaşantımızda bizlere yardımcı olan Bilgisayar, Cep Telefonu, Fotoğraf Makinesi, LCD TV, MP3 Player, Taşınabilir Disk (External HDD) ve bilimum elektronik cihazların birbirine bağlanıp içerikleri (video, müzik ve dijital fotoğraları) paylaşabiliyor.

DLNA teknolojisini destekleyen firmalar da oldukça fazla. Bunlarda bazıları Philips, Samsung, Matsushita, Hewlett-Packard, Sony, Microsoft, Intel, Nokia ve Vestel olarak sıralanıyor. Vestel'in de bu teknolojiye yatırım yapıyor olması Türkiye teknolojisi açısından gurur verici.

DLNA Nedir? (Digital Living Network Alliance)

Öncelikle bu teknolojiyi kullanabilmeniz için belirli ekipmanlara sahip olmanız gerekiyor. Örneğin ;

  • Videolarınızı Bilgisayar üzerinden yayınlamak için Digital Media Server (DMS) sertifikalı bir program (Windows Media Player 12 sahip durumda) ve bilgisayara;
  • Bu yayını izleyebilmek için Digital Media Player (DMP) sertifikalı bir ekrana ya da televizyona

ya da ;

  • Fotoğraf makinesiyle çektiğiniz fotoğrafları televizyonda izlemek için Fotoğraf Makinası'nın Digital Media Controller (DMC) sertifikasına
  • Televizyonun da Digital Media Renderer (DMR) sertifikasına sahip olması gerekiyor.

Şu an için bu sertifakaları cihazlar bünyelerinde barındırdıklarından dolayı dışarıdan herhangi ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

Cihazlar arası DLNA yolu ile haberleşme yapmak için cihazların marka benzerlikleri olma zorunluluğu da bulunmuyor. Sony bir Notebook ile Toshiba marka bir LCD TV'yi birbirine sorunsuzca bağlamak mümkün. Ortak bir sertifika düzenine ve çalışma mimarisine sahipler. Tek gereklilik cihazların aynı ağ üzerinde bulunması şartı.Bu tarz mimarinin ilk temelleri 2005 yılında JVC, Mitsubishi, Samsung, NBC Universal ve Sun firmaları tarafından HANA adı ile atıldı. HANA (High-Definition Audio-Video Network Alliance) DLNA'in ilk olarak 2004 Temmuz'da üretilmeye çalışılmasına rağmen bu konuda en aktif adımlar 2005 yılında yukarıda belirtilen şirketler tarafından atıldı. Daha sonra DLNA firması 2006 yılı ilk çeyreğinde konu ile ilgili olarak ilk kullanım detaylarını açıkladı. 2009 Ağustos ayında DLNA; 5500 farklı cihaz tarafından desteklenen ve 200 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştırılmış bir hizmet haline geldi.Günümüzde her cihaz (ethernet ve Wi-Fi desteği olan) DLNA kullanabilir. Hizmetin aktif kullanılması gereken tek şey DLNA'den alınacak sertifika ve internetten indirilerek yüklenilecek sunucu (server) programıdır.

Daha Detaylı Bilgi ve Sertifikasyon için : www.dlna.org

DLNA destekleyen cihazların listesi için: en.wikipedia.org/wiki/DLNA