Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yapılmış Bir Blog Oluşturmak



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
15.03.2010

Eğer bir blog oluşturmayı düşünüyorsanız ya da arama motoru optimizasyonu (SEO) yapılmamış bir blogunuz varsa aşağıdaki adımları takip ederek blogunuzun çok daha fazla insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SOA) Yapılmış Bir Blog OluşturmakDoğru alan adı alın
    Blogunuzun amacına uygun ve doğru anahtar kelimeyi içeren bir alan adı alın. Örneğin; "facebook" ve "oyun" gibi anahtar kelimeleri kullanmak istiyorsanız bu kelimelerin uyumlu bir halinden oluşan bir URL seçin.

    http://facebookoyun.blogspot.com ya da www.facebookoyun.com gibi. Eğer istediğiniz kombinasyonlar alınmış ise tire ve rakamları kullanarak değişik kombinasyonlar deneyin. Alan adınızı aldıktan sonra,
  • Meta etiketleri
    Meta etiketlerini aşağıdaki gibi düzenleyin.
    - "Meta Title" (Başlık): Güzel ve ilgi çekici bir başlık metni yazın. Bu metin blogunuzun başlık çubuğunda görüntülenir. "Siteme Hoş geldiniz" gibi başlıklar yerine içerisinde anahtar kelimeleriniz geçen "Facebook Oyunları Sitesine Hoş geldiniz" gibi bir başlık seçin.
    - "Meta Description" (Açıklama): Güzel ve ilgi çekici bir açıklama yazın. Bu metin Google aramalarında URL'ninizn hemen altında görünecektir. Bu yüzden insanları sitenize çekecek açıklayıcı ve ilgi çekici bir metin hazırlamalısınız. Bu açıklama maksimum 160 karakter uzunluğunda olmalı.
    Örnek: Aradığınız tüm facebook oyunları bu blogda.
    - "Meta keywords" (Anahtar Kelimeler): Bulabildiğiniz kadar çok anahtar kelimeyi anahtar kelime olarak girin.
    Örnek: facebook oyunları, facebook cafe, facebook bowling, tavla gibi.
  • Sayfa Dibi Metni (footer text)
    Sayfa Dibi Metni sayfanızın sonunda yer alan ve genellikle küçük puntolar ile yazılmış metinlerdir. Normalde telif hakkı bilgilerini içeren metne anahtar kelimelerinizi de içeren bilgiler ekleyin.Örnek: Facebook oyun blogunda birbirinden eğlenceli oyunları bulabilirsiniz.
  • Resimler
    Şablonunuzdaki en ufak madde imi resimleri de dahil bütün resimleri bulun ve onlara TITLE ve ALT özellikleri ekleyin. Eklediğiniz özelliklerin anahtar kelimelerinizi içerdiğinden emin olun.
  • Site linkleri / Navigasyon düzeni
    Blogunuzun içersindeki linklerin sayfanızın solunda ya da üst kısmanda olmasına özen gösterin. Böylece arama robotları linkleri kolaylıkla bulabilirler. Bazı şablonlarda linkler sağ menüde bulunuyor. Fakat linklerin sağ menüye eklenmesi arama robotlarının onları daha zor bulması anlamına gelir. Aynı nedenlerden dolayı navigasyon linklerinizde java kodu ya da flash bulundurmayın.
  • İçerik
    İçerik eklerken, postlarınızdaki metinlerin minimum yüzde beşinin anahtar kelimelerden oluşmasına dikkat edin ve konularına benzer kaynaklara verilmiş linkler eklediğinizden emin olun.
  • Çapa Metni (Anchor text)
    Çapa metninizin anahtar kelimeniz ile ilişkili diğer internet sitelerine verilmiş linkler içerdiğinden emin olun.
  • Gizli metinler yazmayın
    Blogunuzda arkaplan renginde ya da insan gözü ile görülemeyecek küçüklükte yazılar bulundurmayın. Böylesi hilelerin işe yaramadığı kanıtlandı.
  • Sayfanızı optimize edin
    Çevrimiçi bir sayfa yükleme ölçer kullanın ve sayfanızın 3 saniyeden kısa sürede yüklenip yüklenmediğini denetleyin. Eğer bu süre 3 saniyeyi geçiyorsa resimlerinizi azaltın ya da kalitelerini daha düşük tutun. Böylece sayfa yükleme süreniz azalsın. Arama motoru optimizasyonunda sayfa yükleme süresi oldukça önemli bir nokta.
  • Gelen/giden linklerin dengesini sağlayın
    Blogunuzda çok fazla başka yerlere yönlendirilmiş linkler bulunmamasına ve bulunan linklerin 404 hatası verebilecek ya da link yapısını değiştirebilecek sitelere yönlendirilmiş olmamasına özen gösterin.
  • Robot simülatörü kullanın
    İnternetteki pek çok kaynakta arama motoru robotlarının simülasyon araçlarını bulabilmek mümkün. Bu simülatörler yardımı ile sayfalarınızın anahtar kelime yoğunluğu gibi arama motoru optimizasyonu özelliklerini denetleyin.
  • Sayfa kodunuzu doğrulayın
    w3g'nin XHTML/HTML doğrulayıcısını kullanarak sayfa kodunuzda hata olup olmadığını denetleyin. Kod kontrolü önemlidir çünkü Google bunun bir kalite kontrol olduğunu düşünüyor.

Artık "bloglamaya" hazırsınız. Blogunuzun çok daha fazla insana ulaşması için başlangıç olarak bu temel arama motoru optimizasyonu adımlarını takip edebilirsiniz fakat zaman içinde takip etmeniz ve düzeltmeniz gerekecek yeni özellikler ile karşılaşabilirsiniz.