2009 Web Dünya Karması



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
13.01.2010

Dünyanın değişik yerlerinde 2009 yılı içinde parlamış web tabanlı ürünlerden oluşan Dünya Karması göz kamaştırıyor...

2009 Web Dünya KarmasıKimisi başlı başına bir ürün olarak kullanılabilirken kimisi de zaten çok popüler olan Twitter gibi uygulamalara getirdiği yeni yorumlar sayesinde sansasyon yaratmış web ürünlerinden bir 11 oluşturduk.

İnternet üzerinden müzik dinlemekten tutun da online fatura kesmeye kadar çeşitli alanlarda hayatımızı kolaylaştıran bu 11'in elemanları, ilk önce geliştirildikleri ülkede devamında ise tüm dünyada popüler hale gelmiş uygulamalardan oluşuyor. Eğer içlerinde adını hiç duymadıklarınız varsa kulağınızı alıştırsanız iyi olur çünkü 2010 yılında siz de bunlardan birinin kullanıcısı haline gelebilirsiniz.


Spotify, Stokholm, İsveç

Spotify

2008 yılında beta sürümü ilk çıktığı andan beri gıpta ettiren Spotify, 2009 yılında web tabanlı müzik dinleme anlayışını kökten sarstı.

Ücretsiz, günlük ve premium olmak üzere üç farklı şekilde kullanılabilen programın ücretsiz versiyonunda müzik dinlenirken her 30 saniyede bir reklam dinlemek zorunda kalıyorsunuz. Kuvvetle muhtemeldir ki Spotify şu an internetteki en geniş müzik arşivine sahip uygulama.

İnternet üzerinden başlayıp daha sonra sırasıyla iPhone, Symbian ve Android tabanlı mobil cihazlarda da kullanılabilmeye başlanan Spotify İsveç'te vücuda geldi ve tüm dünyaya hızla yayıldı. Yayın haklarını düzenleyen kanunlar nedeniyle Türkiye dâhil bazı ülkelerden erişilemeyen Spotify Türkiye'deki kullanıcıların üstün gayretleri sayesinde bir şekilde kullanılabiliyor. Bir yolunu bulup Türkiye'den Spotify'a giren kullanıcılar için Spotify'ın kurucusu Daniel Ek'in; "Benim müzikseverim işini bilir." şeklinde bir yorum yaptığı rivayet ediliyor.

Put.io, İstanbul, Türkiye

Halen beta aşamasında olan Put.io, geleneksel indirme ve paylaşım terimlerinin anlamını yeniden sorgulamamızı sağlayan bir araç olarak 2009'un en iyileri listesine girmeyi haketti. Hatta şöyle söyleyelim; bu ürün 2010 yılı sonunda yapılacak en iyiler listesinde de büyük ihtimalle bulunacaktır.

Türkiye'deki internet kullanıcılarının yakından tanıdıkları Pillinetwork tarafından projelendirilen Put.io'nun neler sağladığını kısaca hatırlayalım;

  • Torrent, video ve Rapidshare hizmetlerinin tek elden ve online yönetimi yanında her kullanıcının 50GB depolama alanı bulunuyor.
  • Put.io kullanıcı tarafından belirlenen RSS adreslerinde bulunan torrent, müzik ve videoları otomatik olarak indirebiliyor.
  • İndirilen film, müzik vb. tüm medya içerik bilgisayarda depolanmasına gerek olmadan online olarak izlenebiliyor.
  • Put.io üzerindeki dosyaları diğer kullanıcılarla paylaşmak mümkün. Bu özellik 50GB kota sınırının arkadaşlarınızın depolarına da ulaşabilme imkânıyla birlikte ne kadar büyük olduğunun bir kanıtı.
  • Program 700MB boyutundaki bir filmi yaklaşık 2 dakika içinde indirerek bu alanda ulaşılması zor bir perfomans sergiliyor.
  • Paylaşım mantığı sayesinde arkadaş listenizde bulunan birinin indirdiği film veya diziyi tekrar indirmenize gerek kalmıyor.

Sadece ilk etapta sayılan özellikleriyle bile zaman, emek ve maliyet tasarrufu sağlayan Put.io kapalı beta üyelik için davetiye ile kullanıcı kabul etmeye devam ediyor. Uygulama kullanıma tamamen açıldıktan sonra ücretli hale gelecek ama dünyanın değişik yerlerinden birçok kullanıcı ellerindeki kredi kartlarıyla beklemedeler.

Yukarıdaki video Put.io ile Rapidshare'den nasıl indirme yapıldığını anlatıyor.

FreshBooks, Toronto, Kanada

FreshBooks

Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin her çeşit muhasebe işlemlerinin otomasyonunu sağlayan FreshBooks kullanıcılarına ticari faaliyetlerini faturalandırma, fatura gönderme, muhasebe kayıtlarını tutma gibi konularda online hizmet sağlayarak çok geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştı.

Özel bir muhasebe eğitimi gerektirmeden ön muhasebe ve muhasebe işlemlerini tek bir kaynaktan yapabilmeyi sağlayan bu web uygulaması, iPhone ile çalışabilir hale geldikten sonra kullanıcı sayısını daha da artırdı ve 2010'da da yeni kullanıcılar kazanmaya devam edecekmiş gibi gözüküyor..

Jolicloud, Hootsuite, OrSiSo ve Moshi Monsters

Jolicloud, Paris, Fransa

Jolicloud

Mini dizüstü bilgisayarlar için geliştirilmiş Ubuntu tabanlı ve web üzerinden bulut programlama mantığıyla çalışan hafif bir işletim sistemi...

Çok büyük yankı getirmedi ama alternatif bir işletim sistemi olarak kendi kullanıcı kitlesini oluşturup meraklıların takibe aldıkları bir uygulama oldu. Jolicloud'u kullanabilmek için web sitesinde bulunan istek formu aracılığı ile davetiye edinmeniz gerekiyor.

Hootsuite, Vancouver, Canada

Hootsuite

İyi bir uygulamayı daha iyi kılan bir şey varsa o da kendisine entegre edilebilen yardımcı uygulamaların bolluğudur. Örnek olarak; Windows'un ve iPhone'nun popülaritesi incelendiğinde bunlara yardımcı olan uygulamaların çokluğu bir neden olarak mutlaka gözümüze çarpacaktır.

Hootsuite'de bir Twitter yardımcı aracı olarak kullanıcıların gözdesi haline gelmeyi başardı. Tamamen web tabanlı çalışan Hootsuite ile yapabilecekleriniz: Birden çok sayıda Twitter hesabını aynı ekran üzerinden kontrol edebilmek; çeşitli varyasyonlarda arama yapabilme; kullanıcı ana sayfasını cevapları, yorumları ve grupları sekmeler halinde görüntüleyebilme; farklı kullanıcı hesaplarına kolayca mesaj gönderebilme veya kullanıcıyı takip listesine alma.

Eğer bir Twitter hesabınız varsa 2009 yılının bu parlak uygulamasını mutlaka deneyin.

OrSiSo, Singapore

OrSiSo

Çok sayıda sosyal siteyi aynı arayüz üzerinden yönetme imkanı veren OrSiSo; "Organize, simplify ve socialize" (Düzenle, kolaylaştır ve kaynaş) kelimelerinin ilk iki harflerinden oluşuyor.

Şu an için Facebook, LinkedIn, Flickr, Friendster, Twitter, AIM, MSN Messenger ve Yahoo! Messenger desteğine sahip Uzak Doğu kökenli bu uygulama sosyal ağlarda çokça zaman geçiren kullanıcıların gözdesi oldu.

Moshi Monsters, Londra, İngiltere

Moshi Monsters

Oyun geliştiricisi Mind Candy tarafından 2007'de üretilen bu oyun 2009 yılında tam anlamıyla bir performans patlaması yaşayarak kullanıcı sayısını yarım milyona çıkardı. FarmVille ve Mafia Wars'ın çok daha fazla kullanıcısı mı var? Moshi Monsters hiçbir sosyal arkadaşlık sitesini yanına almadan bu başarıyı elde ettiği için bir alkış haketti ve 2009 yılının en iyileri listesine İngiltere'yi temsilen girdi.

Wetoku, Tweetmeme, Jimdo, Twingly ve Yedekler

Wetoku, Seul, Kore

Wetoku

Skype gibi ama değil...

Wetoku minimal arayüzüyle kameralı web sohbeti imkânı sağlayan bir video sohbet uygulaması. Tüm diğer web tabanlı anlık mesajlaşma uygulamalarından farkı ise; Wetoku ile yaptığınız görüşmeyi anında kaydedip bir embed kodu alabilmeniz. Bu özellik en çok blog sahiplerinin hoşuna gitti. Wetoku'nun kayıt yöntemi röportaj yapıp yayınlamayı ve dolayısıyla "Vatandaş Gazeteciliği"ni çok kolaylaştırıyor.

Tweetmeme, Reading, UK

Tweetmeme

Tweetmeme; özellikle bloglarda yayınlanan yazıların Twitter'da paylaşılmasına imkân veren veren bir Twitter yardımcısı. Blog ve hatta site sahipleri web sitelerine Tweetmeme butonu ekleyerek Twitter ile etkileşimli hale gelebiliyorlar.

Aylık 1 milyon tekil ziyaretçi sayısına ulaşan Tweetmeme web sayfasında en popüler Twitter bağlantıları ve Retweet'ler bulunuyor.


Jimdo, Hamburg, Almanya

Jimdo

2009'dan daha önceki yıllarda geliştirilmiş olmasına rağmen 2009'da patlayan bir başka web teknolojisi ürünü.

2009 yılında 1 milyon kullanıcı sayısına ulaşan Jimdo üzerinde kolayca web dizayn yapılabilen kullanıcı dostu bir web editörü olarak 2009 Dünya Karması'na girmeye hak kazandı. Jimdo'yu en farklı kılan özelliği; multimedya içerik eklemek konusundaki başarısı.

Evet, "Almanlar yapınca biz de yapmış sayıldık."

Twingly, Linköping, İsveç

Twingly

2007 yılında kullanıcılara; "Bir daha asla gereksiz içeriklerle boğuşmak zorunda kalmayacaklarını" vaad ederek yayına başlayan Twingly 2009'da çok parlak bir yıl geçirdi.

Bir veri düzenleme platformu olan Twingly sayesinde haber, spor ve müzik ana başlığı altındaki konular bilgi kirliliğiyle karşılaşmadan takip edilebilirken blog ve mikrobloglar içinde kolaylıkla arama yapılabiliyor.

İlk 11'i saydık, peki yedekler mi? Yedek kulübesinde internet dünyasına hızlı bir şekilde girmek üzere hazır bekleyen aşağıdaki web uygulamalarına bir göz atın. 2010 yılı bittiğinde hazırlayacağımız Dünya Karması'na girme ihtimali bulunan web uygulamaları şunlar:

Busuu, Madrit, İspanya

Readtwit, Tel Aviv, İsrail

Feedity, Avustralya

Webjam, Londra, İngiltere

LouderVoice, Cork, İrlanda

Huddle, Londra, İngiltere

Wonga, Londra, İngiltere

Face.com, Tel Aviv, İsrail

Wakoopa, Amsterdam, Hollanda

Kaynak: readwriteweb.com, mashable.com, pcadvisor.com, bildirgec.org