Windows 7'nin IT profesyonellerine yönelik en iyi 10 özelliği



Ekleyen
ozgurs
Güncelleme Zamanı
09.09.2009

Microsoft 28 Ekim'deki Profesyonel Program Geliştiricileri Konferansı'ndaki, yeni işletim sistemi ile ilgili bilgi almak için can atan bir topluluğa Vista'nın varisi Windows 7 ile ilgili çalışmalarını açıkladı. Pek çok İnternet sitesinde yeni işletim sisteminin tüketici dostu özelliklerinden bahsedilecektir ancak Windows 7'nin IT (bilişim teknolojisi) profesyonellerine neler sunduğunu da merak ediyor olabilirsiniz.

Windows 7 Logo

Yazımızda Windows 7'nin IT profesyonellerini hedef alan 10 popüler özelliğinden bahsedeceğiz. (Küçük bir uyarı: Yazıda geçen özelliklerin bazıları bugün Microsoft'un PPG Konferansındaki katılımcılara dağıtılan M3 temelli sürümden sonraki sürümlerde bulunuyor, bu yüzden eğer elinizde bu sürüm mevcut ise henüz anlatılan özelliklerin tamamını kullanamıyor olabilirsiniz.)

Gelişmiş arama özellikleri

Windows 7'nin kurumsal kullanıcılara yönelik en önemli yeniliklerinden birisi; nerede bulunursa bulunsun bilgiye oldukça kolay ulaşıma olanak vermesi. Buradaki önemli nokta; aramalar için kullanılan birleştirilmiş bir kullanıcı arayüzü sayesinde farklı konumlardaki tüm arama sonuçları tek bir pencerede bir araya getiriliyor. Windows 7, varsayılan olarak kullanıcılarına kendi bilgisayarları dışında da arama yapabilme imkânı sunuyor.

Arama ile ilgili güzel özelliklerin arasında, tek tıklama ile otomatik önizleme, belirli bilgi "kitaplık"larının içerisinde arama yapabilme imkânı ve paylaşım siteleri gibi konumlardan alınan sonuçların entregrasyonu gibi yenilikler bulunuyor.

DirectAccess (DoğrudanErişim)

DirectAccess, Windows 7 ve Windows Server 2008 R2'nin ("Windows 7 Server" olarak da biliniyor) en ilgi çekici özelliklerinden biri olarak kabul görüyor. Bir VPN (Virtual Private Network-Sanal Özel Ağ) bağlantısının size sunduklarını bir düşünün: İş yerinizdeki ağa erişim, dosya paylaşımı, Intranet, şirket kaynaklarına sorunsuz erişim ve dahası... Şimdi de böylesi kaynaklara ulaşmanıza olanak veren bu büyük ve pahalı tüneli yaratmak zorunda olmadığınızı hayal edin. İşte DirectAccess bu...

DirectAccess özelliğini kullanabilmek için IPv6 ve IPsec'in yüklü olması gerekiyor - kolay işlemler değil ancak zaten kullanıyor olmanız gerekiyor. Peki DirectAccess'in yararları neler? Bu kullanışlı özellik sayesinde her an denetim altında tutulan bir alt yapıya sahip olursunuz, böylece yönetici olarak güncelleştirmelerin dağıtımının yapıldığından, Grup Önlemleri'nin uygulandığından ve bilgisayarlarınızın her an güvenli olduğundan emin olursunuz. Oldukça önemli bir güç değil mi?

BranchCache

BranchCache özelliği, Windows Server 2003 R2 ve Windows Server 2008'de hayata geçirilen geliştirmeleri daha ileriye taşıyor. Bu yenilik sayesinde Windows, İnternetveIntranet sitelerindeki ilk defa kullanılan yükleme bilgilerini bir "şube"ye önbellek kaydı yapar (cache). "Önbellek Şube"leri genellikle düşük hızlı İnternet linkleri üzerinde çalıştıkları ve gün geçtikçe çok daha fazla dosya depoladıkları için kullanıcı verimliliği üst seviye yükselir. Konferansta konu ile ilgili gerçekleştirilen bir gösteride bir belge 512Kbit/saniye'lik bir bağlantı ile 30 ila 45 saniyelik bir sürede indirildi. Önbelleğe alınma işleminin ardından aynı siteden başka bir kullanıcı aynı dosyayı indirdiğinde, aktarım göz açıp kapayıncaya kadar tamamlandı. Bu arada BranchCache özelliği yalnızca "önbellek şubesi" bulunan sunucularda değil aynı zamanda aynı konumda bulunan Windows 7 kullanıcıları arasındaki peer-to-peer (P2P-Eşler arası) bağlantılarda da çalışacak.

BitLocker to Go

Artık her bilişim firmasında onlarca hatta yüzlerce küçük USB sürücüler kullanılıyor. Bu yüzden bir noktadan sonra bu sürücülerin hangisinde hangi bilgi olduğunun takibi zorlaşıyor. Bu da bu küçük aygıtların taşıdığı güvenlik riskini ortaya koyuyor. "BitLocker to Go" özelliği ile yönetici olarak veri yazılmasından, çıkarılabilir disklerin şifrelenmesine kadar güvenlik gerektiren tüm önlemleri belirleyebilirsiniz. Böylelikle verilerinizi henüz işin başındayken korumuş ve veri kaybı ya da hırsızlığı riskini en aza indirmiş olursunuz. Şifreleme işlemi çoğu zaman bir dakikadan kısa bir zaman alıyor ve BitLocker to Go özelliği, kullanıcıları bilgisayarlarına henüz şifrelenmemiş bir sürücü taktıklarında otomatik olarak uyarıyor.

AppLocker (UygulamaKilidi)

Bu özellik size, Windows XP'de yöneticilerin ağ üzerindeki belirli uygulamaların çalışmasını kısıtlamak için kullanılan iyi niyetli fakat hantal bir yöntem olan yazılım kısıtlamalarını hatırlatabilir. AppLocker özelliği sayesinde ağ alt yapınızda hangi uygulamaların kullanılabileceğini Grup Önlemleri tabanlı olarak belirleyebilirsiniz. Özellik sayesinde uygulamaları programın dijital imzasının sahibi olan üretici firmasına göre filtreleyebilirsiniz. Bu yöntem, sağlama toplamı (checksum) ve program ismi kullanılarak gerçekleştirilen filtrelemeye göre çok daha kolay ve güvenilir bir yöntemdir. AppLocker ile uygulama kısıtlamaları konusunda çok daha detaylı kurallar oluşturabilirsiniz. Öyle ki uygulamaların yalnızca belirli sürümlerinin ya da sürüm gruplarının (örn; Sürüm 9 ve üzeri) çalışmasına izin verebilir belirlenenlerin dışındaki sürümlerin çalışmasını engelleyebilirsiniz. Böylece kuralları tekrar tekrar oluşturmak zorunda kalmazsınız.

DNSSEC Desteği

Çoğu güvenlik uzmanı, İnternet'i bekleyen en büyük tehlikenin Domain Adı Sistemi'nin (Domain Name System - DNS) doğasında bulunan güvenliksorununolduğunu belirtiyorlar. DNSSEC özelliği ise DNS için geliştirilmiş bazı eklentiler içeriyor ve bu eklentiler sayesinde adres bilgisi üzerinde oynama işlemleri engellenecek. Windows 7, varsayılan olarak DNSSEC desteği ile birlikte satılacak.

VHD Boot

Sanallaştırılmış masaüstü altyapıları ile birlikte çalışan VHD Boot özelliği istemci bilgisayarlar arasındaki imaj tutarlığını sağlıyor. Eğer katı bir Grup Önlemleri yapılandırmasına, klasör yönlendirmesine ve benzeri kısıtlamalara sahip bir sisteme sahipseniz bilgisayarınızı sanal bir imajdan başlatabilirsiniz. Örneğin, bir müşteri destek ekibi tarafından kullanılan ve uzaktan erişim ile çalışan bir imaj, farklı donanımlara erişmeleri gereken bu kullanıcıların fiziksel bilgisayarlarındaki imaj ile aynı olabilir.

Windows Sorun Giderme Platformu

Windows Sorun Giderme Platformu, bilgisayarlara işletim sistemi ortamı içerisinde uygulanabilen sorun giderme paketleri sayesinde son kullanıcıların sorunlarını çözmeye yönelik yeni ve çok yönlü bir yöntem. Windows Sorun Giderme Araçları, yönetici olarak, alt yapınız içindeki sorunları belirleyerek kendi sorun giderme paketlerinizi hazırlamanıza olanak veriyor. Ayrıca, "Sorun Adımları Kaydedicisi" (Problem Steps Recorder) isimli başka bir araç ise son kullanıcıların, sorun oluşmasına sebep olan adımları kaydetmesine; daha sonra bu adımları otomatik olarak alınmış ekran görüntüleri ile birlikte bir yönetici ya da yardım masası temsilcisine göndermesine ve sorunlarının çok daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesine olanak veriyor.

Windows PowerShell Entegre Script Yazma Arayüzü

PowerShell'in popülerliği nedeniyle Microsoft, Windows 7'nin içerisine PowerShell için grafik bir arayüz yerleştirdi ve böylece renk kodlu ve kolay okunur bir arayüzün kullanılması ile script'leme dilinin öğrenilmesini çok kolay hale getirdi. Bu arayüzde script'lerin geliştirilmesi, hatalarının giderilmesi ve çalıştırılması, eski komut sistemine nazaran çok daha kolay.

PowerShell Remoting

PowerShell ile ilgi bir başka yenilik ise; istemci bilgisayarlarda uzaktan komutlar çalıştırılmasına izin veren WS-Yönetimi protokolü desteği. Bu özelliği, yardım masası çağrılarına cevap vermek ve birebir bağlantılarda ya da çoklu uzaktan yardımlarda Windows PowerShell Entegre Script Yazma Arayüzü içerisinden farklı bilgisayarlarda cmdlet'ler çalıştırmak için kullanılabilir.