Maxthon 3.0 incelemesi



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
04.07.2013

Web tarayıcıları arasındaki rekabet devam ededursun ödüllü Maxthon web tarayıcısının yeni sürümü sessiz sedasız çıktı.

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon

Kurulum: [star 5]
Özellikler: [star 4]
Kullanım Kolaylığı: [star 3.5]
Performans: [star 4.5]
Sonuç: [star 4.5]
Artıları: Basit kurulumu, ücretsiz olması, düşük bellek kullanımı ve hızlı sayfa açma, sade tasarım, kullanıcı hesabı ile tarayıcı ayarlarını saklayabilme
Eksileri: Ayrı bir paket olarak Türkçe dil desteği mevcut ancak 3.0 beta için yok, sekme kapatma pratik değil, hızlı erişim sık girdiğiniz sayfalara göre değişmiyor,


İlk kez 2003'te kullanıcılarla tanıştırılan Maxthon, 2007'de çıkan son sürüm ile çeşitli ödüller almıştı. 3 yıl sonra Maxthon 3.0 beta sürümü ile yeniden karşımızda.

Kurulum
Maxthon, diğer web tarayıcılara göre büyük bir kurulum dosyasına (12 MB) sahip olsa da çok hızlı kuruluyor. Yükleme süreci oldukça basit tutulmuş. "Install Now" tıkladığınız anda birkaç saniyede yükleniyor. Ek olarak kurulum ayarları için "Customize" seçeneği bulunuyor. Burada kurulacak yeri, kısayolları ve varsayılan tarayıcı ayarı bulunuyor. Maxthon kurulumda ve açılışta diğer "büyük" web tarayıcıları gibi kullanıcıyı varsayılan tarayıcıyı değiştirmesi için ikna etmeye, zorlamaya çalışmıyor.

Maxthon indir

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon

Özellikler
Maxthon açılışta sizi Chrome'unki gibi bir sık kullanılan sayfa listesi (ilk yüklendiğinde popüler sayfalardan oluşan bir liste) ve arama çubuğu ile karşılıyor. Açılış sayfasını site ekleme, çıkartma, saklama vb. düzenleme yapabiliyorsunuz. Ancak Chrome gibi sık girdiğiniz sayfaları bu listeye eklemiyor. Çabuk erişim iç.in kullanılan bu açılış sayfasındaki siteleri kendiniz belirlemek durumundasınız.

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon

Arama motoru varsayılan olarak Bing ile geliyor ama Yahoo veya Google'a da çevirebiliyorsunuz. Ayrıca adres satırı üç arama motoru Bing, Yahoo ve Google için de arama çubuğu görevi görüyor ki oldukça kullanışlı bir özellik. Ek olarak fare ile seçtiğiniz kelimeleri tutup arama çubuğuna bırakarak da arma yapabiliyorsunuz böylece hiç klavye kullanmadan arama yapmak mümkün.

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon

Maxthon web tarayıcısını kullanıcı hesabıile kullanabiliyorsunuz. Ortak hesap ile açılan Maxthon'da farklı kullanıcılar açıp ayarlarınızı kaydedebiliyorsunuz. Örneğin bilgisayarı birden fazla kişi kullanıyorsa herkes kendi hesabı ile girip sık kullanılanlar, geçmiş, parola ayarları vb. ayrı ayrı kullanabilir.

Maxthon Chrome ve Firefox'un en popüler bazı eklentilerini özellik olarak bünyesine katmış. Örneğin Maxthon'da mouse hareketlerini kullanarak gezmek mümkün. Sağ fare tuşuna basılı tutarken yapacağınız hareketlerle önceki sayfaya dönme, ileri gitme, sayfayı yenileme, sekme kapatma vb. işlemler yapabilirsiniz. Henüz beta sürümünde bu fare hareketlerini düzenleme seçeneği bulunmuyor.

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon

"Undo List" kapattığınız sekmelere yeniden dönebilmenizi sağlıyor ki özellikle çok fazla sekme açıp kapatma alışkanlığınız varsa oldukça işe yarayan bir özellik.

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon

Maxthon'un "Magic Fill" özelliği ile sitelerde kullandığınız kullanıcı adı şifrelerini kaydediyor. Diğer tarayıcılardan farklı olarak kayıtlarınıza kolayca ulaşabiliyorsunuz. Magic Fill menüsünde kullanıcı adı ve şifrelerinizi görmek mümkün. Tabii şifreyi görmek için Maxthon hesap şifrenizi girmeniz gerekiyor.

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon

Maxthon sık kullanılanlar listenizi online olarak saklamanıza olanak sağlıyor. Böylece farklı makinelerde, yerlerde favori sitelerinize rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Format öncecesi de sık kullanılanlar listenizi yedeklemenize de gerek yok.
Maxthon'un web sitelerine kısayol tuşu atama, tarayıcı içine programların kısayollarını yerleştirme, ekran görüntüsü alma gibi farklı özellikler de tanıtılıyor. Ancak bu özellikler henüz betada bulunmuyor.

Kullanım Kolaylığı
Maxthon görünüm ve kullanım olarak Chrome'a oldukça benziyor. Pek çok araç minimalize edilmiş ve sadeleştirilmiş. Ancak ilk kullanımda bazı şeyleri bulmakta zorlanabilirsiniz. Örneğin sayfayla ilgili ayarların (encode, sık kullanılanlara ekleme vb.) bulunduğu menü adres satırının soluna, bir sayfa simgesi ve küçük bir okla yerleştirilmiş. Popüler tarayıcılarda sık kullanılanlar içn kullanılan yıldız simgesini ararken menü gözden kaçıyor.

Dosya indirme arayüzü ihtiyaç duyacağınız ayarları sunuyor. Nereye yüklemek istediğinizi dosya adını ayarlayabiliyor, dosyayı direkt açmayı seçebiliyorsunuz. Ancak indirme ayrı bir pencerede sürüyor. Chrome gibi doğrudan taratıcı penceresinde gösterilmiyor. Ayrıca bu pencereyi kapatsanız da indirme devam ediyor ve indirmeyi iptal etme seçeneği biraz gizlenmiş. İptal etmek için indirme penceresinde göreve sağ tıklayıp "Delete Task"ı seçmeniz gerekiyor.

Alternatif bir web tarayıcı Maxthon


Sekmeler Chrome ve Firefox tarzında yapılmış. Artı işareti ile yeni sekme açabiliyorsunuz. Yeni sekme simgesine tıkladığınızda Chrome ve Firefox'tan farklı olarak yeni sekme en sonda değil, o an aktif olan sekmenin yanına açılıyor. Sekmeler Chrome'a oranla daha büyük (okuması daha rahat) ve sekmelerle tarayıcının üst sınırı arasında daha çok boşluk var. Bu da özellikle Windows 7'de tarayıcıyı fare ile tutmayı kolaylaştırıyor. Ancak sekmeleri tek tıklama ile kapatamıyorsunuz. Sadece aktif sekmelerde kapatmak için "x" işareti çıkıyor. Bir sekmeyi kapatmak için ya önce sekmeye tıklamanız ya da sağ tıklayarak sekme menüsünü açmanız gerekiyor; yani her halükarda kullanıcıyı iki iş yapmaya zorluyor.

Performans
Maxthon'un Chrome, Opera ve Firefox'a oranla bellek kullanımı daha az. Sayfa açış hızı olarak Chrome ile karşılaştırdığımızda Chrome'un daha hızlı gördük ama aradaki hız farkı oldukça az yani Maxthon hız konusunda diğer web tarayıcılarla yarışacak düzeyde. Maxthon performans açısından oldukça iyi gözüküyor. Ayrıca geliştiriciler oluşturdukları Anti-Freeze sistemi sayesinde internette sekme kullanılarak gezerken tarayıcıların Ajax teknolojisini kullanan web siteleri ile kimi zaman yaşadığı donma problemini çözdüklerini belirtiyorlar.

Sonuç
Maxthon , çok tanınmış bir web tarayıcısı değil. Yine de Interet Explorer, Firefox, Chrome, Opera gibi popüler web tarayıcılarında öyle büyük bir eksiği yok. Maxthon'un forumlarında kendi çekirdek kitlesinin geliştirdiği eklenti ve temalar bulmak mümkün yani eklenti desteği yok değil. 4 büyük web tarayıcı dışında alternatiflere göz atmak isterseniz ilk olarak Maxthon'u deneyebilirsiniz.