Bilgisayarınıza En Uygun Virüs Koruma Programı Hangisi?



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
26.11.2009

Üç ücretsiz virüs koruma programı Avast, Avira ve AVG'nin aksayan yönlerini ve birbirlerine üstünlük kurdukları özellikleri karşılaştırdık.

Bilgisayarınıza En Uygun Virüs Koruma Programı Hangisi?Bilgisayar kullanmayı bir kabus haline getirebilen solucan, truva atı, şifre kırıcı ve diğer envai çeşit zararlı yazılımdan korunmak için kullandığımız virüs koruma programlarının, zararlı yazılımlar karşısında sergiledikleri performans gün geçtikçe daha büyük önem kazanıyor.

Tercih edeceğimiz virüs koruma programının; bilgisayar kullanma alışkanlıklarımıza uygun olması ve sürekli olarak güncellenerek bu sayede en yeni tehlikelere karşı koruma sağlayabilecek beceriyi taşıması ise bir virüs koruma programından en başta beklenmesi gereken özellikler olarak ön plana çıkıyor.

Bilgisayar kullanım alışkanlığımızı ortaya çıkaracak soruları:

  • Sıklıkla internete bağlanıyor muyuz?
  • Kullandığımız sistemi bizden başka kaç kişi daha kullanıyor?
  • Web üzerinde gördüğümüz sayfalara girerken seçici davranıyor muyuz?
  • Sürekli olarak taşınabilir disklerle (USB vb) veri taşıyor muyuz?
  • Bilgisayarı daha çok hangi amaçlarla kullanıyoruz?

vb olarak sıralayabiliriz.

Bu sorulara vereceğimiz cevaplar yanında; kullanmakta olduğumuz işletim sistemini iyi tanımıyor ve bilgisayarımıza ait donanımsal özellikleri bilmiyorsak kendimize uygun virüs koruma programını seçebilmemiz zor olacaktır.

Kullandığımız sisteme en uygun virüs koruma programını genellikle deneme yanılma yoluyla belirleyebiliyoruz ve bu durum; zaman, performans hatta zararlı yazılımlara maruz kalmak şeklinde sonuçlar almamıza neden oluyor. Bu yazıdaki karşılaştırmalar, deneme yanılma sürecinde kaybedeceğiniz zamanı en aza indirmek ve üç çok kullanılan virüs koruma programı arasındaki farklar hakkında size ön fikir verebilmek amacıyla yapılmıştır.

1- Sisteminizi ve bilgisayarınızı tanıyın,

2- Kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirin,

ve

3- Sonraki sayfalarda karşılaşacağınız program değerlendirmelerini okuyup karşılaştırma tablosunu inceledikten sonra kendiniz için en uygun virüs koruma programını seçin.

Avast Home Edition - Free Antivirus

AvastTürkiye'de en çok tercih edilen virüs koruma programlarından birisi olan Avast, kendisine özgü çekmecelerden oluşan arayüzüyle karşımızda. İtiraf edeyim ben Avast'ı bundan yıllar önce ilk gördüğümde bir medya oynatıcı zannetmiştim. Ses açma kapatma göstergesine benzeyen grafikleri ve Play tuşuna benzeyen butonlarıyla Avast insanda film izleme isteği uyandıran başarılı bir virüs koruma programıdır. Programın arayüz konusundaki bu eksikliğini farklı bir skin yükleyerek giderebilirsiniz.

Kurulumu gerçekleştirdikten sonra e- posta adresinize gelecek kodu, 60 gün içinde Avast'a girerek programı aktive etmelisiniz. Avast hemen her işletim sisteminde kullanılabilecek, performansı hız anlamında vasat ama virüs koruma anlamında yüksek bir programdır. Tarama esnasında sistem kaynaklarını biraz hoyrat kullandığını ve bilgisayar açılırken örneğin Avira Antivir'e oranla daha olumsuz bir etki yarattığını söyleyebiliriz.

Avast'ın Professional sürümünde bulunan ama burada konumuz olan ücretsiz sürümünde bulunmayan bir özelliğe dikkat çekmekte fayda var; "Avast Free'yi e- postalarla gelen virüslü eklentileri otomatik olarak silmeye ayarlayamazsınız." Çok sık e- posta alıp- gönderiyorsanız ücretli olan Avast Professional Edition sisteminizi mükemmel koruyacaktır.

Ek olarak; Avast'ı sisteminizden kaldırırken bir sorunla karşılaşırsınız aswClear programını kullanarak üstesinden gelebilirsiniz.

Avast; tek bir işlevi çok iyi yerine getiren değil, çok sayıda işlevi iyi yerine getiren bir programdır. Gerçi ekran görüntülerini Türkçe ekledim ama tekrar hatırlatayım; "Avast, PowerDVD veya Media Player gibi bir medya oynatıcı değildir."

Avast

Avast

Avira AntiVir Personal - Free Antivirus

Aviraİncelediğimiz üç virüs koruma programı içersinde en dinamik ve en süratlisi olan Avira Anitvir "Hafif" kelimesini gerçekten hak eden bir virüs koruma programı.

Avira Antivir özellikle düşük konfigürasyonlu bilgisayarlar için geliştirilmiş ideal yapısını sistemi hem açılışta hem de arka planda çalışırken yormayan çalışma sistemiyle tamamlıyor. Çok kullanışlı ve anlaşılır bir arayüze sahip olan program düşük çözünürlükte ekrana sahip dizüstü bilgisayarlar için özel bir mod barındırıyor.

Avira Antivir'in en büyük eksiğini ise Türkçe dil seçeneğine sahip olmaması olarak gösterebiliriz. Bunun dışında programın ücretli versiyonlarında bulunan; WebGuard (Gelişmiş web kalkanı), RescueSystem (Kurtarma CDsi hazırlama opsiyonu), Firewall (Güvenlik duvarı) ve AntiSpam (Spam önleyici) özelliklerinin ücretsiz sürümde bulunmaması diğer handikaplar olarak göze çarpıyor.

Avira Antivir

Avira Antivir

AVG Anti-Virus Free Edition

AVG Anti-Virus Free EditionAVG Anti- Virus; komplike özelliklerle donatılmış gelişmiş bir virüs koruma programı.

Eğer nispeten gelişmiş bir bilgisayara sahipseniz AVG sistem korumanızı sağlıklı bir şekilde sağlayacaktır. Programın, "Resident Shield" adı verilmiş ve kullanıcı bilgisayara girdikten sonraki tüm hareketlerini, tüm açtığı veya kaydettiği dosyaları sürekli kontrol eden bir özelliği var. Bu özelliğin benzerleri diğer virüs koruma programlarında da bulunmasına rağmen AVG bu konuda yapısını oldukça geliştirmiş gözüküyor. Programın bu özelliğini de dahil ettiğimizde sistem kaynaklarını kullanmak konusunda yaşamadığı çekingenliğin sebebine ulaşıyoruz.

AVG test ettiğimiz programlar içinde en yüksek CPU kullanım oranına erişti. Bunun yanında program standart tarama hızı konusunda diğer programların oldukça gerisine düşerken "Hızlı Tarama" modunda rakipleriyle mücadele edebiliyor. Hızlı Tarama konusundaki problem ise; bu işlem esnasında CPU kullanımının çok yüksek seviyelere çıkıyor olması. Eğer bilgisayarınızı bir süreliğine kullanmadan düzenli olarak tarama yapmasını sağlayacak zamana sahipseniz AVG sizin için uygun virüs koruma programlarından birisidir.

AVG aynı zamanda; EICAR (European Institute for Computer Antivirus Research) olarak bilinen Avrupa Antivirüs Araştırmaları Enstitüsü'nün test amacıyla yayınladığı virüsü ilk aşamada fark edebilen tek virüs koruma programı oldu.

"LinkScanner" (Bağlantı Tarayıcı) adı verilen ve internet sörflerini daha güvenli hale getiren özellik ise internet güvenliğini sağlamak konusunda verimli bir araç görünümünde. Bu araç kullanıcıyı tehlikeli web sitelerine girdiği zamanlarda uyararak sistemi tehlikelerden koruyor.

AVG Anti- Virus, Professional sürümünde bulunan; kimlik koruma, WebShield ((Gelişmiş web koruması), spam engelleyici, güvenlik duvarı, anti- rootkit ve oyun modu özellikleriyle etkin bir güvenlik aracı kimliğine bürünüyor.

AVG Anti-Virus Free Edition

AVG Anti-Virus Free Edition

AVG Anti-Virus Free Edition

Virüs Koruma Programları- Karşılaştırma

Virüs Koruma Programları Karşılaştırma

* Notlandırma 5 üzerinden yapılmıştır.

* EICAR (European Institute for Computer Antivirus Research): Avrupa Antivirüs Araştırmaları Enstitüsü

* Test bilgisayarı: Intel Pentium 4, 3.00 GHz, 268 MB RAM

Microsoft Windows XP Professional SP 2

Virüs Koruma Programları- Değerlendirme

Sırasıyla; birisi her işi gören, birisi çok hzlı ve diğeri ise çok titiz çalışan üç virüs koruma programının üçünden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Eğer ortalama donanım özelliklerine sahip bir bilgisayarım olsaydı Avast'ı; sistemi yormayacak bir virüs koruma sistemine ihtiyacım olsaydı Avira'yı ve eğer kapsamlı bir koruma paketi edinmek isteseydim AVG'yi virüs koruma programı olarak seçerdim.

AVG özellikle internet güvenliği sağlamak konusundaki başarısını sistem kaynaklarını az kullanmak konusunda da gösterebilseydi eksiksiz bir virüs koruma programı olabilirdi. Keza Avast'ın da sistem kaynaklarını kullanma oranı konusunda kendisini yenilemesi gerekiyor. Tabi Avira Antivir'in İngilizce arayüzünden hoşlanmayanlar tercihlerini yine de Avast'tan yana yapabilirler.

İNDİRME ADRESLERİ

Avast Home Edition - Free Antivirus indirmek için tıklayın

Avira AntiVir Personal - Free Antivirus indirmek için tıklayın

AVG Anti-Virus Free Edition indirmek için tıklayın.