Warner Bros HD-DVD Desteğini Durduracağını Açıkladı



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

DVD teknolojisinin geleceğini etkileyecek çok önemli bir gelişme geçtiğimiz günlerde Warner Bros Entertainment tarafından yapılan açıklamalarda ortaya çıktı. Warner Bros önümüzdeki dönemde HD-DVD yerine Blu-ray DVD disklerini destekleyeceğini açıkladı

HD-DVD & BlurayStüdyo bu kararını kullanıcı talebinin değişmesinin bir sonucu olarak duyurdu. Warner bir süre daha HD-DVD biçiminde film yayınlayacağını belirtirken 2008'in son çeyreğinde HD-DVD üretimini tamamen durduracağını açıkladı.

Warner yönetim kurulu başkanı Barry Meyer, Blu-ray teknolojisine geçmelerinin amacını uzun vadeli düşünerek tüketicilere, talep ettiklerini doğrudan sunmak olduğunu yaptığı basın toplantısında söyledi. Bu biçim karmaşasının devam etmesi halinde kullanıcıların bundan arar görüp yüksek çözünürlüklü HD prim pazarında kısa süreli de olsa bir daralma yaşanabileceğini ve bu sebeple Blu-ray'in yüksek satı rakamları yakalaması muhtemel potansiyelini, üretim maliyetlerini ve en önemlisi kullanıcıları düşünerek bu karara vardıklarını açıkladı.

Warner daha önce yüksek çözünürlüklü HD film yayınlama konusunda hem Blu-ray hem de HD DVD biçiminde medyaları yayınlayarak nötr davranmıştı. Disney, Sony, Lions Gate Entertainment ve 20th Century Fox büyük Blu-ray sağlayıcılarıyken, Paramount ve DreamWorks Animation geçtiğimiz ağustosta 18 ay boyunca filmlerinin HD DVD biçimde çıkaracaklarını belirten bir anlaşma imzaladılar.

Diffusion grubunun baş analizcilerinden biri olan Michael Greeson'a göre Warner'in HD-DVD'den vazgeçip Blu-ray'e geçiş kararı yüksek çözünürlüklü disk ve disk oynatıcı pazarında yaşanan biçim karmaşasına kısa sürede son verecek ve diğer üreticilerle sağlayıcılar da kısa zamanda HD-DVD'yi terk ederek Blu-ray'e geçiş yapacak.

Greeson, "Warner tarafsız davranıyorken her iki tarafın da bu disk biçimi savaşını 2008 boyunca südremeyi planlıyordu. Warner'ın Blu-ray'e geçmesi ile ise HD DVD'nin birkaç haftalık ömrü kaldı diyebilirim. Blu-ray'ı tercih eden kullanıcılar bu duyurudan oldukça memnun olacekken, HD DVD'ye yatırım yapanların ne yapacağı ise merak konusu" dedi.

Ocak ayından Eylül ayına kadar yapılan 14 milyonluk HD-DVD satışına karşın aynı dönemdeki Blu-ray disk satışları 2.6 milyon olarak gerçekleştiği göz önüne alındığında Blu-ray'in neden tercih edildiğini anlamak zor olmasa gerek.

Warner Brosbaşkanı Kevin Tsujihara konuyla ilgiliolarak, "Bu disk biçimi karmaşasının yüksek çözünürlüklü medya (HD) teknolojisinin geniş kitlelere ulaşmasında erteleyici bir etmen olarak rol oynadığını düşünüyorum. Kullanıcılar Blu-ray'ı seçti ve biz de bu yüksek teknolojiye dayanan ev eğlencesi sisteminin genişkitlelere ancak Blu-ray vasıtasıyla aktarılacağını düşünüyoruz. Warner Bros olarak, HD-DVD'yi geliştiren Toshiba ile uzun süredir birlikte çalışıyoruz. Onların bu alandaki çalışmalarına saygı duyuyoruz. Bu alanda onlarla ayrılmış olsak da, gelecekte farklı projelerde birlikte çalışmayı umuyoruz." yorumunu yaptı.