PlayStation 3 kırıldı!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
26.01.2010

iPhone'u kırmasıyla meşhur geohot lakaplı 20 yaşındaki hacker George Francis Hotz, bu sefer Playstation 3'ü kırdı.

PlayStation 3 kırıldı!Getiğimiz haftalarda haberini yaptığımız, iPhone'u kırmasıyla meşhur geohot lakaplı 20 yaşındaki hacker George Francis Hotz, bu sefer Playstation 3'ü kırdı.
Meşhur hacker 22 Ocak Cuma günü 5 haftalık bir çalışma sonucunda sadece Sony imzalı yazılımları çalıştıran Playstation 3 konsolunda kendi yazılımını çalıştırdığını açıkladı:

"Tüm sistem hafızasında yazma/okuma izinlerine ve işlemci de 'hypervisor' derecesinde girişe eriştim. Diğer bir değişle PS3'ü hackledim."

Bu işlemi basit bir donanım ve karmaşık bir yazılım eklentisiyle başardığını belirten Hotz'un yeni tekniği, kullanıcıların PlayStation 3 platformunda istedikleri yazılımları kullanmasına olanak sağlayabilir. Bu sistem sayesinde normalde PlayStation 3'de çalışmayan Linux tabanlı işletim sistemlerinin ya da eski PlayStation 2 oyunlarının çalışması sağlanabilir. Tabii bu kırma işlemi pek çok oyuncunun PS3 konsolunda korsan oyunların da yolunu da açabilir.
Ancak PlayStation 3 hayranları Hotz'un kodları açıklamasını biraz beklemek durumunda çünkü Hotz, blogunda Sony'nin durumu görüp henüz gelişme aşamasındaki tekniği engellemesinden çekiniyor.
Apple Hotz'un "jailbreak" olarak tabir edilen kırma yöntemini engellemeye çalışmıştı. Ama Hotz'un gün ışığına çıkarttığı yöntemden sonra çalışmaya dahil olan hackerler her seferinde yazılımı güncelleyerek Apple'a cevap vermiş ve telefonların kırık kalmasını sağlamışlardı.

Hotz, PlayStation blogundan, iPhone'da olduğu gibi herhangi bir araç yayımlanmayacağını, kopya oyunları desteklemeyeceğini belirtiyor ama aracın kırılmasını sağlayan kodları yayınlayacağını böylece başka hackerlerın da proje üstünde çalışabileceğini de ekliyor. Hotz'un yayımlayacağı kodlar PlayStation 3 konsollarından izinsiz yazılım çalıştırılmasına yardımcı olacak:

"Şu an yalıtılmış SPE'ler üzerinde çalışıyorum (ki artık hepsini yükleyebiliyorum) çünkü sizlerin de eğlenceye katılabilmesi için bu blogdan kodları yayımlamak istiyorum."

Hotz'un kodları yayımlyacağı ve çalışmalarını anlattığı bloguna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

PlayStation 3 kırma blogu