Oyun Konsolları Sosyal Ağlarla Buluşuyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
18.11.2009

Oyun konsollarında yeni bir dönem başlyıor... Oyun konsolu sahipleri, artık oyun oynarken bir ara verip Facebook'daki arkadaşlarıyla konuşabilecek, Twitter'a gönderim yapabilecekler.

Haziran ayındaki E3 fuarında Microsoft Xbox'a sosyal ağ desteği ekleyeceğinin sinyallerini vermişti. O gün geldi çattı... Artık Xbox 360 konsolu olan herkes konsoluyla sosyal ağlara bağlanabilecek. Herkes derken, tabii ki 18 yaş ve üstündekiler.

Xbox 360'ın yeni sistem güncellemesini yaptıktan sonra kontrol panelindeki "My Community" kanalında Facebook ve Twitter bölümleri göreceksiniz. Music Channel'a girdiğinizde ise last.fm entegrasyonun hazır ve nazır sizi bekliyor olacak.

xbox facebook xbox facebook

Herşey gayet iyi çalışıyor, Twitter istemcisi oldukça basit ve kullanışlı; Twitter hesabınıza erişim iznini verdikten sonra hemen güncelleme göndermeye başlayabilir, izlediğiniz kişilerin güncellemelerini görebilir, arama yapabilir ve trend olan başlıkları görebilirsiniz.

Facebook entegrasyonunda ise neredeyse kusursuz bir fotoğraf gezinti arayüzü var. Aynı zamanda Facebook istemcisiyle arkadaş listenizde başka kimler Xbox kullanıyor görebiliyorsunuz. Facebook blogundan spesifik fonksiyonlarla ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tabii ki bu haberler üzerine Sony de boş durmadı ve kullanıcıların da yoğun talepleri neticesinde yakında Playstation 3'e Facebook entegrasyonunun sağlanacağını duyurdu. Playstation 3 sahipleri Facebook'u bir sonraki sistem güncellemesi olan 3.10 versiyonundan itibaren kullanabilecekler. Sony, Facebook entegrasyonu ile ilgili ufak bir video da yayınlayarak, bu güncellemeye resmiyet kazandırdı.

ps3 facebook

Playstation Network ile Facebook hesabınızı birbirine bağladığınızda Facebook profilinizi 3 farklı yerden otomatik güncelleme şansına sahip olacaksınız: Zafer bilgisi, satın alma bilgisi ve oyun etkinliği bilgisi. İsterseniz bu güncellemeleri manüel olarak da yapabiliyorsunuz. Oyun etkinlik bilgisi güncelleme özelliği için Sony oyun üreticileriyle de iletişime geçerek oyunlarına Facebook güncellemesi desteği eklemelerini istedi. Bu durumda, oyun üreticileri oyunlarında "başarı" olarak görülebilecek, güncelleme yapmaya değer bazı olaylar belirleyecekler ve bunu başardığınızda bilgi otomatikman Facebook'a gönderilecek. Bu güncellemeler örneğin, "Muammer PES 2010'da Şampiyonlar Ligi'ni kazandı", "Cüneyt Tekken'de Heihachi Mishima'yı anasından doğduğuna pişman etti" şeklinde olacak.

Sony ayrıca entegre web tarayıcısında Facebook profil sayfalarının daha hızlı gösterilmesini sağlayacak ve Twitter hesabını tarayıcıdan takip etmeye imkân verecek bazı geliştirmeler de yapıyor.

Aşağıda, yeni güncelleme yayımlandığında Playstation 3 kullanıcılarının Facebook güncellemelerini nasıl göndereceklerine dair bir video izleyebilirsiniz.

Şu anda konsolların sosyal entegrasyonuna baktığımızda, PS3'ün Twitter desteği zayıf görünüyor ve last.fm desteği bulunmuyor. PS3 ayrıca oyun oynarken otomatik Facebook güncellemesi gönderme yeteneğiyle Xbox'ta bulunmayan bir özelliği kullanıcılarına sunmuş durumda. PS3'ün entegre web tarayıcısına sahip olması ve Xbox'ın web tarayıcısının bulunmaması da bir diğer dikkate değer husus.