Nokia, cep telefonu üretimini azaltıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Nokia, azalan talep nedeniyle cep telefonu üretimini azaltacaklarını açıkladı. Maliyeti düşürme hamlesi, şirketin 1 milyar dolar tasarruf etmesini sağlayacak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan kredi sıkışıklığı, tüketicilerin elektronik ve teknolojik alet için harcayabilecekleri gelirlerinin düşmesine neden olmasından ötürü, cep telefonlarının satışının bu yıl düşmesi bekleniyor. Nokia, Finlandiya'nın Salo kasabasında bulunan fabrikasında gerçekleşecek bu hamle sonucunda, şirket maliyetlerinde yaklaşık 1 milyar dolar tasarruf hedefleniyor.

Nokia'dan yapılan açıklamada, bir defada toplam çalışanların yüzde 20-30'luk kısmı olan 2,500 çalışanın kısa bir süreliğine dönüşümlü olarak işten çıkarılacağını açıkladı. Yapılan açıklamada Nokia'nın, üretim sürecinin diğer alanlarında da tasarruf yapma olanağı arayacağı belirtildi.

Nokia N96
Nokia, N96 gibi cep telefonlarının üretimini durduruyor.

Juha Putkiranta, "Bu planlarla, Salo'daki fabrikanın faaliyetlerine kesintisiz olarak devam ederken, azalan pazar talebinin bir sonucu olarak şirketin ölçeğini küçültmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Bu duyuru, Nokia'nın 2008 yılının son üç ayında net kârının, diğer yıla göre kıyasla yüzde 69 düşerek 825 milyon dolar olduğunu açıklamasından sonra yapıldı. Toplamda ise şirketin karının yüzde 19 oranında düşerek, 18 milyar dolar olduğu belirtildi.