Mozilla Firefox 2.0 Aralık'ta emekliye ayrılıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Mozilla Firefox 2.0 için sadece iki güncelleme daha çıkarılacak...

Firefox 2.0Mozilla, popüler Web tarayıcısı Firefox 2.0'a, Aralık ayında emekliye ayrılmadan önce iki tane daha güvenlik güncellemesi çıkarılacağını açıkladı. Firefox yöneticisi Mike Beltzner, Firefox 2.0'ın "emeklilik tarihi"ni tam olarak belirlemeden önce, geri besleme için, geliştirme topluluğuyla (Development Community) işbirliği halinde olduklarını ve onlara danıştıklarını söylüyor. Eğer her şey plana göre ilerlerse, eski Firefox sürümü için son güncelleme 2.0.0.19 olacak. Firefox 2.0'nin şu anki sürümü 2.0.0.17, geçen ay 14 güvenlik zaafını ortadan kaldırmak için yayımlanmış bir yama.

Mozilla, Web tarayıcısının daha iyi bir sürümü çıkardıktan sonra, eski Web tarayıcı sürümünü 6 ay boyunca destekleyen bir politika yürütüyor. Şirket Firefox 3.0'ı Haziran ayının ortasında çıkardı; bundan kısa bir süre sonra Mozilla'dan yapılan bir açıklamada Firefox 2.0 için çıkarılacak olan yamaların yıl sonuna kadar süreceği, daha sonra yeni yamaların ya da güncellemelerin çıkarılmayacağı duyuruldu.

Beltzner, Firefox 2.0'nin Aralık ayı sonunda emekli olacağını, Çarşamba günkü açıklamasında doğruladı. Beltzner ayrıca, Firefox 2.0 kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun, Mozilla'nın iki ay önce sunduğu Firefox 3.0'a yükseltme teklifinden yararlandığını da vurguladı. Beltzner, Çarşamba günü Mozilla'nın sitesinde yayınlanan yazıda, "Şu anda kullanıcılarımızın üçte ikisi Firefox 3.0'ı kullanıyor ve yüzde 50'den fazlası Ağustos'un sonunda sunulan ilk büyük yükseltme (upgrade) teklifini kabul etti." dedi.


Peki ya Thunderbird?


Peki ya Thunderbird?

Mike BeltznerMozilla geliştirme planlama mesaj forumunda Simon Paquet isimli bir kullanıcı, Beltzner'a Firefox 2.0'nin emekliye ayrılmasının, Firefox 2.0 ile aynı Gecko temelinde yapılmış e-posta istemcisi olan Thunderbird 2.0'ı veya SeaMonkey ya da Camino gibi diğer Gecko 1.8.1 tabanlı uygulamaları nasıl etkileyeceğini sordu.

Beltzner ise, "Son Thunderbird 3 sürüm planına göre Thunderbird 3, Gecko 1.8 sürümünün emekliye ayrılmasından 3-4 ay sonra piyasaya çıkacak. Bu süreçte Thunderbird 2, hala geçerli sürüm olacak." dedi.

Mozilla Messaging tarafından geliştirilen ve sürdürülen Thunderbird, bir sonraki sürümünü, Gecko 1.9 tabanlı Firefox'un 3.0 sürümünden çok daha sonra elde edecek. Örneğin bu ayın başında Mozilla Messaging, orijinali Thunderbird 3.0 Beta 1olan Thunderbird'i üçüncü bir alfa olarak adlandırdı. Daha önceden Mozilla Messaging, Thunderbird 3.0 sürümü adayının Ocak ayının sonlarında piyasaya çıkarılacağını söylemişti. Şu anda Thunderbird zaman çizelgesi, Beta 1'in "kod dondurma" durumuna gireceği 18 Kasım'dan sonra Thunderbird ile ilgili bir plan içermiyor.

Firefox'u ve temelindeki dayandığı teknoloji olan Gecko motorunun işleyişindeki farklılığı anlatırken "Fakat Firefox 2.0 desteğinin durdurulması, Thunderbird 2.0 kullanıcılarının da mağdur olacağı anlamına gelmiyor", diyen Beltzner, "Firefox 2.0 desteğinin sona erecek olması, geliştiricilerin Gecko koduyla çalışamayacakları anlamına gelmiyor. Bunun tek anlamı, Gecko'nun 1.8 kodunu aktif olarak güncellemeye yoğunlaşmayacağımızdır." şeklinde devam etti.

Diğer Mozilla geliştiricileri, Paquet'nin Thunderbird'le ilgili çok fazla yama olmamasıyla ilgili endişelerine karşılık olarak, yazılımın ömrünü sonlandırma hareketinin öncesinde programcıların, e-posta istemcisini desteklemeye devam ettiklerini vurguladı.

Mozilla yetkilisi Michael Conner de ayrıca soruya "Mozilla, bir biçimde Thunderbird'e resmi yaşam döngüsü politikası çerçevesinde, daha önce 1.0 ve 1.5 sürümlerinde yaptığımız gibi, destek sağlamaya devam edecek" sözleriyle cevap verdi.

Beltzner ise "Firefox 1.5'in ömrünü Mayıs 2007'de sonlandırmamızdan sonra bile, Mozilla'nın bünyesinde çalışan yazılım geliştiricileri ve Gecko platformu üyeleri, Thunderbird ekibinden gelen yama isteklerine cevap verebiliyordu." diyerek sözlerini noktaladı.