Microsoft, Windows için 'Instant On' özelliği üzerinde çalışıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft, "Instant On" adlı bir konseptle, kullanıcıların işletim sistemine sınırlı bir erişimine olanak tanıyarak Windows'a anında açılma becerisi kazandırmak için çalışıyor.

Microsoft temsilcileri Perşembe günü, Engadget'in blogunda yayınlanan ekran görüntülerinin (screenshot) bazı kullanıcılara gönderilerek şirketin bir anket yaptığını doğruladılar. Şirket yetkilileri ankette belirli bir şekilde yorum yapmaktan kaçındılar ve sadece müşterilerinin bilgisayarlarında ne yapmak istedikleriyle ilgili farklı senaryolar üzerinde yaptıkları rutin bir araştırma olduğunu söylemekle yetindiler.

Instant On Anketi

Microsoft, "Instant On" üzerinden belirli bir biçimde konuşmak ya da tartışmak için henüz "çok erken" olduğunu söyledi. Ancak, şirket belki de bir sonraki işletim sistemi olan Windows 7'de bu konsepti bir özellik olarak düşünüyor olabilir. Windows 7'nin 2010 yılının başlarında çıkacağı tahmin ediliyor.

Ankette Microsoft, "Bilgisayarı tamamıyla kapalı konumdan alarak, birkaç belli olay için kısa bir süreliğine kullanıma sunan" bir özellik olan Instant On ile ilgili kullanıcıların görüşlerini soruyor. Kullanıcılara gönderilen ekran görüntülerinde (screenshot) bu şekilde yazıyordu.

Microsoft, Instant On'u, işletim sistemindeki sınırlandırılmış etkinliklerle ve erişebilecekleri uygulamalarla kullanıcıların ne yapabileceklerini tanımlayarak bir Instant On Windows deneyimiyle "Tam Bir Windows" deneyimi arasındaki farkı ortaya koyuyor.

Bilgisayarlara çok hızlı bir açılış sağlama konsepti yeni bir fikir değil ve şirketler bilgisayardaki ve diğer cihazlardaki sadece bazı bilgilere erişim izni vererek kullanıcılara, tam güç kullanmadan bilgisayarlarını açma seçeneğini sağlama konusunda birçok yöntemi deniyorlardı.

Dell'in bilgisayarlarında tek bir tuşa basarak kullanıcıların takvimlerine, bağlantılarına, İnternet'e ve diğer basit araçlara erişmesinin sağlayan, Inspiron dizüstü bilgisayarları için Instant Office ile birlikte sunduğu MediaDirect ve Latitude dizüstü bilgisayarları için Latitude On adında iki teknolojisi bulunuyor.
Microsoft, Dell'de sunulmadan önce dizüstü bilgisayarlar için benzer teknolojileri resmen duyurmuştu.
Slashtop ana ekran
San Jose'li DeviceVM şirketi tarafından geliştirilen diğer bir uygulama da Splashtop. Splashtop, kullanıcılara bilgisayarı açtıklarından birkaç saniye sonra İnternet'e erişim olanağı tanıyor. Asustek Computer ve Voodoo PC gibi şirketlerin ürettiği düşük maliyetli dizüstü bilgisayarlar Splashtop'u kullanıyor.

Ankette Microsoft, bir Instant On senaryosunda, bir bilgisayarın yaklaşık sekiz saniyede açılacağını ve kullanıcıların sadece İnternet'e göz atabileceklerini, DVD'lerini seyredebileceklerini, anında mesajlaşmayı kullanabileceklerini ve müzik dinleyebileceklerini söyledi. Kullanıcıların tüm verilerine ya da uygulamalarına erişemeyecekleri belirtildi.

Şirket, ayrıca kullanıcılara, bir Instant On senaryosundan nasıl bir işlevsellik bekleyebileceklerini ve bir işletim sisteminin anında açılıyor olarak karakterize edilmesi için ne kadar hızlı açılması gerektiğini sordu. Kullanıcılardansa işletim sisteminin anında açılıyor olarak nitelendirilmesi için açılmanın, en az 2 saniyenin altında en çok 1 ya da 2 dakika arasında değişen sürelerde gerçekleşmesi gerektiği yönünde farklı yorumlar ve cevaplar geldi.