Microsoft'un yeni işletim sistemi projesi: Midori



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft; kod adı Midori olarak bilinen ve yeni bir Windows sürümü olmayan bir işletim sistemi geliştiriyor. Midori'de mevcut teknoloji ve Windows altyapısı kullanılmıyor, tüm işletim sistemi sıfırdan programlanıyor.

Microsoft'un yayınladığı, Midori'nin taslak tasarımını içeren belgelere göre Midori, internet tabanlı ve ağa bağlı sistemler için kullanılacak.

Microsoft un yeni işletim sistemi projesi: MidoriMidori; Microsoft Research's Singularity işletim sisteminin bir yan dalı. Araç ve kitaplıkları tamamen sıfırdan oluşturulmuş. Midori doğrudan orijinal bir donanım (x86, x64 ve ARM) ile çalışabilecek, Windows Hyper-V hypervisor üzerinde host edilebilecek ve hatta bir Windows işlemi tarafından barındırılabilecek şekilde tasarlanmış.

Microsoft'un amaçlarından biri de Midori uygulamalarının mevcut Windows uygulamaları ile beraber çalışabilmelerinin yanı sıra geçiş yolları sağlamaları.

Midori programlama modeli; geliştiricilerin API'leri ve uygulamaları daha efektif bir şekilde yönetebilmelerini sağlıyor. Microsoft daha önce Windows dokümantasyonunda zorluklar yaşadığını ve geliştiricilere yönetim bilgilerini verimli bir şekilde aktaramadığını itiraf etmişti.

Windows işletim sisteminin aksine Midori'de daha fazla güvenlik ve performans özellikleri olması planlanıyor. Microsoft Midori'de bileşenler arasında sıkı bir izolasyon ve zorunlu anlaşmalar sağlayarak bir bileşene hizmet sunmanın diğer bileşenlerin hata vermesine neden olmamasını garanti altına almayı ve yükü minimumda tutmayı deneyecek.

Midori donanım ve ortam bildirilerini kontrol eden yönetilen kodlardan oluşan mikro kernel, bir de yüksek seviyede eksiksiz işletim sistemi işlevselliği sağlayan yönetilmeyen kodlardan oluşan makro kernel olmak üzere iki farklı çekirdeğe sahip.