Lenovo PC'ler "Nintendo Wii" hareket kontrolü teknolojisi de sunuyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Nintendo'nun Wii oyun konsolundan ilham alan Lenovo, hareketlere dayanan bir oyun kontrolü olarak görev yapan uzaktan kumandayla tam donanımlı bir bilgisayarı kullanıcılara duyurdu.

Apple iMac gibi, tam donanımlı IdeaCentre A600, bir monitörü ve işlemciyi ince bir sistemde birleştiriyor. Bu bilgisayar, 8-11 Ocak arasında Las Vegas'ta düzenlenecek olan Tüketici Elektroniği Fuarı'nda tanıtılacak.

Bilgisayarın kablosuz uzaktan kumandası, Nintendo Wii'nin Wii kumandasına benziyor. Bilindiği gibi bu kumanda Wii oyuncularının kumandayı sallayarak ya da göstererek oyunla etkileşime geçmesine olanak tanıyor. Hareketi algılama teknolojisini kullanan Wii Kumandası, tenis oyunu oynarken salladığınız bir rakete, bir savaş oyunu sırasında ise bir silaha dönüşüveriyor. Lenovo'nun yeni kumandası da Nintendo Wii'nin bu teknolojisinden yararlanıyor.

Pazarlama stratejileri ve programları müdürü Ninis Samuel, "Örnek olarak, bowling oyununda kumandayı salladığınızda bu hareketi bowling topu üzerinde görebilirsiniz." dedi.

IdeaCentre A600

Lenovo, eğlence seçeneklerini bilgisayarla birleştirme trendinden yararlanarak kazanç sağlamayı planlıyor. Eğlence seçeneklerine sahip bu bilgisayarların çok azında hareket temelli oyunlar oynanabiliyor. Bu noktada, şirketin geliştirdiği ve bilgisayarın bünyesine eklediği bu hareket temelli oyun kumandası, Lenovo'nun kâr amaçları göz önünde bulundurulduğunda önemli bir rol oynayabilir.

Bilgisayarda TV fonksiyonlarını ve video kayıtlarını kontrol edebilmenin yanında, bu uzaktan kumanda aynı zamanda bir fare olarak da kullanılabiliyor. Bu tip bir farenin, bilindik farelere göre bazı avantajları var. Bunlardan en önemlileri, fareyi bir yüzeyde kullanma zorunluluğu olmadan kontrol edebilmek. Yani örneğin bir koltukta otururken rahatlıkla bir filmi başlatabilir ya da internette gezinebilirsiniz.

Eğer bu tip bir fare de size yetmiyorsa, bu kumanda ayrıca bir VOIP (Internet protokolü üzerinden ses) el cihazı olarak da işlev görebilmektedir. Samuel, "Eğer kişinin bilgisayarında Windows Live veya Skype gibi yazılımlar varsa, kişi bu kumandayı kullanarak telefon aramaları yapabilir. Çünkü bu kumanda temelde bir telefon olarak da işlev görebiliyor." dedi.

IdeaCentre A600'nin fiyatı, ABD'de $999'dan başlıyor. Bu masaüstü bilgisayarın, yüksek çözünürlüklü video oynatmak için 1920 x 1280 piksel çözünürlüğünü destekleyen 21.5 inçlik bir monitörü var. Diğer donanım özellikleri arasında, Intel Pentium Dual Core veya Core 2 Duo mobil işlemci, 4GB'a kadar bellek desteği ve 1 TB'a kadar sabit disk kapasitesi gibi özellikler bulunuyor. Kablosuz internet bağlantısını da destekleyen bu bilgisayarlar Windows Vista işletim sistemiyle geliyor. Uzaktan kumanda, Blu-Ray DVD oynatıcısı, bir TV kanalı ayarlayıcı ve bir AMD ATI grafik kartı ise tercihe bağlı seçilebilecek özellikler. Bu masaüstü bilgisayarı, tüm dünya genelinde Mart ayının başından itibaren satışa sunulacak.

Bu masaüstü bilgisayar, Lenovo'nun Tüketici Elektroniği Fuarı'nda da göstermeyi planladığı, eğlence amaçlı bilgisayarların yeni bir portföyünün bir parçası. Lenovo'yu üreten şirket ayrıca, IdeaPad Y adlı yeni bir dizüstü bilgisayar serisi çıkarmayı da planlıyor. Bu dizüstü bilgisayarlar, özellikle çoklu ortam içeriği yaratmak ve izlemek isteyen kullanıcılar için düşünülüyor. Lenovo, film izleme deneyimini daha kolay ve daha keyifli hale getiren özelliklere sahip durumda.

Örneğin, dizüstü bilgisayarlarda bulunan "Tek Tuş" özelliği ile, tek bir tuşa basarak, filmin sesini ve görsel öğelerini geliştirebiliyor ve bu sayede film izleme deneyimini çok daha eğlenceli ve güzel hale getirebiliyorsunuz. Diğer bir özellik ise, kullanıcının bulunduğu ortama göre ekran parlaklığını ayarlayabilen ortam aydınlatması sensörleri. Samuel ayrıca, IdeaPad'in, dizüstü bilgisayarın kapağının üzerinde bulunan ve aydınlık mı yoksa karanlık mı bir odada olduğunuzu anlayan bir sensörü kullandığını söyledi. Bu sensörün daha sonra, ortamın aydınlık oranına göre grafikleri ayarladığını belirtti. Bu özellik sadece, 16 inçlik bir monitöre sahip IdeaPad Y650 dizüstü bilgisayarlarında bulunuyor.

IdeaPad Y serisi dizüstü bilgisayarları, 14 ila 16 inç arasında değişen monitörlere, Intel Core 2 Duo işlemcilerini kullanıyor ve Windows Vista işletim sistemiyle birlikte geliyor. Dizüstü bilgisayarların ağırlığı, 2.09 kg ile 2.7 kg arasında değişiyor. Lenovo'dan yapılan açıklamada bu dizüstü bilgisayarların Mart ayının başından itibaren tüm dünya genelinde satışa sunulacağı belirtildi. Fiyatları ile ilgili ise bir açıklama yapılmadı.