iPhone Multitask özelliğine kavuşuyor



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
12.03.2010

Apple, iPhone cep telefonlarına 4.0 Firmware günceleme paketi ile aynı anda birden fazla işlem yapabilmenizi sağlayan Multitask (çoklu görev) özelliğini getiriyor.

iPhone Multitask özelliğine kavuşuyorMultitask, aynı anda birden işlem yapmanızı sağlayan bir özellik. Daha önce iPhone'larda aynı anda iki uygulama çalıştıramıyordunuz. Biraz geç de olsa 4.0 Firmware ile artık iPhone'larda aynı anda birden fazla işlem yapabilip birden fazla uygulama çalıştırabileceğiz. Ancak multitask özelliğine sahip olmamasıyla çokça eleştirilen ve bugün yurtdışında piyasa çıkacak olan iPad için de bir güncelleştirme ile bu özelliğin sağlanıp sağlanmayacağı bilinmiyor.

Aslında "jailbroke" denilen bir yöntemle kırılan iPhone'larda kullanıcılar multitask özelliğinden faydalanabiliyorlar. Yani iPhone bu teknoloji destekliyor. Peki Apple basit bir yazılım güncellemesi açılabilecekken neden bu kadar uzun süredir bu özelliği engelliyordu? Nedeni iPhone'un pil ömrü ve performansıyla ilgili olabilir. Aynı anda daha çok uygulama pil ömrünün kısalmasına ve telefonun işlem yükünü kaldırmada zorlanmasına yol açabilir. Fakat daha güçlü olan yeni iPhone 3GS'ler kolaylıkla multitask'ı kaldırabilirler.

Pil ömrü ve multitask konusu çok büyük bir ihtimalle iPad için de geçerli. Steve Jobs sürekli olarak iPad'in 10 saatlik pil ömrü olduğu üzerinde ısrarla duruyor. Anlaşılan Apple bu pil ömrü iddiasının arkasında duracak; yani uzun süre iPad'lerde de multitask özelliğini göremeyebiliriz.