Intel Core i7 bilgisayarları iki hafta içinde piyasaya çıkıyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Nehalem işlemcileri, masaüstü bilgisayarlar için hazır!

Core i7Core i7 adlı Intel'in heyecanla beklenen Nehalem işlemcisi, şirketin yaptığı bir açıklamaya göre Kasım ayının 17'sinde piyasaya çıkıyor.

Yüksek kalitedeki bilgisayarlar için tasarlanmış Core i7 çiplerinin test birimleri, Core i7'nin hızlı performansını öve öve bitiremeyen Tom's Hardware ve PC Perspective gibi sitelere çoktan dağıtılmaya başlandı. Core i7 çip hızı 2.66 GHz ile 3.20 Ghz arasında değişiyor.

Fiyatları 1000 doların altında olan ve Nehalem mikro mimarisine dayanan çipler, sistemlerde yerlerini almaya başlıyor.

2.66 GHz hıza sahip Core i7 920 dört çekirdekli işlemcisinin fiyatını, İnternet üzerinden satış yapan bir Amerikan satıcısı Isorm'da 329.99 dolar olarak belirlendi. 2.93 GHz Core i7 940, 639.99 dolara satılırken, 3.2 GHz hıza sahip Core i7 965 Extreme Edition'ın fiyatı ise 1,149.99 dolar. 965 modelleri de dört çekirdekli olma özelliğine sahip.

Nehalem çipleri, şu anda dizüstü bilgisayarlarda ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılan Intel'in Core 2 çiplerinin bir yükseltmesi. İşlemci teknolojisi, sistem hızını geliştirmek ve watt başına performansı arttırmak için, Intel'in daha önceki Core mikro yapısının sınırlarını geliştirdi. İşlemciler, 2009 yılında kişisel masaüstü bilgisayarlarına ve dizüstü bilgisayarlara indirgenerek piyasaya sunulacak.

Intel'den yapılan bir açıklamada "İki ila sekiz arasında değişen Nehalem çipleri, işlemcinin sistem bileşenleriyle iletişimini daha hızlı hale getiren daha hızlı bir bağlantı sağlayan ve bir bellek denetleyicisini bütünleştiren QuickPath Interconnect (QPI) teknolojisini içerecek" deniyor. Her çekirdek, iki yazılım dizinini aynı anda çalıştırabiliyor. Bu yüzden dört işlemci çekirdeğine sahip bir masaüstü bilgisayar, aynı anda sekiz yazılım dizisini çalıştırarak uygulamaları daha hızlı yürütebiliyor.

Intel, Nehalem işlemcileriyle grafik özelliklerini de bütünleştirecek. Bu, harici grafik kartlarına (ekran kartları) olan ihtiyacı da ortadan kaldırabilir ve masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara çok daha etkin güç kazandırılmasını sağlayabilir. Oyun meraklıları gibi yüksek performans isteyen bilgisayar kullanıcıları, grafik gereksinimlerini karşılamak için ayrı bir ekran kartına ihtiyaç duyabilirler.

Nehalem çipleri, 45 nanometre teknolojisi kullanılarak üretildi. 45 nanometre teknolojisi, şirketin son çıkardığı diğer işlemcilerde de kullanılıyor.