Google Chrome OS'tan ilk izlenimler



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Birçok kişi Google'ın yeni geliştirdiği işletim sisteminin Android'in bir türevi olacağını düşünedursun Google, Android'den daha farklı olacağını her fırsatta ifade ettiği Chrome OS'u geliştirmeye devam ediyor.

Google Chrome OSGoogle Chrome OS'un içeriğiyle ilgili tartışmalar devam ederken bugün şirketin ürün yönetimi biriminden Sundar Pichai ve yönetici mühendislerinden Linus Upson tarafından bir blogta sessiz sedasız yapılan açıklamaya göre yeni işletim sistemi; Linux tabanlı olacak ve hem ARM hem de x86 mimarisi üzerinde çalışacak.

Google'ın önceki yaptığı açıklamalarla da birleştirince yeni işletim sistemi hakkında kabaca şunları söylemek mümkün gözüküyor:

Chrome OS tıpkı Splashtop ve Hyperspace gibi oldukça hızlı bir uygulama olacak. Google zaten bilgisayar açıldıktan sonra saniyeler içinde tarama ve e- posta işlemlerinin yapılabileceğine kendi açıklamalarında da yer vermişti.

Bu aynı zamanda işletim sisteminde bir uyku modunun bulunmayacağı ve Chrome OS'un neredeyse hiç güç kullanmayacağı anlamına daGoogle Chrome OS geliyor.

İşletim sisteminin dosyaları yerel olarak saklayıp saklamayacağını anlamak ise henüz çok zor. Google büyük ihtimalle yerel veriyi şu anda piyasada olan diğer ürünlerinde (mesela Chrome tarayıcısında) yaptığı gibi Gears ve HTML5 gibi veri tabanı yönetimi uygulamalarıyla sağlayacaktır.

Donanım tarafında ARM ve Intel arasındaki savaşa da bir denge getirmesi beklenen Google Chrome OS'un ortaya çıkaracağı rekabetten en karlı çıkanlar tabiki; daha hızlı yazılımları daha düşük fiyatlara satın alabilme şansını yakalayacak kullanıcılar olacak.