Firefox yeni güncelleme sonrası kendini kaybetti



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Firefox'un yeni güncellemesi sonrası kullanıcılar çeşitli problemlerle karşılaştılar. Bunların en göze çarpanı Norton güvenlik yazılımının kullanılmasına bağlı buton ve yer imleri kaybolması...

Firefox LogoSymantec ve Mozilla'nın destek forumlarına göre, Firefox'u, popüler güvenlik programı Norton'la birlikte kullanan kullanıcılar, tarayıcıyı (browser) 3.0.1 Sürümü'ne yükselttikten sonra problem yaşamaya başladıklarını rapor ettiler.

Mozilla, dün;

"Yaşanan problemlerden bazılarının Norton 360'ın ve diğer Norton ve Symantec yazılımlarının sunduğu bir özellik olan Identity Safe ile ilgili olduğu anlaşılıyor." biçiminde bir açıklamayla sorunun kaynağını bildiklerini belirtti. Mozilla'nın Firefox'tan sorumlu yöneticisi Mike Beltzner ise "Fakat, tüm problemlerin bu tek özellikle ilgili olup olmadığı net değil." diyerek araştırmalara devam edildiğini vurguladı.

Beltzner, Mozilla'nın haftalık Firefox durum değerlendirme toplantısının yapıldığı Çarşamba günü, bahsedilen güncelleme sonrası problemlerle ilgili yöneltilen soruları yanıtladı.

Symantec müşterileri ve Firefox kullanıcıları tarafından gönderilen mesajlarda, Norton ve Firefox başlıkları altında çok sayıda probleme dikkat çekiliyordu fakat Firefox kullanıcılarının büyük bir kısmı, eski Firefox 2.0.0.16'yı kullanırken geçen hafta çıkan otomatik güncellemeyle tarayıcılarını (browser) Mozilla'nın 3.0.1 sürümüne yükselttikten sonra yer imlerinin, ileri ve geri butonlarının kaybolduğunu söylediler.

Firefox kullanıcıları, bu problemden aylardır şikayetçi - Firefox 3.0, Haziran'ın ortasında çıktı - fakat otomatik güncelleme, sorunu daha da ön plana atmış gibi gözüküyor.

Öte yandan, Symantec müşterileri, Firefox'u yükselttikten sonra, Identity Safe'in (Identity Safe, Norton 360 2.0 ve Norton Internet Security 2008 de dâhil olmak üzere, sayısız Symantec güvenlik ürününde bulunan bir şifre yöneticisidir) ortadan kaybolmasıyla ilgili şikayetlerini belirtiyorlardı_

"XP'nin kurulu bilgisayarıma Firefox 3'ü yükledim ve daha sonra güvendiğim bir özellik olan Identity Safe'i görünüşe göre kaybettim," diyor Pazar günü Symantec forumuna şikâyetini yazan bir kullanıcı ve ekliyor, "Bunu nasıl düzeltebilirim?"

Beltzner, Mozilla'nın ve Symantec'in konuyla ilgilendiklerini açıklayarak, "Problemi daha iyi anlamak ve denemek için, Norton çalışanlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Fakat şu ana kadar ne biz ne de Norton yetkilileri, QA laboratuarlarımızda problemin kopyasını yapamadık."

Beltzner'e göre, çok büyük ihtimalle Symantec'in indirmeleriyle güncel bir şekilde tutulmayan, Norton yazılımının eski kurulumları, tarayıcı sonlandırıldığında, Firefox'un düzgün bir şekilde kapatılmasını engelliyor. Beltzner sorunu "Kullanıcı, Firefox'u bir dahaki sefere tekrar başlattığında, yer imlerini ve geçmişi (history) yedekleyen dosya okunamıyor ve sonuç olarak geri ve ileri butonları çalışmıyor ve hiçbir yer imi görülemiyor. Bu, aynı zamanda Identity Safe'in de çalışmamasıyla rastlaşıyor." biçiminde açıklıyor.

Bazı kullanıcıların, sistemi yeniden başlatmalarının, sorunlarını düzelttiğini rapor ettiklerini söyleyen Beltzner, diğer kullanıcılarının sorunu ortadan kaldırmak için Norton 360 paket"Configuring Norton 360" (Norton 360'ı Yapılandırma) adlı bir Mozilla destek belgesini kullandıklarını sözlerine ekledi. "Sorunu incelemeye devam edeceğiz. Fakat bu sorun tüm Norton ve Firefox kullanıcılarının başına gelmediğinden, sorundan etkilenen kullanıcıları anlıyoruz, bu önemli bir problem." şeklinde sürdürdü sözlerini Beltzner.

Kendi payına düşen görev olarak Symantec, ilk olarak Norton Internet Security 2008'i 15.5 sürümüne yükseltmeleri konusunda kullanıcılarını uyarıyor. Bu yükseltmenin, Firefox 3.0'a uyumlu bir güncellemeyi Norton kullanıcılarına indirme olanağı tanıyacağı belirtiliyor. Norton 360 için ayrı bir Firefox 3.0 uyumluluğu yaması bulunuyor. Her iki yama da Symantec's Live Update (Symantec Canlı Güncelleme) özelliği, güvenlik uygulamalarından başlatılarak edinilebilir.

Bu sorun, Symantec'in Norton yazılımıyla, diğer ürünler ve yazılımlar için yarattığı ilk problem değil. Mayıs ayında Microsoft'un Windows Service Pack 3 (SP3) çıkarmasından kısa bir süre sonra, kullanıcılar Windows'larını SP3'e yükselttikten sonra Symantec programlarının bilgisayarlarını yavaşlattıkları konusunda Symantec'i suçladılar.

Symantec, ilk önce bu hatanın Microsoft'un suçu olduğunu söyledi fakat daha sonra kusurlu bir Microsoft işlemini ve Norton yazılımında SymProtect özelliğinin birleşerek XP'nin "Kayıt Defteri"ne hatalı girişler yaptığını söyleyerek sorumluluğun bir kısmının kendilerine ait olduğunu kabul etti. Daha sonra Symantec, bozulmuş Kayıt Defteri anahtarlarını temizleyen ücretsiz bir araç çıkarmıştı.