Cuil, Google'ın Genlerinden Doğan Yeni Arama Motoru



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Google'ın eski arama mühendislerinden Stanford Üniversitesi Profesörü olan Tom Costello ve Anna Patterson, Google'dan önce BEA Systems'in Ar-Ge çalışan Russell Power ve eBay'in arama motoru ile AltaVista'nın yapımında çalışmış olan Louis Monier gibi deneyimli bilişimcilerden oluşturdukları ekipleriyle geliştirdikleri yeni arama motorları olan Cuil'i duyurdu.

Geliştiricileri Cuil'in ("Cool" ile aynı şekilde telaffuz ediliyor) sahip olduğu özgün algoritmalar, arama geçmişini kaydetmeye ihtiyaç duymayışı ve listelenen sonuçlarda wikipedia sayfalarını en başta listelememesi gibi özellikler sunduğunu ve Google'dan daha etkili, özel hayata daha çok saygılı bir arama motoru geliştirdiklerini iddia etti.

Cuil

Yapılan açıklamaya göre Cuil şu anda 120 milyar adet siteyi listelemiş durumda ve bu rakam sürekli artmakta. Google'ın aksine Cuil; arama analizini site ziyareti sıklığı, ziyaret örüntüsü, ziyaretçi profili ve sayfadaki link sayısına göre değil, sayfa bağlamı ve aramanın amacına göre yapıyor. Benzer konulardaki siteleri başlıklar halinde bir araya toplayan Cuil, bir arama yapıldığında sağ taraftaki bir menüde de aramayla ilgili olabilecek diğer başlıkları gösteriyor, yani bir tür tavsiye sistemi var. Böylece Cuil kullanıcıların aramayı kendilerinin yönlendirmesine izin veriyor.

Cuil'in geliştirdiği arama prensibi kullanıcının siteye neyi nasıl aradığını öğretmesine dayanıyor da diyebiliriz. Motorunun sunduğu arama özelleştirme seçenekleri ile, Cuil salt bir arama sayfası görüntülemek yerine; sonuçlar kısmında aranan kelimeyle ilişkili olabilecek; kavramlar, seçenekler ve başlıklar görüntüler. Örneğin bir müzisyen ismi yazıp arama yaparsanız sadece o müzisyenle ilgili kaynakları değil o müzisyenle ilgili benzer tarzlara sahip diğer sanatçıları da listeler ve özelleştirmeleriniz doğrultusunda geniş arama sonuçları çıkartır. Lakin genel istatistiklere ve istikrara baktığımızda Cuil'in Google'ın gerisinde kaldığı aşikar. Geçtiğimiz günlerde Google'ın yaptığı 1 trilyonluk web sitesi(hepsi özgün web siteleri, kopyalar dahil değil) dizinleme açıklamasından sonra, Cuil'in 12o milyarlık web düzenlemesinin biraz mütevazi kaldığını söyleyebiliriz.

Tüm bunlarla birilikte ş günlerde yoğun ilgiyle karşılaşan Cuil'in sık sık geç açıldığını veya çöktüğünü duyuyoruz. Meraklı Internet kullanıcılarını akını sanırız Cuil'e biraz ağar gelmiş. Umarız hem alt yapı hem arama algoritmalarında yeni geliştirmeler yaparlar ve Google'ın tekelleşmesini kırmış olurlar. Ayrıca bu sanıldığının aksine Gooogle için çok daha faydalı bir rekabet olabilir. Unutmayalım ki çok uzun bir süre tek başına en iyi ve en büyük kalmak şirketlerin rekabet anlayışları ve değişentrendler konusundahareket kabiliyetini sınırlar.