Çinli Kullanıcılar, Microsoft'un "siyah ekran" korsan uyarısından şikâyetçiler



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
11.10.2013

Pekinli avukat hazırladığı dosya ile hükümete şikâyette bulunurlarken Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) güncellemesine ateş püskürdü.

Microsoft - ÇinMicrosoft'un anti korsan yazılımlar için hazırlanmış bir güncelleme, Çin'de protestoları alevlendirdi. Bir avukat, resmi bir dosyayla hükümete başvurdu, bilgisayar kullanıcıları ise blog'larında öfkelerini dile getiriyorlar.

People's Daily'nin dünkü haberinde Pekinli bir avukat olan Dong Zhengwei'nin, bir şikâyet dosyası ile Çin'in Kamu Güvenliği Bakanlığı'na başvurduğundan bahsediliyor. Devlet tarafından yürütülen yayınlarda, Dong Microsoft'u "Çin'deki en büyük hacker" olarak adlandırdı ve Microsoft'un sahte sürüm bildirim ve doğrulama teknolojisi olan Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) güncellemesinin Çin hukuk kurallarını ihlal ettiğini iddia etti.

Dong gazeteye verdiği bir röportajda "Microsoft'un yapmış olduğu bu hareket, kullanıcıların bilgisayarlarına ciddi fonksiyonel zararlar verecek. Çin'in ceza hukukuna göre, şirket Çinlilerin bilgisayarlarının gizliliklerini tehdit etmekten ve güvenliklerini kırmaktan suçlanabilir." şeklinde konuştu.

People's Daily'nin haberine göre ülkenin yazılım ticaret odası olan Çin Yazılım Endüstrisi Birliği (CSIA) de Microsoft'a karşı harekete geçmeyi planlıyor. Çin Yazılım Endüstrisi Birliği (CSIA) yöneticisi Chen Chong, "Microsoft'un almış olduğu bu önlem, çok kötü ve Çin'deki tüm endüstrinin bunu dikkate alması gerekiyor" sözleriyle bu güncellemeye tepki gösterdi. Microsoft China, aynı zamanda bir Çin Yazılım Endüstrisi Birliği (CSIA) üyesi.

Bu öfke, Windows XP Professional için çıkarılmış olan bir güncellemenin geçen hafta Çin'deki kullanıcılara sunulmasından sonra yükseldi. Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) bildirimlerinin yeni sürümü, bileşen illegal kopyayı tespit ettiğinde, diğer bir bileşen de ekranda yazılımın sahte olduğuyla ilgili mesajlar gösteriyor. Aynı zamanda sahte işletim sisteminin sahte sürümlerinde, siyah bir masaüstü ve ekranın sağ altında, yazılımın sahte olduğuyla ilgili kalıcı bir mesaj gösteriliyor. Kullanıcılar, arka planı değiştirebiliyor fakat yaklaşık bir saat sonra masaüstü yine eski siyah halini alıyor.

Yeni siyah ekran, Çin'de Pazartesi yürürlüğe girdi.

Çin de siyah ekranMicrosoft, bu bildirimle ilgili değişiklik yapılacağını Ağustos ayında duyurmuştu. Windows XP Professional'in anti korsan yazılımının Windows Vista Service Pack1 ile aynı doğrultuda çalışacağı da açıklandı. Önceden Windows XP'deki Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) uyarısı, Windows oturumu açıldığında bir mesajla ve periyodik olarak uyarı veren ikincil bir mesaj balonlarıyla sınırlıydı. Masaüstü arka planı değiştirilmiyordu ve yazılım ekranda kalıcı bir mesaj bırakmıyordu. ABD de dâhil olmak üzere diğer ülkelerdeki Windows XP Professional kullanıcıları siyah ekranla bu güncellemeyle tanıştılar.

Çinli kullanıcılar bu değişikliğe çok sinirlendiler. Liu Peng, "İlk olarak, Microsoft antikorsan yazılımı yanlış şeye odaklanıyor." diyor Sina.com portalındaki bir yazıda ve Microsoft'a şu öneriyi yapıyor; "Korsancılıkla mücadele, korsanların üstüne yoğunlaşmalıdır."

Liu ayrıca Microsoft'un zamanlamasının yanlış olduğunu ve yazılım üreticisinin eğer, sahte yazılım kullanımını azaltmak istiyorsa yazılım fiyatlarını daha da düşürmesi gerektiğini söyledi. Liu yazısında "Kullanıcıya doğrudan gönderilmiş bir uyarı, korsancılığı önlemek için bir tedbir değildir fakat Çin'de bu yöntem, olgunlaşmadı, Bir dizi fiyat düşürmelerine rağmen, öte yandan Microsoft'un yazılım sektöründeki uzun süreli tekeli nedeniyle, bazı fiyatlar hala çok yüksek. Bu yüzden kullanıcılar, korsan yazılımlara yöneliyorlar." diyerek Microsoft'un politikalarını da eleştirdi.

Çinli kullanıcıların geneli bu görüşe katılıyorlar. Sina.com tarafından gerçekleştirilen bir çevrimiçi ankette, 90,000 kişinin %86'sı, yeni anti korsan yazılımı nedeniyle yazılımın orijinal kopyasını satın almayacaklarını söyledi.

"Microsoft'un fikri haklarını koruma hakkına saygı duyuyorum fakat şirket yanlış önlemlerle yanlış kişileri hedef alıyor," dedi şikâyet dosyasını hazırlayan avukat Dong Zhengwei; "Sahte yazılım satanları ve yapımcılarını hedef almalılar, kullanıcıları değil."

Amerika'da da tartışılmıştı


Dong'un tartıştığı bu konu, Amerikan kullanıcılar tarafından daha önce de tartışılmıştı. Amerikan kullanıcılar da Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Çin bilgisayarOrijinal Ürün Avantajı)'den şikâyetçiydiler. Haziran 2006'da Microsoft, Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) sürümünü, Windows Update (Windows Güncelleme) yoluyla dayatarak ve çoğu bilgisayara otomatik olarak indirilip kurulan ve adını da "yüksek-öncelik" olarak koyduğu güncellemeyle bilgisayar kullanıcılarını bir hayli öfkelendirmişti. Bir yıl sonra, bir gün süren server kesintisi, sahte Windows kopyası kullandıkları yanlışlıkla ele verilen binlerce kullanıcıyı çok sinirlendirdi.

2006 olayı, şirketin müşterileri Windows Update (Windows Güncellemesi) adı altında Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı)'a yönlendirmesi ve kullanıcıları aldatması nedeniyle bir davanın açılmasını da beraberinde getirdi. Dava şu anda hala devam ediyor; geçen hafta federal bir jüri, Microsoft'un Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) ile ilgili teknik bilgilerin gizli tutulması gerektiği, bu bilginin ifşa edilmesi durumunda, bu bilginin bilgisayar korsanlarınca çok geniş bir şekilde kötüye kullanılabileceği ile ilgili uyarısını dikkate aldı ve isteğini kabul etti.

Bir Microsoft sözcüsü, tepkinin abartıldığını söyledi. Microsoft sözcüsü Çinli kullanıcılara "Görünüşe göre Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) bildirim güncellemesinin nasıl dağıtıldığını bilmiyorlar. Bu güncelleme sadece indirmeyi kabul ettiğinizde bilgisayarınıza kuruluyor. Çinli kullanıcıların lisansla bildirimiyle ilgili güncellemeye dikkat etmeden tıklamış olmaları da mümkün." şeklinde cevap verdi.

Microsoft sözcüsü ayrıca, bu son güncellemenin, Çin'de Microsoft'un yazılımlarının anti korsan koruması ile birlikte geldiği ilk güncelleme olmadığına dikkat çekti. "Muhtemelen, Windows Genuine Advantage (WGA) (Windows Orijinal Ürün Avantajı) bildirimini ilk defa bu güncellemeyle görmediler." dedi, eski sahte yazılım bildirimlerinin de bir oturum açma mesajı ve diğer uyarıları gösterdiğini ima ederek. Sözcü ayrıca "Microsoft geçen hafta kullanıcıları bu değişiklikle ilgili olarak uyarmıştı." dedi.

Bu açıklamalarla ikna olnayan Dong, People's Daily'e verdiği röportajda, "Yetkililer, vatandaşların varlıklarını ve gizlilik haklarını korumak için harekete geçmeli." diyerek yetkilileri olaya dâhil olmaya çağırdı.

Ayrıca geçen hafta Microsoft, Çinli Office kullanıcılarına, Office uygulamalarının sahte olduğunun tespit edilmesi durumunda beliren bir mesaj yayınlayan bir güncelleme dağıtmaya da başladı. Şirket, yeni Office Genuine Advantage (OGA) (Office Orijinal Ürün Avantajı) bildirimlerinin bir deneme programını, geçtiğimiz Nisan ayında Şili, İtalya, İspanya ve Türkiye'de denedi. Fakat o zaman bu hareketin genişletilmesi için bir zaman programı belirlenmemişti.