Apple nVidia grafik çiplerini seçti



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Apple geçtiğimiz Salı günü düzenlediği basın toplantısında MacBook ailesine yeni katılacak dizüstü bilgisayarların da Intel'in tümleşik grafik çiplerini kullanmayı terk ederek nVIDIA'nın yeni mobil platformunu tercih edeceğini açıkladı.

MCP79Apple yönetimine yakın kaynakların yaptığı açıklamalara göre en azından şimdilik 13 inçlik iBook modellerinde nVIDIA'nın MCP79 platformu kullanılacağı kesinlik kazanmış durumda.

Aynı yönde açıklamalar yaz aylarında AppleInsider sitesinde yer almış ve bu köklü dönüşümün sinyallerini vermişti. Yazılanlara göre; Apple 2006 yılında x86 tabanlı Intel işlemcilere geçtiğinden beri ilk kez Intel'in stok tasarım anlayışından uzaklaşmayı seçmiş. Apple'ın bu politika değişikliğini Mac'lere daha güçlü teknik özellikler kazandırmak ve diğer dizüstü bilgisayarlar arasında tasarımla olduğu kadar performansla da öne geçme stratejisi ışığında gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Öte yandan Mac'lerin tasarım anlayışları üzerinde Intel'in referans bileşenleri tarafından oluşturulan fiziksel sınırlamalar, şirketin bu yönde bir karar almasını tetikleyen unsurlardan biri olabilir.

Neredeyse tüm yıl boyunca nVIDIA tarafından bir sır gibi saklanan ve basına bilgi sızması engellen MCP79 kod adlı nVIDIA platformunun; Intel'in "Montevina" kod adlı ve resmi adı Centrino 2 olarak geçen platformuna; aynı 1066 MHZ'lik veri yolunu, tercihe bağlı olarak DDR3 bellek modüllerini ve PCI Express 2.0 arayüzünü sunması dolayısıyla güçlü bir rakip olarak konumlanacağı belirtiliyor.

nVIDIA'nın yeni platformunun nasıl sonuçlanacağı, geliştireceği mimarinin uygulamada ne kadar etkili olacağına bağlı. nVIDIA'nın geçmişteki platform deneyimlerine bakarsak, MCP79'un geleceği hakkında da sanıyoruz, bazı çıkarımlara varabiliriz. nVIDIA'nın geçtiğimiz yıllarda AMD işlemciler için çıkardığı nForce platformu; anakartındaki nVIDIA yongası ve serinin bazı modellerinde bulunan yerleşik Ge-Force grafik çipleriyle oldukça başarılı olmuştu. Zira başta yerleşik grafik ve ses bileşenlerinin DirectX ve 5.1 çevresel ses desteğini özgün bir anakart mimarisinde sunmasıyla öne çıkan nForce platformu geçen zamanla birlikte üst seviye sistem bileşenleri kullananların ve hızaşırtma meraklıların tercihi olmuştu. Bu noktada nVIDIA'nın dizüstü bilgisayarlara yönelik tasarladığı ilk platform olan MCP79'un; benzer yenilikleri taşınabilir bilgisayarlar alanına getirerek başarılı olabileceğini söyleyebiliriz. nVIDIA geçmişte başarı elde ettiği stratejileri bu alanda da kullanmayı seçmiş olacak ki, MCP79 platformunu kullanacak Mac bilgisayarlar aynı zamanda; flash bellekleri sistemi hızlandırma amaçlı kullanan aDriveCache ve sisteme yüklenilmediği durumlarda düşük pil tüketimi sağlamak için yerleşik grafik ünitesini devre dışı bırakan Hybrid SLI teknolojilerine sahip olacak. Tabii MacBook'lardaki en büyük gelişme nVIDIA'nın grafik hızlandırma çözümlerinden istifade etmesiyle ortaya çıkacak.



nVidianVIDIA'nın, MCP79 platformunda GeForce 9300 ve GeForce 9400 serisi, anakarta yerleşik grafik işlemcilerini kullanması bekleniyor. Fakat Apple'ın hangi bileşeni kullanacağına bakmazsızın, nVIDIA MCP79 platformu kullanacak MacBook'ların oyunların ve tasarım/düzenleme programlarının talep ettiği son teknoloji görsel efektleri giriş seviyesinde de olsa karşılayacağı aşikâr görünüyor. Ayrıca yeni MacBook'ların; Apple'ın mevcut sistemlerinde kullandığı Intel'in GMA X3100 yerleşik grafik çözümünü ve hatta daha yeni sistemlerde kullanılan Intel'in referans grafik kartı donanımı olan GMA 4500MHD'yi grafik ve video performansı anlamında fersah fersah geçeceğini iddia edersek, sanırım tutarsız bir kehanette bulunmuş olmayız. Bununla birlikte, Apple'ın gelecek yıllarda üreteceği bilgisayarlarda yerleşik nVIDIA grafik çiplerinin yanı sıra, üzerlerinde bellek modülleri taşıyan nVIDIA'nın performans serisi mobil ekran kartlarını da kullanması ihtimal dâhilinde görünüyor.

Öte yandan yerleşik birer grafik çözümüne dayanacak bu yeni Apple sistemlerinin; grafik performansı yönünden harici görüntü bağdaştırıcısı kullanılan sitemlerin gerisinde kalacağını söyleyebiliriz. Zaten bu güncellemenin oyunlara giriş seviyesinde destek vermekten çok Apple'ın 13 inçlik dizüstü bilgisayarları hakkında sıkça şikâyet edilen konulardan biri olan video performansı nVidia çiplersorunlarını çözmek için yapıldığını belirtenler de yok değil. Bu durum sadece Apple ürünlerinde değil, giriş seviyesi, yüksek taşınabilirliğe sahip dizüstü bilgisayarların genelinde karşılaşılan bir sorun. Üreticiler bu modelleri performanstan çok taşınabilirliğe ve pil ömrüne yönelik üretiyorlar ve dolayısıyla sistem performansı düşük seviyede kalıyor. Örneğin bu 13 inçlik MacBook dizüstü bilgisayar serisi Apple'ın kendi video işleme programı olan Final Cut Studio 2 paketini donanımsal olarak desteklemiyor.

Bilişim dünyasında; Apple'ın gelecek yaz çıkarmayı planladığı Mac OS X Snow Leopard adlı yeni nesil işletim sistemi için yukarda sıraladığımız sebeplerle nVIDIA'nın daha yüksek seviyeli yerleşik/harici grafik çözümlerine yöneleceği konuşuluyor.

Apple'ın yeni MacBook'larında, nVIDIA'nın giriş serisi mobil ekran kartlarını kullanması yeni 13 inçlik MacBook serisine hem prestij kazandıracak, hem de genel bir donanımsal performans artışıyla pazardaki diğer oyun çalıştırma kapasiteli dizüstü bilgisayarlar arasına adım atmasını sağlayacaktır.