Apple, Google ve Adobe arasındaki savaş kızışıyor



Ekleyen
meddah
Güncelleme Zamanı
10.04.2010

Google ve Adobe'un üstü kapalı ittifakından sonra Apple hamlesini yaptı.

Geçtiğimiz haftalarda Google ve Adobe'un FlashChrome'a entegre etmesinin ardından, son dönemlerin en büyük kurumsal savaşlarından bir tanesinde cepheler belirlenmiş oldu. Apple şimdilik cephenin bir tarafında yalnız, Google ve Adobe ise karşı cephede ittifak oluşturmuş gözüküyor.

Apple, Google ve Adobe arasındaki savaş kızışıyorHamle sırası kendisinde olan Apple boş durmadı ve rakiplerine darbe vurmak için App Store'da yayınlanacak uygulamaların uyması gereken kuralların belirtildiği lisans anlaşmasında bulunan bir maddeyi yeniledi. Eski madde geliştirilecek uygulamaların sadece Apple tarafından onaylanmış API'lerle yazılabileceğini, özel bir API'yı çağıramayacağını ya da kullanamayacağını belirtiyordu. Yeni madde bu kuralı daha da katılaştırıyor, geliştiriciler özel API kullanamamalarının yanı sıra, yazacakları uygulamalarda sadece Objective-C, C, C++ ya da iPhone OS WebKit motoruyla çalışabilecek JavaScript dillerini kullanabilecekler. Objective-C, C, C++ dillerini kullanan uygulamalar onaylanmış API'leri kullanabilecekler.

İlk başta kulağa ufak bir değişiklik gibi gelen bu düzenleme, biraz daha yakından bakıldığında Apple'ın hamlesinin anlamı açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

Adobe Flash CS5'i duyurduğunda programı artık iPhone için bir API işlevi göreceğini de duyurmuştu. Yani Flash'la yazılan uygulamalar doğrudan iPhone uygulamasına çevrilebilecek. Ancak Apple'ın yaptığı duyuru, bu özelliğin ölü doğmasına sebep olacak. Çünkü yeni madde uygulamanın üretimi sırasında Apple'ın izin verdikleri dışında diğer dillerin de kullanımını kısıtlıyor.

Google ise endirekt olarak geliştiricilerin çok platformlu uygulma geliştirme kabiliyetlerini kaybetmelerinden etkilenecek. Monotouch, Unity3D ve Corona gibi API'ler geliştiricilerin C# ve Lua gibi dilleri kullanıp, az bir çabayla geliştirdikleri uygulamaları başka platformlara taşımalarına izin veriyordu. Yeni uygulama ile birlikte geliştiriciler programlarını başka platformlara taşımak için çok daha fazla emek sarf etmek zorunda kalacaklar. Bu birçok geliştiricinin uygulamalarını, getireceği ek mali yüklerden dolayı başka platformlara taşımamayı tercih etmesine sebep olacak.

Kapalı platformlar zaman içerisinde geliştiriciler, rakipler ve tüketiciler için zarlaı olduklarını tekrar tekrar kanıtladılar. Büyük ihtimalle App Store geliştiricileri yeni kısıtlamaları olduğu gibi kabul edecekler. Bu uzun vadede sadece kullanıcıların daha az uygulamayla karşılaşması demek olacak.