Adaptec, iki unified serial depolama adaptörü çıkardı



Ekleyen
ozgurs
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Adaptec, iki kart arasındaki depolama bağlantısını sağlamayı hedefliyor.

adaptec logo

Adaptec, Unified Serial adaptör kartlarıyla depolama bağlantısını sağlamayı amaçlıyor. Adaptec, bu adaptör kartlarının, katı hal disklerinden (solid-state disk) en yüksek oranda verim alabilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Dört girişli PCI Express host adaptörleri (HBA) hem SAS (seri bağlanmış SCSI) hem de SATA (seri bağlanmış ATA) cihazlarını destekliyor fakat Adaptec'in şu anda var olan SAS host adaptörlerinden daha ucuz çünkü mevcut adaptörlerde RAID fonksiyonları bulunmuyor.

Şirketin EMEA ürün pazarlama müdürü Juergen Frick, depolama aygıtların hepsinin RAID'in maliyetini ve desteğini garanti etmediklerinin bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Örneğin bazı teyp sürücüleri, basit olarak RAID'e ihtiyaç duymazken, disk dizisi gibi bazıları da donanımın içinde RAID'e ihtiyaç duyabilir.

Frick, birçok server ve masaüstü bilgisayarın artık yerleşik olarak SATA'ya sahip olduğunu, SAS'ın daha uzun kablolar, daha yüksek hız ve çok daha fazla aygıt sunduğunu da ekledi. Örneğin, eğer SAS genişleticileri kullanılıyorsa, yeni host adaptörleri 128'e kadar SAS aygıtını destekleyebiliyor.

Her kart, dört adet 3Gbps, SAD/SATA girişine sahip. 1405'in sadece dâhili bağlayıcısı varken, 1045 modelinin ise sadece bir harici bağlayıcısı bulunuyor. Frick, bu kartların dört şeritli PCI Express olduklarından, sisteme saniyede 8 G bitlik hız sağladıklarını belirtti.

Adaptec, yeni kartların büyük ihtimalle, son kullanıcılara 150 Euro'dan satılacağını ve en son Windows, Red Hat ve SUSE Linux ve FreeBSD sürümlerinin sürücüleriyle birlikte geleceğini açıkladı.

Frick, adaptörlerinin katı hal diskleriyle (solid-state drive, SSD) daha iyi çalışması için Adaptec'in sürücülerinin yapısını değiştirdiğini söyledi. Katı hal disklerinin (solid-state drive, SSD) hızının, sabit disklerle aynı şekilde çalışmasını bekleyen denetim birimleriyle kullanılması durumunda, önemli derecede düştüğünü iddia ediyor.

"Adaptörlerin piyasaya çıkış tarihini erteledik çünkü adaptörleri katı hal diskleriyle (solid-state drive, SSD) test etmek istedik." diyen Frick, "SSD'nin değişik bir performans profili vardır- okumalarda çok iyidir fakat yazmalarda ortalamadır. Sistem bütünleştiricilerinden aldığımız haberlerden, SSD'leri bir SATA kartına veya ana kart çip setine bağladıklarında, her zaman bekledikleri performansı alamadıklarını öğrendik." diyerek sözlerine devam etti.

Sorunlardan biri, disk erişimini hızlandırmak için ön belleğe alma yöntemini (caching) kullanan RAID gibi depolama adaptörleridir. Frick, eğer SSD'ler ile kullanılırsa bu adaptörlerin aslında disk erişimini önemli derecede yavaşlatacağını söyledi ve yüksek SSD performansının ancak doğrudan bir bağlantıyla sağlanabileceğini belirtti.